• Dr Nail

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2020-06-19 14:08:56 följande:

    Du kanske har nämnt grejerna tidigare, det tänkte jag också. Men nu säger du att du upplever det som dubbla budskap och bisarra teorier (absurda bortförklaringar) - och det är ändå lite annorlunda kanske än det som jag uppfattat det som tidigare, då mer som att du inte håller med. 

    Eftersom jag tycket att jag ser det som bra begripligt  och inte dubbelt, så tänkte jag att jag kanske kan hjälpa till att reda ut något. Du klagar att det är oklart, men du vill inte ta upp exempel - vill man då verkligen förstå? 

    Om du menar att det där med munskydd var dubbla budskap - visst. Men det är så det är, det ligger i sakens natur. Det ger knappt skydd och man kan ha olika åsikter om det har en bra psykologisk verkan. FHM menar att det kan leda till att folk inte håller avstånd. Och jag tror det ligger något i det. 


    Fast det där med att folk blir mer benägna att ta risker med munskydd, som att inte hålla avstånd tror jag är garanterat bullshit, ursäkta franskan.

    Tänk lite: munskydd signalerar att vi befinner oss i en pandemi. Folk kommer hålla MER avstånd när de ser munskydd, inte mindre...
  • Dr Nail
    AndreaBD skrev 2020-06-19 15:07:41 följande:

    Skaffa dig grundläggande kunskap, så förstår du. Det är ditt bord, inte deras. Samtidigt kan man kanske inte heller förvänta sig att man måste förstå allt i detalj. Framför allt om man inte har lust att lägga tid på det, och det verkar du inte ha. Du orkar ju knappt fråga efter enskilda saker här. 


    Kolla, om du vill fortsätta ha en diskussion då får du göra det utan FHM-gissningar angående min kunskapsnivå.

    Vet inte om du märkt det men folk som systematiskt använder personangrepp hamnar på ignorelistan därför att jag är ointresserad av tjafs.
  • Dr Nail
    Anonym (. 3) skrev 2020-06-19 15:27:12 följande:

    Tänk efter själv höörudu.

    Folk blir MER riskbenägna om de har skydd (oavsett vilket nästan).

    Har folk skyddshanskar på soig så tänker de att de är skyddade och skyddar omgivningen och där slutar folk tänka.

    Undersökning efter undersökning visar att smittspridningen ÖKAR med skyddshandskar på.

    Viktigt att veta i pandemin därför att det avslöjar hur människor tänker och agerar.

    Självklart tänker och agerar de lika vad gäller munskydd! Självklart blir det inte ett helt nytt tänk bara för att det handlar om munskydd.


    Ja, och bilbälten gör oss till sämre förare enl. samma logik. Men likförbannat använder vi dem och det är INTE en j-a rekommendation.
  • Dr Nail
    AndreaBD skrev 2020-06-19 23:01:08 följande:

    Det är ju just inget personangrepp. Du undrar varför du inte förstår pressträffarna, och jag säger att du inte har kunskapen. Det är FAKTA. Det är många som inte förstår allt, jag förstår inte allt heller. Det skrev jag också. Det var ett helt sakligt inlägg. 


    Aldrig har jag sagt att jag inte förstår informationen som ges under pressträffarna. Inte ens en gång. Vad jag säger är att jag inte finner informationen tillfredsställande. För att vara så övertydlig så att det inte går att misstolka: jag förstår orden som kommer ur Anders Tegnells mun men tycker inte att dessa ord duger som svar på våra frågor.

    Varför slutade man testa? Varför reagerar man med öronbedövande tystnad på uppmaningar från forskarvärlden (okej, delar av den)? Varför baserar man sitt agerande på saker det finns noll bevis för (som att Corona inte smittar från barn)? Vad är grejen egentligen med flockimmunitet? Och så många andra frågor finns, men hinner ej nämna dem nu för jag måste dansa kring en gigantisk penis.
  • Dr Nail

    Lite kul ändå att jag själv tillhörde "lita på experterna" - gänget i början. Skrev några inlägg här på sajten ur det perspektivet...sen när jag satt i min karantän började jag nörda, läsa på, och ändrade min uppfattning.

  • Dr Nail

    UD släpper reseavrådan till en rad länder i Europa men inte till övriga Norden.

    Så Belgien är OK nu, men inte Finland. Lite skevt, nej? Eller vad ska detta symbolisera?

  • Dr Nail

    Under tiden: Sveriges nya masstestningssuperkrafter kännbart lägre än Vitrysslands men något högre än Irans enl. den senaste statistiken.

  • Dr Nail
    Anonym (ABC) skrev 2020-06-20 09:40:27 följande:

    Inresande till Finland från alla länder utom de baltiska och Norden minus Sverige ska sitta i karantän 14 dagar. Det här gäller både finländare och utlänningar. En person som insjuknar i Finland tvingas isolera sig, är man då en svensk på resa kan man inte åka hem. För Sverige är det här inte acceptabelt, svenskar ska få röra sig fritt i samhället.


    Okej. Fattar.
  • Dr Nail
    AndreaBD skrev 2020-06-20 10:20:42 följande:

    Jag är alltid beredd att försöka ge folk råd, om jag tror att det kan hjälpa dem, och jag tycker det är synd om det tolkas som personangrepp, när jag verkligen försöker råda. Jag är lärare sedan många år tillbaka och då är jag väldigt van vid att tänka på lagom nivå, bra kommunikation och även förkunskap. 

    Som sagt - det här är ju ett specialistområde där de flesta av oss inte har tillräckligt med förkunskaper,  det har inte jag heller. Och de här i diskussionen som HAR det, har visat det. Men det kan finnas lite knep hur man ändå kan avgöra vad man ska tro på. Det mest uppenbara är väl att man kan höra så många olika åsikter som möjligt - av experter. Eller att läsa på om dem delarna som verkar viktigast i det sambandet. Och då menar jag inte så mycket epidemiologi - det är för invecklat - utan snarare vad olika myndigheter egentligen ha för uppgifter. 

    Jag kan försöka svara på dina frågor - så gott jag kann.

    Jag tror man slutade testa för att man inte hade kapacitet (personal mest - det sa Anders Tegnell på en direkt fråga av en journalist, på pressträff), och för att fallen blev så många att man att man tyckte det verkade meningslöst att testa en del av dessa. Man slutade ju aldrig, men man kanske ville använda de få testmöjligheter som man hade i vissa (nya) områden där man hade bäst chans att stoppa smittan. 

    Vilka uppmaningar från forskarvärlden? Jag känner egentligen inte till en enda uppmaning som FHM inte skulle ha tagit ställning till, så om du googlar lite så kommer du säkert att få exakt svar på det. 

    Det finns inte bevis för så många saker ännu, det är ett nytt virus. Men det klagades ju precis så mycket på att FHM inte agerar när det inte finns bevis för något. Och det var väl just du som klagade? Så nu påstår du motsatsen? När det gäller barn - jag antar att de har grundat detta på flera studier. Jag googlar snabbt...

    www.forskning.se/2020/05/20/inte-troligt-att-barn-driver-covid-19-pandemin/

    www.uptodate.com/contents/coronavirus-disease-2019-covid-19-considerations-in-children

    Vad menar du med "vad är grejen" med folkimmunitet? FHM har ju svarat på det så många gånger på presskonferenser. De har ändrat sig lite där också, men det blir så när kunskapen ökar. Numera är det att det kan vara en ytterliga faktor som kan bromsa smittan lite, men det kommer inte att stoppa den.


    Uppenbarligen har de varit tillräckligt otydliga för att både jag och du ska sitta här och gissa och försöka avkoda. "Inte viktigt att veta hur många smittade vi har" - så förklarades besultet i början. Samtidigt som man bedömde risken för smittspridningen som "mycket hög" :\

    www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/70GQRV/nya-strategin--slutar-rakna-exakta-antalet-coronafall

    Nu misstänker jag också att det i grund och botten handlar om bristande resurser, för jag vet att det inte ens testades i extrema riskzoner såsom vården.

    Där man hade bäst chans att stoppa smittan, säger du. Som t.ex. hemkommande från hårt drabbade områden ute i världen? Gissa: testades dessa?

    Ok. Så de bemöter allt? Jag säger ju inte att jag inte kan missa saker....om du kan hjälpa mig och informera om deras svar på t.ex. detta:

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=7490296

    ....så skulle det uppskattas.

    Nej, det klagas konsekvent på att de inte agerar; varken när det finns bevis, eller när det än så länge inte gör det av ren försiktighet och med målet att skydda till varje pris (i det som beskrevs av regeringen som Sveriges största kris sedan Andra världskriget). Återkommer btw om det där med barn och spridning av corona. Frågan om skolorna, nämligen.

    Så visst är det ett "specialistområde", dock ett sådant som påverkar oss alla och mig personligen rätt så direkt. Därför behöver vi tydlighet och snabba åtgärder. Vi pratar inte om vatten på Mars, det finns inte tid att mysforska och det här är inte ett j-a experiment.

    Förresten så följer jag nästan slaviskt varenda rekommendation som ges. Så att du inte får en felaktig uppfattning. Inte för att jag håller med FHM, men för att det är det enda vi har.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin