• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2020-06-03 18:41:02 följande:
    Det där med nationalism är ABSURD. Det har inte med politik att göra överhuvudtaget. Snarare handlar är det fråga om att vissa är realister. Jag har aldrig trott att vi skulle klara Corona utan tusentals döda. Jag har från början räknat med det. Kanske mest en känsla, men även min förståelse av vad ett nytt, farligt virus brukar åstadkomma. 

    Låter kanske lite cyniskt, och jag brukar inte vara pessimistisk, men det här var ungefär det som jag förväntade mig - MED ganska bra hantering av myndigheterna. Annars hade det varit värre. Visserligen hade vi också kunnat haft tur. Det finns även en hel del slump och tur i såna scenarier. 
    Ja, det är absurt.

    Jag tror att ursprunget var  benämningen coronanationalister som visserligen är en illa genomtänkt formulering men ändå i det upprörda känsloläge som råder på vissa håll nästan ett fall framåt - men när benämningen tappar coronan så blir det absurd, i synnerhet eftersom så gott som alla nationaliser och sverigevänner är mycket kritiska till Sveriges smittskyddsstrategi.

    Men det kan vara värre, i en annan tråd har jag försökt förklara för en nationalist att Tegnell inte är en självutnämnd expert.

    Hej, jag heter Anders Tegnell - härmed förklarar jag mig vara Sveriges statsepidemiologSkrattande

    Och de som har kallat Tegnell för Dr Tengele här på FL, alltså kopplar ihop honom med den nazistiske läkaren som utförde experiment på judar, brukar vanligtvis förklara att alla innerst inne vet att SD har lösningen på de problem som är på väg att förvandla Sverige till en krigszon.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-06-03 21:54:59 följande:
    Jo, sånt är förstås sanslöst. Men jag förstår inte heller hur folk kan tro att bara man gör "rätt" så kommer ingen att dö. Det är som barn som tror att vuxna kan fixa vad som helst. 
    Ja, på den nivå flertalet "kritikerna" flockar sig har man lyckats utveckla en stark flockimmunitet mot i stort sett allt som är mer komplext än att Anders Tegnell är ansvarig för allt som hänt och allt som kommer att hända.

    Och det fåtal betraktelser som ligger bortom Anders Tegnell eller regeringens oförmåga är så outvecklade att de blir obegripliga.

    Exempelvis förklarar anonyn (A) att det är åt helvete att politiker styr regionerna. Vad menar hen då - att reginerna ska avskaffas och riksdag och regering ska styra sjukvård, kollektivtrafik med mera eller att man avskaffar demokratin på regional nivå och låter privata företag ta över?

    2015 uppmande Folkhälsomyndigheten för övrigt kommuner och regioner att  förbereda sig inför kommande pandemier, bland annat genom att bygga upp beredskapslager. Undrar om den uppmaningen ens blev läst.

    Ska man förenkla lika mycket som kritikerklustret så är jag övertygad att graden av nyliberalisering av sjukvård och äldreomsorg är en betydligt mer pålitlig parameter än graden av lockdown om man vill veta varför andelen avlidna varierar så stort mellan olika länder.

    Det är åtminstone min uppfattning i min egenskap av självutnämnd expert och den tycker jag är betydligt bättre verklighetsförankrat än när kritikerklustrets självutnämnda experter Tomte kallar Anders Tegnell för självutnämnd expert
  • FDFMGA
    Anonym (A) skrev 2020-06-04 08:04:25 följande:
    Jag förstår motsägelsen i min kommentar eftersom det inte går att komma ifrån politisk styrning då regering och riksdag fortfarande måste sätta grundbulten. Jag tycker inte regionerna ska avskaffas men att de lokala politiska styrningarna ska upphöra. Vi skulle alltså inte ha regionval. Ser hellre än styrning som annan offentlighet såsom skattemyndighet/Jordbruksverket/länsstyrelsen.
    Du vill alltså gå några steg längre än KD och SD som väl bara vill förstatliga sjukvården men inte avskaffa den demokratiska framröstade organisationen inom regionerna.

    Ser man till misslyckanden så ligger väl kommuner som Stockholm hittills i absolut topp på den inte alltför hedrande listan.

    Vill du avskaffa det lokala politiska inflytandet över kommuners verksamhet också?
  • FDFMGA
    Anonym (A) skrev 2020-06-04 08:36:57 följande:
    Ja! Varför ska vi sitta med politisk styrning i 3 steg? En centralstyrning skulle innebära lika villkor inom vård och skola.

    Kostnader för politiker etc skulle kunna gå till verksamheterna istället. Du verkar tycka att detta är högerpolitik?
    Likriktning - och att beslutsfattande centraliseras - måste inte nödvändigtvis vara högerpolitik, tja såvida man inte ser t ex Kina som högerpolitiskt eller drömmen om auktoritära ledare som endast en högeravvikelse.

    Jag är heller inte säker på att centralism skulle ha begränsat det nyliberala inflytande som förstört sjukvård och äldreomsorg i länder som Sverige och Storbritannien.

    Men det är klart att i ett helt centralstyrt Sverige så hade Folkhälsomyndighetens uppmaning 2015 att kommuner och regioner måste förbereda sig på en kommande pandemi, bland annat genom att bygga upp beredskapslager inte förblivit ett oläst dokument utan något som varit ett påbud från centalmakten.

    Själv tror jag att man med nuvarande politiska organisation och ansvarsfördelning kan lära mycket av coronakrisen och att vi kommer att vara betydligt bättre förberedda inför nästa pandemi, och ännu bättre inför nästnästa.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-06-04 08:50:40 följande:
    Hm, och apropå regionerna, så finns det mycket att förbättra, men det är antagligen så att det behöver investeras mer pengar i sjukvården, och skapa bättre arbetsvillkor för bl.a. läkare. Det har kanske inte så mycket med Corona att göra nu, men jag bara rusar när jag ser fenomenet staffettläkare, och att de skulle avverka 8 patienter per timma.  
    Min erfarenhet som förälder av sjukvården i Region Stockholm är att man måste vara väl förberedd så att man kan lotsa läkaren till att komma fram till rätt behandling. Det gäller iofs bara primärvården, övrig sjukvård har jag ingen erfarenhet av.

    Lustigt nog har jag också vid flera tillfällen fått agera terapeut då läkare berättat om ohållbara arbetsförhållanden.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-06-04 09:07:09 följande:

    Har forumet ingen PM-funktion längre?


    Fel tråd att ställa den frågan. Testa gärna att fråga på den del av forumet som avser Familjelivsfrågor.

    Hoppas att det inte var något mycket viktigt du ville pm.a om!
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-06-04 09:05:54 följande:
    Precis! Jag har också en gång varit med om en läkare som kommenterade min då utmattning med att han ju också är utmattad, men han måste fortsätta ändå..... Han gjorde överhuvudtaget inte mycket nytta utan kläckte mest konstiga kommentarer. 
    Mm, lyckligtvis har väl primärvården inte varit särskilt mycket inblandad i covidvården.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-06-04 10:52:08 följande:
    Om du vill ha PM så frö du göra som alla andra får göra.
    Det vill säga skicka PM till den du vill prata med.
    Jag tror att ts pm-förfrågan ska tolkas ur ett ironiskt perspektiv, liksom mitt svar och sannolikt även ditt.

    Men att sjukvården i Region Stockholm styrts av nyliberala förmågor som kastat skattebetalarnas pengar efter konsulter som föreslagit skrivbordsprodukter som organisationsmodeller som när de sedan tillämptas slagit sönder fungerande vårdstrukturer är ett faktum, liksom att Region Stockholm har lyckats producera världens dyraste sjukhus.

    Mot den bakgrunden är det naturligtvis inte irrelevant med exempel på läkare som var sönderstressade redan före coronakrisen.

    Om man ska lyfta den kritiken till den nivå ts vill att kritiken ska begränsas så kan man ställa frågan borde inte regeringen och Folkhälsomyndigheten ha varit medvetna om hur illa äldreomsorgen i Stockholm fungerar under KD:s ledning och hur illa sjukvården fungerar under M:s ledning.

    Frågan är då vad de borde ha gjort - om de överhuvudtaget hade kunnat göra något mer än vad som har gjorts.

    Däremot kan man vara mycket kritisk till regeringen iom att vi har haft en S-ledd regering ganska många år nu.

    Varför har inte regeringen sett till att återinföra kravet på lagerhållning av läkemedel, det krav som alliansregeringen avskaffade när man i nyliberal anda avreglerade apoteksmarknaden.

    Covidpandemin innebär ju en överdödlighet som nästan når upp till den som vi hade 1993 när influensan härjade. I bästa fall kan alla de svagheter som blottats i det svenska pandemiskyddet innebära att många liv sparas när vi får nästa pandemi, i synnerhet om det då handlar om ett virus eller en bakterie som är betydligt farligare än sarscov2.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-06-04 13:19:04 följande:
    Du har rätt - det är DET man bör fokusera på. Sjukvården måste bli bättre. Jag menar, vi vet ju egentligen mycket väl om att det finns många brister där. Man borde ta detta som anledning att verkligen göra något åt det. Man kan börja med fler läkare och fler sjuksköterskor rakt av. Det är ju inte särskilt komplicerat. Dyrt kanske, men nödvändigt. 
    Fast det verkar som att såväl sjukvård som äldreomsorg har skärpt till sig avsevärt, då visserligen från en usel nivå vid pandemins början.

    Det är väl bara i fråga om provtagning som regionerna gör en annan bedömning än regeringen, åtminstone här i Stockholm där det enligt den visserligen inte helt färska statistiken inte testas särskilt mycket.

    https://vardgivarguiden.se/globalassets/kunskapsstod/smittskydd/statistik/covid-19/covid-19-utforda-analyser.pdf
  • FDFMGA

    Trots stor smittspridning och dödlighet på äldreboenden i Stockholm anser stadens äldrenämnd med ordförande Erik Slottner (KD) att kvalitetsmålen uppfylls helt i en ny rapport.

    Nästan skamligt att Erik Slott ner inte kan erkänna det monumentala misslyckandet att skydda de äldre i Stockholm från covidsmitta.

    Men man får väl hoppas att han är undantaget som bekräftar regeln, att en utvärdering av vad som gått fel inte innebär att man i ord prålar med något man inte kunnat prestera i handling.

    https://www.svd.se/positiv-aldrerapport-trots-corona-inte-sant

Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin