• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Nu ansluter Jimmie Åkesson på allvar till "kritikerkåren" genom att kräva Tegnells avgång. Detta måste kännas skönt och bekräftande för alla SD-vänner som i den här tråden och andra coronatrådar har uttryckt sitt misstroende gentemot Tegnell, FHM och regeringen.

    https://www.svd.se/jimmie-akesson-kraver-att-tegnell-avgar

    Därmed inte sagt att man måste vara SD-anhängare för att vara kritisk mot Sveriges strategi, men det underlättar nog en hel del.

    Det tycks finnas en rad områden där jag sjäv och andra ser helt andra orsakssamband än "kritikerkåren", och detta oavsett om det handlar om corona, Greta Thunberg och klimathot, invandring, public service eller vad det innebär att vara svensk.

    För övrigt så tycks Spanien ha gått över till en kreativ metod vid redovisningen, endast fall som rapporterats in samma dag rapporteras, vilket innebär att ingen längre dör av covid-19, enligt spansk statistik.

    Ett exempel på att överdödligheten är ett vida överlägset mått på dödligheten i covid-19.

  • FDFMGA
    Iarwain skrev 2020-06-07 09:08:39 följande:
    Jag har svårt att avgöra om han är en idiot när han angriper Tegnell.
    Tegnell är en tjänsteman som inte kan avsättas på det sätt han tycker att man ska göra.

    Så antingen är JÅ en idiot som inte förstår, eller så inser han att hans följare är idioter som inte förstår det. Jag lutar faktiskt åt det senare.
    Jag har, tyvärr, uppfattat JÅ som en av våra slugaste politiker.
    Jimmie Åkesson är definitivt ingen idiot, så han vet mycket väl vad det är han valt att bli en del av.
  • FDFMGA

    Jag försöker hålla lite extra avstånd till munskyddspersoner - men min uppfattning är att avståndshållandet sällan är ömsesidigt. Visserligen är det inte många som bär munskydd, kanske en procent - men efter att ett munskydd närmast knuffade undan mig och ett av mina barn för att komma över de bästa jordgubbarna på Ica så har jag studerat de munskydd jag stött på.

    Det verkar uppenbart att munskydden tror att de är skyddade mot att smittas - och omedvetna om att bärandet i bästa fall innebär att bäraren inte sprider eventuell smitta lika lätt.

    Men mot bakgrund av att det verkar vara så relativt vanligt att man tror att munskydd har effekt så är det märkligt att det är så försvinnande få som använder dem. Det är ju inte förbjudet att använda munskydd, precis.

  • FDFMGA
    Anonym (sant) skrev 2020-06-07 12:31:03 följande:
    Ja, då har vi olika erfarenheter. Sedan är jag inte ute och rör mig i folksamlingar mer än att jag går till affären, apoteket, åker buss och tåg (för jag är tvungen) och jobbar även med människor. Men det kanske räcker.
    Har en minnesbild av att du någonstans skrev att du bor i Skåne. Det kan ju vara så att det finns tydliga regionala skillnader i hur man förhåller sig till smittan.

    Vi möter också en del munskydd när vi är ute med hunden, alltså på platser där man utan problem kan hålla 20 meters avstånd. Jag törs inte fråga om de tror att munskydden behövs när det är folktomt - det kan ju också vara så att de inte vidrör munskydden under hela promenaden och alltså inte kan ta av dem förrän de är hemma igen.

    Men till skillnad från dig undviker jag inte folksamlingar och här i Stockholm verkar de allra flesta dela min uppfattning att smittan är på väg att försvinna trots att den sociala distanseringen numer mer har fokus på social än på distansering.

    Ja, de flesta av dem jag möter, men jag möter ju betydligt mindre ofta de som fortfarande har fokus på distansering, så jag ser ju det jag ser, eller kanske snarare det jag vill se.
  • FDFMGA
    Anonym (sant) skrev 2020-06-07 12:28:25 följande:

    Jag bara undrar hur många kritiker som är sverigedemokrater egentligen och var den uppfattningen kommer ifrån, jag är det defintivt inte. Man kan vara kritisk mot regeringen och folkhälsomyndigheten utan att vara sverigedemokrat? 


    Klart man kan.

    Men det innebär ju inte att sverigedemokrater inte i större utsträckning än andra är kritiska mot regeringens smittskyddsstrategi - och nu har SD-ledaren tydligen kommit fram till att Tegnell måste avgåTomte
  • FDFMGA
    KillBill skrev 2020-06-07 12:18:20 följande:

    Jag rekommenderar läsning av denna artikel som pulveriserar många av Jimmie Åkessons påståenden i hans debattartikel i DN.

    https://emanuelkarlsten.se/06/flera-missforstand-i-jimmie-akessons-debattartikel-som-kraver-tegnells-avgang/

    Det är häpnadsväckande att partiledaren för Sveriges 3:e största parti inte drar sig från att vilseleda läsare på detta sätt och den logiska konsekvensen borde vara ett minskat stöd för SD och dess pajas till partiledare.


    Haha, i en av trådarna där covid-19 diskuteras utan att tråden egentligen handlar om detta påstår ju en av FL:s mest aktiva sverigedemokrater att Tegnell är självutnämnd.

    Kanske Åkesson har varit in på Familjeliv och tagit till sig av den kritik som riktas mot regeringen, FHM och Tegnell. Mot bakgrund av hur illa genomtänkt Åkessons artikel är så kan man ju ana att han tagit intryck av Familjelivs kritikerkluster - alternativt att han vet att delar av klustret inte kräver annat än just det Åkesson levererade.

    Är Tegnell självutnämnd som coronakritikern påstod så är det ju relevant att kräva hans avgång, är han en anställd expert så kan man ju i stället kräva att han får sparken.

    Själv under jag mest hur Ulf Kristersson och Ebba Busch ska reagera nu när Åkesson flyttat fram partiets position inom Tegnell- och regeringskritiken.
  • FDFMGA
    Anonym (Inte ett fan) skrev 2020-06-07 13:30:14 följande:
    Förmodligen en slags strategi att "insinuera" om att det mestadels är sverigedemokrater som är kritiska mot FHM och regeringen. En neslig  debatteknik som medför att många tappar lusten till att argumentera   För handen på hjärtat - vem vill förknippas med sverigedemokrater? 
    (vilket givetvis är uträknat = ett avsiktligt sätt att döda/vinna en debatt).
    Ja, det var nesligt av Åkesson att insinuera att han har partiet och dess sympatisörer bakom sig när han kräver Tegnells avgång .

    Dock har han kanske tagit intryck av de sverigedemokrater som i sina analyser att läget kommit fram till att Tegnell är självutnämnd och då är det ju korrekt att kräva hans avgång.

    En statsepidemiolog bör ju anställas på meriter och inte utnämna sig själv. Och statsepidemiologer som är anställda kan ju avskedas, medan självutnämnda sådana måste avgå.
  • FDFMGA
    Anonym (***) skrev 2020-06-07 13:36:21 följande:
    Ganska många tror jag, även om även andra också gör det. SD:arna är alltid kritiska till vad regeringen gör, oavsett vad de gör. Ofta ganska oinsatta om hur saker fungerar. Se hur tugget går när det gäller deras inflytande som parti. 

    Det är bara att se på Åkesson, som tror att de gamla inte kommer att dö om Tegnell avgår. Han är politiker, sitter i riksdagen och är ledare för ett av de största partierna i Sverige. Ändå förstår han inte hur det fungerar, varför det ser ut som det gör på våra äldreboende och i hemtjänsten. Det handlar inte om konstruktiv kritik, eller de gamlas välmående, det handlar om att smutskasta. 
    Ska man överhuvudtaget diskutera någons avgång vore det lämpligare att den kristdemokrat som är ansvarig för äldreomsorgen avgår, kanske i synnerhet eftersom han och hans förvalting efter massdöden bland äldre i Stockholm levarerat ett dokument där man menar att äldreomsorgen lever upp till alla kvalitetskrav.

    Men även detta vore populism. före honom hade man ett rödgrönt styre i Stockholm som inte gjorde mycket för att förbättra en uselt fungerande äldreomsorg, och innan dess hade man borgerligt styre.

    I bästa fall leder coronakrisen till att man inser att ättestupor inte har någon plats i Sverige, inte ens moderna ättestupor med långsammare utfall än forna tiders ättestupor.

    Jag gissar att flertalet av oss lite yngre har besökt de vårdinrättningar som designats för "äldrevård" - själv har jag blivit oerhört beklämd vid varje besök jag gjort.
  • FDFMGA
    Anonym (Inte ett fan) skrev 2020-06-07 14:08:25 följande:
    Tack, väldigt intressant att höra om sverigedemokraters analyser om Tegnell. Men vad har det med kritikers inlägg i denna tråd att göra? Det finns redan gott om kritiska trådar om SD och övriga partier.

    Vad Åkesson säger och gör kunde jag inte bry mig mindre om. Jag är varken mer eller mindre kritisk för att Åkesson kritiserar Tegnell. Den enda skillnaden är att det inte är någon ide att debattera när det insinueras om att kritiker spelar i samma liga som sverigedemokrater, då det per automatik förminskar det man vill ha sagt. Min känsla är att det är exakt därför denna tråd urartat till en analys av Åkesson och diverse SDares kommentarer. 

    Jag brukar hålla mig borta från SD trådar, och nu har SD invaderat även denna tråd -  så oväntat.
    Du menar att det är fel att påtala att även partiledaren för SD nu ansluter till den skara som tror och förkunnar sin tro att allt är Anders Tegnells fel.

    Det gör inte jag, jag anser att det är fel att kritisera kritiken när den är förenklad, personfixerad och populistisk.

    Den kritik som undanber sig kritik är sällan väl underbyggd, därmed inte sagt att det inte finns kritik som förmår att handskas med fler än en variabel i stället för en konstant.

    Själv tycker jag att vi i Sverige mot bakgrund av ett synnerligen uselt utgångsläge sett till den beredskap vi hade inför pandemier och en miserabelt skött äldreomsorg i många kommuner har lyckats ganska bra.

    Vi har med utgångspunkt från rekommendationer - eller om man så vill vädjanden till vanligt folkvett - och utan trixande med statistik lyckats hålla nere smittspridningen så att överdödligheten inte är högre än den var 1993 när influensan härjade.

    Det är naturligtvis mycket tragiskt att så många personer som borde ha skyddats av äldreomsorgen dött, men det finns ju en del som tyder på att det kommer att bli politiskt omöjligt i framtiden att sätta äldre på undantag i omänskliga miljöer.

    Och sist men inte minst, sedan vecka 15 minskar antalet som dör i covid-19 i Stockholm kontinuerligt och markant, och detta trots att många har blivit mer slarviga med att följa rekommendationerna. En trolig delförklaring till detta är att smittspridningen här dämpas av att så många inte längre är mottagliga för sjukdomen.
  • FDFMGA
    Anonym (Inte ett fan) skrev 2020-06-07 17:40:18 följande:
    Kortfattat:
    Nej, men att insinuera om att det finns ett starkt samband mellan att vara kritiker  och sverigedemokrat,( i syftet att kategorisera de flesta kritiker och på så vis lyckas tysta debatten). Vilket jag redan skrev om i tidigare inlägg.  

    Att sverigedemokrater är kritiska till allt regeringen tar sig för är inget nytt. De hade varit lika kritiska om regeringen hade valt att stänga ner landet. Det är retoriken bakom att använda sig av sverigedemokraterna som jag opponerade mot.

    Om det har någon betydelse är jag lika kritisk mot det personliga drev som förts mot Tegnell som okvädesord, hot och andra vidrigheter. Det vill säga personangrepp mot den som endast för myndighetens talan. Jag ogillar starkt lynchmobbar i alla former.

    Jag vet att du flertalet gånger hävdat gruppimmunitet i Stockholm. Ingen kan ha undgått det vid det här laget. Trevligt för er Stockholmare om det är så - men alla svenskar bor tyvärr inte i Stockholm.
    Nja, jag påstod väl snarare att kritikerklustret är mycket överrepresenterat bland så kallade sverigevänner, vilket betyder att man mycket väl kan vara kritisk till regeringens och/eller Folkhälsomyndighetens agerande - eller brist på agerande.

    Nej, alla svenskar bor inte i Stockholm (eller Göteborg) men exkluderar du dessa städer från smittostatistiken så får du också en helt annan bild av den relativa smittspridningen i ett Sverige utan Stockholm och Göteborg. Ett Sverige som aldrig kommer att ens komma i närheten av gruppimmunitet såvida man inte lyckas framställa ett vaccin och att tillräckligt många vaccinerar sig, men också ett Sverige som tycks uppnå det som andra länder uppnår, fast för vår del utifrån folkvett, inte tvång.

    Som jag ser det så finns det två motsatta sätt att förhålla sig till smittspridning, i ena änden på en skala återfinns Kina och i den andra Sverige. Och visst, kommunistdiktaturer som Kina och Vietnam har hittills lyckats förbluffande väl med att hålla tillbaka smittan med repressiva åtgärder. Själv är jag inte mycket för starka ledare som pekar med hela handen och hotar dem som inte lyder order, jag tycker att Sverige klarar sig hyfsat trots en decentraliserad demokratis alla ofullkomligheter och trots att politiker i årtionden satt smittskyddsberedskap och äldreomsorg på undantag.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin