Anonym (KB) skrev 2021-05-14 22:55:20 följande:
Jag vet vilka munskydd som delas ut på vårdc och hos tandläkaren. Vanliga sladdriga munskydd som fästs bakom öronen. Likadana som läkarna och övrig personal på vårdcentralen själva använder.
Konstigt att det används om det inte har någon effekt.
Men det är värt kostnaden om man kan invagga besökarna i falsk trygghet, eller vad säger ni experter här i tråden?
jag tror det är munskydd av typ IIR som används
www.lakemedelsverket.se/sv/medicinteknik/anvanda/anvanda-munskydd-som-privatperson"På marknaden finns en mängd olika produkter för att täcka näsa och mun. Vilket skydd en sådan produkt ger, beror på ett antal olika faktorer som val av material, filtreringsegenskaper, passform etcetera. Olika typer av produkter används för olika användningsområden:
Munskydd - syftar till att minska risken för överföring av smittsamma partiklar från bäraren till personer i omgivningen.
Räknas som medicinteknisk produkt. Andningsskydd – syftar till att skydda bäraren från överföring av smittsamma partiklar och/eller andra partiklar från omgivningen.
Räknas som personlig skyddsutrustning. Övriga ansiktsmasker– syfte och eventuellt skydd varierar från mask till mask. Finns i en mängd olika material och utformning, vilket gör att det är oklart vilket skydd en sådan mask ger.
Dessa produkter uppfyller varken kraven för medicinteknisk produkt eller personlig skyddsutrustning."
"
Olika typer av munskyddMunskydd kan delas in i typ I och II om de har testats i enlighet med standarden SS-EN 14683. Indelningen är baserad på hur bra munskyddet filtrerar utandningsluften.
Typ I
Är avsedd att användas av privatpersoner och patienter för att minska risken för smittspridning, särskilt vid epidemier/pandemier. Filtreringseffektivitet ≥ 95 %.
Typ II
Är främst avsedd att användas av vårdpersonal vid operationer eller andra vårdmoment som kräver att omgivningen skyddas. Filtreringseffektivitet ≥ 98 %.
Typ IIR
Motsvarar typ II men där R innebär att munskyddets utsida är vätskeresistent och därför skyddar bäraren från stänk.
Andningsskydd Andningsskyddets syfte är att skydda personen som har det på sig genom att filtrera bort partiklar i inandningsluften. Vilken typ av partiklar - damm, fibrer, bakterier osv - som filtreras bort varierar mellan andningsskydden. Räknas som personlig skyddsutrustning. Det finns andningsskydd som är utformade för att även skydda omgivningen från partiklar i utandningsluften. Sådana skydd är då både personlig skyddsutrustning och medicinteknisk produkt Ska ha ett CE-märke med fyra siffror bredvid på produkten och förpackningen. Finns i tre klasser FFP1, FFP2 eller FFP3 i Europa. FFP3 har den högsta filtreringsgraden. Utformade för att sitta tätare mot ansiktet än ett munskydd och är ofta kupade. Andningsskydd kan ha en ventil som släpper ut utandningsluften. För de flesta andningsskydd innebär det att partiklar i utandningsluften kommer ut i omgivningen. "
Andningsskydd behöver vara minst klass FFP2 eller FFP3 enligt WHO
arbetsochmiljomedicin.se/pandemi-viktigt-med-korrekt-anvandning-av-andningsskydd/
" Många av de modeller som används inom sjukvården och av grupper som ska skyddas mot coronaviruset är så kallade tättslutande andningsskydd med ett filter som ska rena luften vid inandning. Dessa är helt beroende av att luften verkligen går genom filtret och inte via otätheter på sidan av masken. De filter som sitter i masken har en skyddsklass som i Sverige benämns FFP1-3. Av dessa är FFP3 den högsta klassen och som bäst skyddar. WHO rekommenderar FFP2 som minsta skyddsklass mot coronaviruset.
Med bakgrund som yrkeshygieniker och forskare så är det oroande när jag ser eller hör talas olika TV-inslag där män med skägg eller skäggstubb använder tättslutande andningsskydd. Då andningsskydd som är designade att sitta tätt på huden, så som vita pappfiltermasker med ventiler eller hel/halvmask med gummikant är väldigt beroende av att huden är helt slät så är skägg inte en bra idé. Skägg eller skäggstubb har visats sänka skyddsgraden till endast en tiondel varvid det i stort sett blir verkningslöst."
Ambulanspersonal som jag sett har haft helmask med filter
Så vilken funktion har munskydd IIR på vc och hos tandläkare egentligen? Är användningen av dessa munskydd en garanti för att skydda mot smitta?