Inlägg från: Anonym (.) |Visa alla inlägg
  • Anonym (.)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Dr Nail skrev 2020-08-11 19:34:09 följande:

    www.sciencemag.org/news/2020/03/not-wearing-masks-protect-against-coronavirus-big-mistake-top-chinese-scientist-says

    Redan tidigt, när vi fortfarande pratade droppsmitta och knappt ens var inne på luftburet (aerosol), redan där insåg forskare effekten av masker även vid "simpel" droppsmitta. Att hålla avstånd är grundläggande, men också:

    "This virus is transmitted by droplets and close contact. Droplets play a very important role?you?ve got to wear a mask, because when you speak, there are always droplets coming out of your mouth. Many people have asymptomatic or presymptomatic infections. If they are wearing face masks, it can prevent droplets that carry the virus from escaping and infecting others."


    Var hittar du evidens för att munskydd minskar smitta och död? Du citerar inget annat än antaganden.
  • Anonym (.)
    Dr Nail skrev 2020-08-12 15:40:42 följande:

    Kan du hitta evidens för mig för att jag inte blir utsatt för inbrott om jag låser dörren ikväll?


    Din liknelse haltar. Du menar att det är vettigt att låsa dörren för att det då är svårare att komma in. Det är fakta.

    Du menar att munskydd minskar smittspridning. Det är en gissning.
  • Anonym (.)
    Dr Nail skrev 2020-08-13 22:25:34 följande:

    Nej, för principen är ungefär lika enkel. En låst dörr gör det svårare att komma in, ett munskydd gör det svårare för droppsmittan att komma ut, genom att skapa en barriär. Rätt basic ju, i grund och botten :\

    Men okej. Låt oss säga att det är en gissning. Visst. Allting som inte ger 100% garanterat skydd mot en grej är en gissning. Men vad är då mantrat om "falsk trygghet"? Bevis - annars också en gissning. Isf, vad gör att FHMs gissningar väger tyngre?


    Ett munskydd minskar risken för spridning av större droppar, men minskar det risken för smitta? Calici behöver bara ett tiotal virus för att smitta. Hur är det med covid? Det som passerar genom munskyddet kanske är tillräckligt för att smittan hålls på samma nivå?
  • Anonym (.)
    Dr Nail skrev 2020-08-13 22:25:34 följande:

    Nej, för principen är ungefär lika enkel. En låst dörr gör det svårare att komma in, ett munskydd gör det svårare för droppsmittan att komma ut, genom att skapa en barriär. Rätt basic ju, i grund och botten :\

    Men okej. Låt oss säga att det är en gissning. Visst. Allting som inte ger 100% garanterat skydd mot en grej är en gissning. Men vad är då mantrat om "falsk trygghet"? Bevis - annars också en gissning. Isf, vad gör att FHMs gissningar väger tyngre?


    Det är som att en låst dörr kan göra det svårare med inbrott, men minskar det risken för gäster?
  • Anonym (.)
    Pope Joan II skrev 2020-08-17 20:00:15 följande:

    30% ökning av inläggningar här i Stockholm från i torsdags till idag. 


    Ja, det är tråkigt. 12 till av 1000000 invånare i Stockholm vårdas nu på sjukhus. Vi får hoppas det sjunker snart igen.
  • Anonym (.)
    Pope Joan II skrev 2020-08-17 20:39:01 följande:

    Ja, det får vi hoppas. Det är små tal nu men vi vet ju - vis av erfarenheten - att det raskt kan stiga. Jag kommer ihåg den förstämning jag själv kände när Sverige hade 18 dödsfall på en dag, vilket senare visade sig vara en rätt liten skara trots allt. 

    Dig minns jag förresten fortfarande, det var du som hade så initerade uppgifter från något vuxet barn hemmahörande i Norge, ikke sant? Men som trots det inte kunde belägga dina påståenden. 


    Nej, det stämmer inte. Jag har inga vuxna barn och ingen släkt i Norge. Det var någon annan.
  • Anonym (.)
    Anonym (utlandssvensk) skrev 2020-08-28 16:46:55 följande:

    I Storbritannien, där jag bor, använder praktiskt taget alla munskydd och social distansering efterlevs överlag trots att tilltron till staten och myndigheter är betydligt lägre än den är i Sverige. Jag har aldrig sett någon bära munskydd runt armen här. Bara för att en krönikör raljerar om hennes personliga erfarenhet gör den inte allmängiltig. Jag litar dessutom mer på Royal Society än Expressen.


    Smittan ökar i Storbritannien. Är det pga munskydden, eller trots dem?
  • Anonym (.)
    AndreaBD skrev 2020-09-01 11:24:48 följande:

    Det är ju väldigt märkligt egentligen. Vad kan det finnas för förklaring för det? Det kan ju knappast vara så att folk höll ut lite längre för att dö just under pandemin. Jag kan bara komma på en möjlig förklaring: Att underdödligheten är slump, men att det liksom jämnade ut sig genom att några fler dog i månaderna efter. Alltså en lite ojämn fördelning av ren slump. 

    Väldigt grovt förenklat skulle man då kunna säga att 1400 av dem 5800 som dog, kan ha dött av "allmänna" skäl och skulle ha dött oavsett. 

    Sedan har jag räknat ut överdödligheten veckorna 12 - 27 och kom fram till 4772. Det är ju också drygt 1000 färre än vad som har rapporterats som avlidna i covid-19. Så rent överdödlighets-mässigt skulle vi inte ha 5800 som dog i covid-19, utan endast 3400. Sedan är året inte slut än. 


    Jag har för mig att årets influensa och calici bägge började väldigt milt, vilket medförde färre döda än vanligt i tex pneumoni. När covid kom och vi genast satte igång med åtgärder försvann dessa sjukdomar helt. Många äldre på boenden (som var de som mest drabbades av covid) skulle i vanliga fall dött av andra infektioner.
  • Anonym (.)
    Anonym (man) skrev 2020-09-01 23:04:01 följande:

    Är det inte uppenbart vad jag vill ha sagt?

    Det går inte att trolla bort 6000 döda med kreativt räknande oavsett hur mycket man vill det.


    Vad tänker du om de flera tusen som normalt sett hade dött av influensa och andra infektioner, men som vi räddat till några månaders/års längre liv? Allt är inte svart eller vitt.
  • Anonym (.)
    Anonym (man) skrev 2020-09-02 00:31:06 följande:

    Vad jag tänker? Jag tänker att det är totalt irrelevant vilka vi räddat från att dö av vad som helst annat än covid när vi diskuterar covid i en tråd som handlar om covid. 


    Du ser alltså inte sambandet med covid?
  • Anonym (.)
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-16 22:12:21 följande:

    Länka gärna till forskning som säger att munskydd inte funkar.


    Kan du länka till forskning som visar att jultomten inte finns?

    Det är sällan artiklar publiceras som visar att något inte fungerar.

    Om vi antar att munskydd varken gör till eller från för den här smittan kommer vi inte kunna se någon bra forskning på detta - precis som läget är nu. Den forskning som har publicerats som antyder att det eventuellt kan ge ett visst skydd i vissa sammanhang har låg evidensgrad och säger egentligen ingenting.
  • Anonym (.)


    Fundera lite på var i den här grafen allmänt påbud om munskydd hamnar.
  • Anonym (.)
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-19 00:30:23 följande:

    Man kan säga att Tegnell håller sig till vänster. Mellan possible och kill.


    Ja. Vad tycker du?

    Själv hamnar jag på "kill". Jag anser att det är en stor ansträngning och stor kostnad till liten/obetydlig effekt. Men det ser väl bra ut utåt.
  • Anonym (.)
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-04-06 21:08:49 följande:

    Jaha, det verkar alltså som att flera påpekade riskerna på ett tidigt stadium, och föreslog åtgärder, men FHM slog ifrån sig och trodde inte att även de lättaste rekommendationer skulle hjälpa, de åtgärder de förespråkar numera. Så vansinnigt att inte FHM brydde sig mer om att skydda människor.

    www.expressen.se/nyheter/sverige-var-sist-med-atgarder-for-att-fhm-inte-tror-att-det-hjalper/


    Frågan är om det hjälper. Vi har i stort sett samma situation som för ett år sedan. Trots alla rekommendationer.
  • Anonym (.)
    Anonym (ABC) skrev 2021-04-08 19:42:52 följande:

    1. Det är viktigt att följa rekommendationerna och man ska absolut använda munskydd.

    2. Munskydd har förmodligen liten effekt, det säger de flesta experterna.

    Detta måste vara ett praktexempel på misslyckad kommunikation.


    Här finns väl inget motsägelsefullt?

    Munskydd har troligen mycket liten effekt. Trots det har man till slut valt att sätta det som en rekommendation med önskan om att det tillsammans med alla andra rekommendationer skall kunna förhindra några få fall extra.

    Ja, det är viktigt att följa rekommendationerna. Både de som har stor och liten effekt.
  • Anonym (.)
    Anonym (ABC) skrev 2021-05-01 23:40:23 följande:

    "kan vi inte tvinga patienten till detta"

    Alltså testa för covid-19.

    Stämmer det, eller stämmer det inte?


    Vi kan inte tvinga patienter till testning. Vi kan försöka övertala, men tvinga får vi inte. Är det någon som vägrar måste den betraktas som smittsam.
  • Anonym (.)
    Padirac skrev 2021-05-02 12:36:34 följande:
    Om jag förstått smittskyddslagen rätt så är det bara den som är uppenbart sjuk pga observerbara symptom som kan tvångstestas och tvångsisoleras.
    Här vet jag inte vad som gäller. Vad jag förstått så kan man istället för att testa sig välja att isolera sig en vecka om man skulle blivit utsatt för smitta (tex hushållskontakt) eller om man insjuknar med förkylningssymtom. Det finns inget tvång på att man även måste testa sig, och jag skulle tro att många med förkylning väljer att avstå test (om man tex ändå jobbar hemifrån).

    Det känns därtill orimligt i praktiken att personer som tex uppvisar tydliga förkylningssymtom i en affär eller på en buss skulle gripas för tvångstestning och isolering.

    På det sjukhus där jag jobbar testas alla inneliggande patienter var tredje dag. Skulle någon vägra skulle den få vårdas isolerad, oavsett symtom eller inte. Ingen skulle hålla fast patienten och sticka in pinnen i näsa och mun.
  • Anonym (.)
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-10-28 23:33:25 följande:
    Tack! Fascinerande, då skulle jag alltså potentiellt kunna knalla runt på vårdcentralen i Sverige och smitta ner folk i receptionen, läkare, systrar och andra patienter. Fast det är väl bättre än att vidta en långtgående åtgärd.
    Har symtomen gått över är risken minimal att du är smittsam.
  • Anonym (.)
    Tow2Mater skrev 2021-12-23 17:04:19 följande:
    Du glömde visst

    "Forskarna flaggade dock för att landets unga medianålder, 27,6 år, kan ge utslag i hur allvarligt smittade har insjuknat. Som jämförelse har Storbritannien en medianålder på 40,5 år och Italien en medianålder på 47,3 år."

     


    Visst, men de har väl drabbats rätt hårt av tidigare vågor? Med samma medianålder.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin