• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    "SvD har varit i kontakt med samtliga regioner som vaccinerat över 8 procent av invånarna och gemensamt för dem alla är att det där inte krävs ett bank-id för att boka tid. Alla har upprättat särskilda telefonlinjer alternativt att det gått att ringa direkt till vårdcentraler för att boka tid för vaccination

    "När SvD pratade med regionens vaccinsamordnare, Magnus Thyberg, i tisdags kunde han inte säga exakt hur många lediga tider det funnits under påskhelgen, då det bara gick att boka med mobilt bank-id"

    Man skulle ju kunna önska att kotteriet i Region Stockholm kunde anlita en konsult som hjälpe dem med vaccinsamordningen
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2021-04-09 02:07:46 följande:
    Jag tror att en beteendevetare borde analysera denna tråd

    Så mycket skam, skuldbeläggning, påhopp, mästranden och 'gnagande på andras fotknölar' borde vara intressant om det inte vore för deprimerande
    Javisst, i utpekandets besvärjelseretorik har munskyddet en lika viktig roll som vitlöken har i berättelser om varulvar,

    Och i berättelsen om hur drabbat Sverige blivit på grund av FHM:s njugga inställning till munskyddets magi spelar det faktum att överdödligheten i Sverige under 2020 tillhör Europas lägsta en mycket, mycket undanskymd roll.


  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2021-04-10 10:55:58 följande:
    Det här handlar inte specifikt om munskydd, eller huruvida de har en effekt eller inte. Utan om en myndighet som säger att det är mycket viktigt att följa en rekommendation som inte har någon nämnvärd effekt. Samma myndighet säger sig dessutom ha svårt att förstå varför folk inte följer rekommendationen.

    Samma resonemang har förts om presymptomatisk smittspridning. Den är så gott som obefintlig. Hushållskarantän har man infört i alla fall.

    Det var visst också så att smittspridning på restauranger har man inte sett? Ändå begränsar man deras verksamhet.

    Dylik diskrepans finns inte i Finland. Här inför man åtgärder som man tror eller vet att har en effekt, och man förklarar varför de har en effekt.
    Ja, det är väl alldeles utmärkt att man i Finland och Norge förmår att tillämpa konsekventa och välanpassade smittskydddsåtgärder som befolkningen också förmår att följa, med undantag för Norges statsminister och hennes kalasande.

    Men i övriga Europa är inte allt alltid perfekt eller ens konsekvent: Det är därför jag gärna jämför Sverige med övriga Europa och inte med länder där de styrande och befolkningarna utgör ouppnåeliga utopier för oss övriga.

    Liksom, när jag stundtals får för mig att jogga, klockar jag gärna tiden, men jag jämför mig inte med världseliten utan med mina egna prestationer.

    Därmed inte sagt att jag inte uppskattar dina beskrivningar av Finland om än av helt andra skäl än du förmodligen avser- för Finlands sak kommer aldrig att bli vår.
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2021-04-10 13:22:54 följande:
    Är du nöjd med de svenska åtgärderna och läget i Sverige just nu? Om inte, vad skulle du vilja ändra på?
    Nej, jag är inte nöjd - men initiala misstag som gjordes av FHM är redan gjorda och kan inte göras ogjorda.

    Tja, om jag fick bestämma skulle man ta bort munskyddsrekommendationerna och i stället uteslutande fokusera på att man måste hålla distans till andra.

    Jag vet inte hur folk beter sig i Finland, men här har andelen av befolkningen som tycks vara omedvetna om pandemin ökat successivt och i affärerna uppträder folk nästan som vanligt.

    Coronatrötthet eller inte. Jag misstänker att det faktum att FHM lät sitt budskap kidnappas av en regering med ambitionen att i ord visa handlingskraft har inneburit att det fundamentala budskapet - vikten av att hålla avstånd har förflackats.

    Dessutom skulle jag önska att det fanns möjligheter att tvinga regioner som missköter vaccinationerna att fokusera på de äldre innan man börjar fundera på vilka vänner och bekanta som är betjänta av ett VIP-kort som ger dem möjlighet att svepa förbi vaccinationskön.

    En slags tröst i den bedrövelsen kan väl vara att man tydligen lyckats ännu sämre i Italien än i Region Stockholm. I Italien har nästan enbart unga och friska vaccinerats, vilket förstås märks på dödstalen.
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2021-04-10 15:42:05 följande:

    Nu verkar man ha hittat skälet till koagulationsrubbningarna som uppträder för vissa personer som vaccinerats med Astras covidvaccin.

    "DN


    10 apr. 2021 12.56


     


    Norsk studie: Extrema antikroppsnivåer bakom svår biverkning


     


    Norska forskare visar på en koppling mellan Astra Zenecas vaccin mot covid-19 och en sällsynt biverkning i form av en allvarlig form av koagulationsrubbning, rapporterar NRK. Studien är granskad och publicerad i den medicinska tidskriften The New England Journal of Medicine.


    Studien bygger på fem personer i Norge som kom in till sjukhus med blodproppar, låga nivåer av blodplättar och blödningar under loppet av tio dagar efter att ha fått vaccin. Tre av personerna avled. De var friska innan de vaccinerades.


    Forskarna säger att de fem hade skyhöga nivåer av antikroppar vilket påverkade blodets koagulation.


    Norge stoppade all användning av Astra Zenecas vaccin i början av mars. Norska Folkhälsomyndigheten kommer med ett beslut om vaccinet den 15 april.


    EU:s läkemedelsmyndighet EMA har sagt att det finns en möjligt koppling mellan vaccinet och den sällsynta biverkningen, men anser att nyttan överväger riskerna. "


    Antikroppar mot vad? Viruset eller något annat?
  • FDFMGA
    FDFMGA skrev 2021-04-11 07:49:58 följande:
    Antikroppar mot vad? Viruset eller något annat?
    Aha, mot blodplättar och förekomsten är fem av 130.000 vaccinerade i Norge.

    Men i Storbritannien där man vaccinerat miljontals med AZ-vaccinet tycks biverkningen inte förekomma.

    Kanske engelsk sjukvårdspersonal är bättre än norrmännen på att pricka muskeln när de vaccinerar, alltså att undvika att vaccinera rakt in i en blodåder.
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2021-04-11 10:51:27 följande:
    Går det att fokusera mera på avstånd än man redan gör i Sverige? Tegnell förklarar ju gång på gång att avstånd är det enda som har effekt. I Agenda-utfrågningen förklarade han att problemet med presymptomatiska smittspridare ute i samhället löser man med att hålla avstånd.

    I Finland anser man, med rätta, att avstånd som huvudsaklig åtgärd inte är tillräckligt. Det är i praktiken omöjligt att hålla ett två meters avstånd till alla hela tiden. En reporter testade:

    arenan.yle.fi/1-50741097

    Dessutom finns det exempel på smittspridning trots avstånd. T.ex. bussresenären som reste trots symptom, och smittade bl.a. chauffören.

    www.is.fi/kotimaa/art-2000007838412.html

    Så nej, alla i Finland beter sig inte som man ska. Men tack vare smittspårning och karantän lyckas man oftast slå ner utbrotten.

    Som jag skrev en gång tidigare:

    I Sverige fokuserar man på att få bort trängseln så att det blir mindre riskfyllt med smittade människor ute i samhället. I Finland fokuserar man på att få bort de smittade människorna så att det blir mindre riskfyllt med trängsel ute i samhället.

    Sverige har lagstiftning om hur många personer per kvadratmeter det får vara i en lokal, medan personer som har utsatts för smitta endast rekommenderas hålla sig undan andra. Finland har lagstiftning om att personer som har utsatts för smitta måste hålla sig undan andra, medan man endast rekommenderar folk att inte trängas i butiker.

    En stor del av fallen i Finland hör till kända smittkedjor och 30% av alla nysmittade är sådana som redan sitter i karantän. Eftersom smittan har hållits under kontroll, så har folk inte behövt vara överdrivet nitiska med avstånd och isolering. Om smittan kommer in i min närhet, så kommer jag att få information om det. Om jag inte har hört något, så är risken väldigt liten att jag ska smittas på jobbet t.ex. Många äldre har umgåtts med sina barnbarn, det har varit ok att besöka vänner, i liten skala. När det blir ett större utbrott någonstans i ens närhet, då är man mera försiktig ett tag. Oftast har man fått utbrotten under kontroll. I Åbo tog man polisen till hjälp när det blev ett stort utbrott bland utländska studenter, de hade tydligen svårt att förstå varför de måste stanna hemma.

    svenska.yle.fi/artikel/2021/03/19/polisen-i-sydvastra-finland-godkande-abo-stads-handrackningsbegaran-polisen

    När Uppsala hade motsvarande problem, var det någon läkare(?) i en video som önskade att de andra studenterna skulle utsätta de festande för en hård social press att sluta festa. Systemet med rekommendationer i stället för förbud för alltså med sig att medborgarna ska agera poliser gentemot varandra. Det har jag inte alls upplevt här. Antingen är det tillåtet att gå på restaurang, och då går man om man vill utan att ha dåligt samvete, eller så är restaurangen stängd.

    Jag tror också att systemet med karantän bidrar till att folk är försiktiga. Det är inte enbart uppfattningen om den egna risken för att bli svårt sjuk om man smittas som styr ens beteende. Man vill ogärna hamna i en två veckors karantän, eller vara den som är orsaken till att ens vänner eller kollegor hamnar i karantän.
    Visst kan man ha ett tydligare och mer effektivt fokus på avståndshållning, i synnerhet om man inkluderar åtgärder som underlättar möjligheten att hålla avstånd.

    I den här tråden är det mycket fokus på vad regeringen kan eller får göra och vad den inte kan göra. Stockholm ligger skyhögt sett till andelen döda i Sverige, skulle Stockholm räknas som ett land skulle Stockholm toppa världsstatistiken över döda, möjligen efter Gibraltar som inte bara toppar statistiken över andelen döda utan också statistiken över andelen smittspårade. En enkel åtgärd som regeringen har och har haft möjlighet att besluta om är att slopa trängselskatten, ett enkelt sätt att minska trängseln i kollektivtrafiken.

    Att något tycks ha fungerat i Finland innebär inte att det nödvändigtvis fungerar i andra länder. Det finns en mängd länder ute i Europa där åtgärderna är mycket snarlika de finska - men där smittspridningen och andelen döda trots detta (eller på grund av detta eller oberoende av detta) har varit mycket hög.

    Tidigt i den här tråden framhölls Tjeckien som ett exempel på hur effektivt det är med tuffa åtgärder - det har ramlat in ett antal inlägg i tråden sen dess och numer är Tjeckien det "riktiga" land som toppar statistiken över andelen döda.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2021-04-14 11:56:57 följande:
    Hur gick det med cystisk fibros medicinen man pratade om för ett år sedan typ, är den standard medicin eller inte använd speciellt ofta?
    Det gick nog inte särskilt bra.

    Det är ett ganska märkligt virus som sällan beter sig som förväntat, så märkligt att  vissa experter återigen börjat intressera sig för högrisklaboratoriet i Wuhan.

    Inget jag tror på - men visst är det också märkligt att en sjukdom som antas ha sitt ursprung i fladdermöss börjar i närheten av ett laboratorium där man arbetar med att göra coronavirus farligare för människor och bättre anpassade till människor.

    www.svd.se/outredda-sparet-i-jakten-pa-virusets-ursprung
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin