Inlägg från: Anonym (sant) |Visa alla inlägg
  • Anonym (sant)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Dr Nail skrev 2020-05-22 00:24:14 följande:

    Tydligen har vi inte ens brist på syrgas (och eg., vad fan är det för bananrepublik som har brist på syrgas?)

    Så vad händer.


    Förr fanns syreuttag på äldreboenden, eller sjukhem hette det väl då, nu antar jag att man isåfall får frakta dit syre. Men det gör man redan nu vid långvarig lungsjukdom som när någon har KOL, kan tänka mig det blir en längre process än det borde bli dock.
  • Anonym (sant)
    FDFMGA skrev 2020-05-21 22:29:32 följande:
    Ibland tycks det vara mycket smittsamt, ibland inte. Personligen har jag som spekulerande hobbyimmunolog undrat varför alla verkar ta för givet att alla är mottagliga för smittan 

    Här en intressant artikel från DN om immunitet och covid-19

    https://www.dn.se/nyheter/sverige/professor-antagligen-ar-immuniteten-langvarig/
    Har inget konto där, men ska skaffa när jag är mindre trött.
  • Anonym (sant)
    klyban skrev 2020-05-22 09:39:32 följande:

    Tänkte inte sitta titta på en 40minuters video, och med tidigare erfarenhet.
    Jag har bättre saker att göra i livet, så igen vad är det du vill ha sagt.


     


    Jag märker det är satans svårt och komma till skott för dig, så ser detta som din sista chans.
    Annars är det papperskorgen med dina påståenden, som före denna punkten varit kanske och tror, och av exanställda.


    Kanske du ska bege dig till en annan tråd om du mest är här för att bråka. Be inte om en källa om du inte orkar titta i en kvart på en pressträff, och kanske inte uttala dig så mycket när det är uppenbart att du inte ens följer det mest grundläggande, som pressträffarna. Du kan ha en åsikt, men den är inte grundad i några riktiga fakta då.
  • Anonym (sant)
    Iarwain skrev 2020-05-22 08:57:29 följande:
    Vi kan vara överens om att du svarade felaktigt på min fråga.
    Vi kan vara överens om att den 21 april har man, mig veterligen, inte siffror angående reell smittspridning än.
    Vi kan vara överens om att prognosen du refererar till inte säger vad du påstod tidigare.

    Så jag gissar att vi inte är överrens.
    Nej, man har inga reella siffror, men väljer att uttala sig ändå.
  • Anonym (sant)
    FDFMGA skrev 2020-05-24 10:39:23 följande:

    Hmm, tråden tycks vara på väg att somna in - precis som pandemin så sakta börjar mattas av. Det är märkligt att man så länge gjorde bedömningen att covid-19 var mycket smittsamt, mer troligt är väl att det oftast krävs närkontakt för att någon ska smittas.

    Jag såg en lite tillspetsad betraktelse av Alex Schulman i Expressen igår där han häpnar över att stockholmarna har återgått till samma umgängesvanor som före pandemin. Han funderar däremot inte varför detta inte innebär att fler smittas.

    https://www.expressen.se/kronikorer/alex-schulman/det-har-ar-en-stad-som-slutat-folja-tegnells-presskonferenser/

    Att smittspridningen minskar i Stockholm beror förmodligen på en kombination av att viruset inte är särskilt smittsamt om man håller lite avstånd, att relativt många trots allt redan har varit sjuka och utvecklat immunitet och att Schulman precis som jag bara ser de som (apropå trådens andra fokus "de eller dem" så är det korrekt med bägge varianterna i frasen "bara ser de som") precis som jag glömmer alla de/dem som är betydligt mer försiktiga än vad vi är.

    Troligtvis kan man fortsätta att följa samma strategi som hittills, i synnerhet som man successivt har upptäckt hur uselt skyddet för riskgrupper fungerat och försökt kompensera för detta. Sverige som helhet kommer knappast att - till skillnad från Stockholm - få ett partiellt skydd av immunitet på gruppnivå, åtminstone inte förrän det finns ett fungerande och oskadligt vaccin.


    Jag tror det beror på viss känsla av attack i tråden som i alla fall jag inte orkar skriva i den. Det gäller då inte dig, jag tycker du är en av få "positiva" som har något konkret att komma med ibland.
  • Anonym (sant)
    Dr Nail skrev 2020-05-29 08:20:11 följande:

    FHM kan fortfarande inte ens rekommendera munskydd inom vården. Anställda inom vården sjukskriver sig och avbokar sina pass pga. rädsla och otrygghet pga. ingen utrustning/skräputrustning. Underbemanning råder. En rekommendation från FHM skulle göra en enorm skillnad, men istället är Tegnell upptagen med att säga saker som är så sagolikt dumma så t.o.m. hans mest lojala anhängare skäms.

    Hur svårt är det att rekommendera munskydd?


    Såhär ser det ut när någon blir sjuk på min väns jobb inom vården (socialpsykiatri). 

    Någon insjuknar, man ber dem gå till rummet, vilket de oftast gör, men inte alltid. Man ringer sjuksköterska och informerar och ber om skyddsutrustning. Sjuksköterskan måste i sin tur ringa ett lager där det finns skyddsutrustning. Där får hon ut ETT set skydsutrustning, ett munskydd, ett visir, ett förkläde. Handskar och handsprit är slut fortfarande. Kommer om 2-3 veckor, eftersom alla beställningar blivit försenade, detta inkluderar även matbeställningar just nu. 

    Den personal som har skydd får sedan gå på 14-timmarspass där arbetet går ut på att sitta och vakta den sjuke utanför den sjukes rum, på en stol. (och ge den sjuke det den behöver förstås, vissa behöver rent fysiskt hjälp i vardagen även före covid 19)

    Efter passet tas all skyddsutrustning av och nästa person får använda samma skyddsutrustning i 14 timmar. Dvs det är ett set skyddsutrustning per sjuk person, inte per personal, och i värsta fall kan upp till 8-10 st behöva använda samma utrustning.

    Dessutom går resten av personal och patienter runt i korridoren där den personalen sitter, och patienterna undviker inte personen då de är psykiskt sjuka och inte alltid har konsekvenstänk.

    Här hade det varit bra om det kom ut direkta order till kommuner och regioner, inte bara "det där är regionernas ansvar", då alla regioner och kommuner inte verkar veta hur smittskydd fungerar.

    Kan man lagstifta om uteserveringar så kan man lagstifta om munskydd och visir.
  • Anonym (sant)
    KillBill skrev 2020-05-29 15:43:02 följande:

    Varför tror du att Sverige har så få dödsfall i Skåne ungefär som i Danmark på andra sidan sundet) trots att Skåne har följt den svenska strategin?

    Ett annat land som är intressant att jämföra med är Belgien (bara något större än Sverige). Belgien stängde ner samhället ungefär samtligt som Danmark. Belgien har haft dubbelt så många dödsfall per 100 000 som Sverige.  Varför tror du att Sverige har klarat sig så mycket bättre än Belgien utan total lockdown?


    Jag tror att skåningar är lite starkare än stockholmare.

    Nej, skämt åsido, jag tror att smittan inte hade hunnit så långt i Skåne som den hade i stockholm, och att åtgärderna därför hade mer effekt. Sedan tycker jag mig märka att fler invandrare tar pandemin på allvar jämfört med mina svenska bekanta och i större utsträckning är försiktiga och isolerar sig. Kanske för att en stor del av dem i närtid har råkat ut för andra kriser inom sin geneation eller ett par generationer tillbaka. Det har ju dessutom funnits en del i media om att viruset eventuellt drabbar vissa etniska grupper hårdare, något jag inte tror kommer visa sig vara en stor faktor i slutändan, snarare en olycklig spridning i invandrartäta områden och kanske mindre tillgänglig vård. Bara en gissning.
  • Anonym (sant)
    Anonym (man) skrev 2020-05-29 16:04:03 följande:
    Jag tror att anledningen till att vissa etniska grupper drabbats hårdare än andra mest beror på kultur, men även sociala faktorer.... eller som min somaliske kollega uttryckte det... "problemet är inte att vi inte fattar eller inte har tillgång till vård.... vi lever för fan med våra föräldrar och deras föräldrar i trånga lägenheter... klar som fan att folk blir smittade!" 
    Jag tror visst att det har betydelse, men samtidigt så har det inte blivit så i Malmö. Visst jag köper att Stockholm är mer tättbefolkat, men det känns som det beror på något mer, det finns ju inte direkt få socioekonomiskt utsatta invandrare i Malmö. Kanske att Malmö fick in smittan senare och den hann aldrig spridas brett och därför hjälpte åtgärderna bättre. 

    Kanske, kanske att viruset också är mindre smittsamt än man tänkt sig, vilket skulle då kunna visa på högre dödlighet än befarat, samt att ett lägre procentantal krävs för gruppimmunitet än man trott. Jag är fortfarande allergisk mot flockimmunitetsordet, men rent teoretiskt då.
  • Anonym (sant)
    AndreaBD skrev 2020-05-29 17:50:14 följande:
    Stockholm är VÄLDIGT tätt befolkad. Resten av Sverige förstås inte. Men där har det ju inte spridits mycket. 
    Enligt wikipedia var Malmö mer tätbefolkat än Stockholm. Stämmer det så stämmer ju inte teorin.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin