Inlägg från: Anonym (sant) |Visa alla inlägg
  • Anonym (sant)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2020-05-12 17:16:32 följande:
    Det kan egentligen inte jag bedöma - sett till den här tråden förefaller ju de flesta utbildningar vara onödiga. Kanske allra mest utbildningar till läkare i allmänhet och efterföljande specialistutbildningar som leder till att man så småningom blir epidemiolog.

    Skämt åsido. Nej, min uppfattning är att utbildning sällan är överflödigt. Det visar väl den här tråden ibland med all önskvärd tydlighet när ämnet blir att det är fel att folk ska få föra fram andra åsikter än dem man själv delar.

    Min erfarenhet av utbildningar är att man iofs glömmer mycket efter en tid - men sällan det man behöver för att komma vidare. Dessutom brukar man inte glömma att det finns andra synsätt, andra perspektiv än det egna.
    Jag förstår hur du menar, men det jag tycker är problematiskt är väl snarare systemet under vilket äldrevård och LSS är uppbyggda.

    Sa de något om att timvikarier ska utbildas? Eller var det bara vanliga vikarier. Timvikarier blir ju ofta ganska kortvariga.
  • Anonym (sant)
    FDFMGA skrev 2020-05-12 18:19:14 följande:
    Hmm, det verkar inte så, inte vad jag kan se iallafall. Rimligen borde det vara viktigast med timvikarierna.

    https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2020/05/12/miljarder-till-vard-och-omsorg/
    Har själv varit timvikarie, man fick slåss för att få rätt till allt som kunde höja ens kompetens minsta lilla, många tyckte heller inte det var lönt då de hade det som tillfälligt jobb eller extrajobb, inga planer på fast anställning. 

    Gav upp det där och började studera istället.
    AndreaBD skrev 2020-05-12 18:36:49 följande:
    Studenter brukar ändå vara ganska bra som timvikarier. Jag har själv jobbat i vården när jag pluggade. Studenter har en bra grundläggande utbildning, de brukar inte vara helt blåsta. Där kan det räcka med några dagars snabbutbildning. Vilket man ju inte har nu, och det brukar funka ändå.
    Ja, många är väl studenter, mest på somrarna dock.
  • Anonym (sant)
    AndreaBD skrev 2020-05-12 19:14:44 följande:
    Det vet man att det inte funkar. Det tar mycket längre tid. Dvs. man kan göra det i början, men då hade vi inte test. Och nu ger det inget. 
    Nej, det går bra att göra det när som, men det blir mer arbete för vården ju längre man väntar.
  • Anonym (sant)
    Anonym (man) skrev 2020-05-13 11:20:41 följande:
     dock försöker iaf vissa länder rädda så många som möjligt, det kan man inte påstå att vi gjort när vi medvetet mer eller mindre låtit smittan härja fritt. Att det går ser vi bevis på hos våra grannar så att påstå att det är orealistiskt är bara korkat. Och att sen sitta och rättfärdiga det med att de minsann kommer få minst lika många döda som vi i framtiden är även det extremt korkat när ingen vet något om framtiden.
    Ja, och det är det där jag känner att man kanske saknar. Hade regeringen åtminstone försökt rädda människor så hade man i alla fall känt att de stod på folkets sida, nu känns det mer som de bara är cyniska och hoppas på att komma lindrigt undan genom att smyga in metoder som knappt använts sedan 30-talet.
  • Anonym (sant)
    Anonym (Svar på tal) skrev 2020-05-14 11:38:37 följande:

    För mig som är ny i tråden, alla ni kritiska, exakt VAD borde regeringen ha gjort, och som inte bryter mot svensk lag?


    Väldigt få saker bryter mot Sveriges smittskyddslagar.

    Karantän av inresande hade räckt långt när man kände till att smittan existerade. 
  • Anonym (sant)
    Anonym (Svar på tal) skrev 2020-05-14 11:52:25 följande:
    Det är en sak man absolut hade kunnat göra! Med lagarna tänkte jag mer på annat jag vet att folk klagar på, att man inte stängt ner hela samhället, vägrat folk att gå utanför dörren ungefär... Men sånt finns det som sagt inte lagstöd för.
    Jo, det kan man visst baserat på smittskyddslagen. 

    Jag tror många också missförstår vad lockdown innebär, det betyder inte att man för evigt har samhället nedstängt. 

    Många verkar också missförstå vad det är andra länder gör, och tror att de nu tvingas öppna för att det blev ekonomiskt ohållbart, när de snarare följer en annan planering som brukar innebära en temporär lockdown för att få kontroll på smittan, sedan testning på bred front, sedan smittspårning och karantän vid nya utbrott och då även karantän av anhöriga och asymptomatiska.
  • Anonym (sant)

    Det är väl bara det att det hade blivit mycket byråkrati att fullfölja lockdown med hjälp av smittskyddslagen, och framförallt kostsamt.

  • Anonym (sant)
    Anonym (Svar på tal) skrev 2020-05-14 12:42:20 följande:
    Varför går då regeringen ut i media och säger att det inte finns sådant lagstöd? Att man inte får hindra folk från att resa inom landet osv?
    För att smittskyddslagen i första hand ska vara på frivillig basis kanske, om personer motsätter sig att inte sprida smitta så ska de mer strikta lagarna gå in och för att det blir svårt att kontrollera och fullfölja att alla följer lagen? 

    Dessutom finns ett ansvar för de man fråntar frihet väldigt utpräglat i svensk lagstiftning, man kan inte bara frihetsberöva utan måste även se till att personerna klarar sig under tiden. Det här kostar förstås mycket pengar.
  • Anonym (sant)
    Anonym (.) skrev 2020-05-14 12:50:38 följande:
    Med smittskyddslagen kan du möjligtvis få lov att frihetsberöva någon tillfälligt som sprider smitta, men du kan inte stänga in otestade människor med milda symtom, symtomfria människor som umgåtts med någon smittad osv. Du kan inte göra speciellt mycket för att hindra spridning när Covid-19 sprider sig såpass lätt.

    Italienresenärerna tog hit smitta, åkte taxi och smittade chaufförer, som smittade andra personer, tex folk som arbetar på boende och inom hemtjänst. Gamla sjuka lades in på sjukhus och klarade sig, en del utan att testas för Covid-19. De flyttades ut på boenden, och var smittsamma, vilket förvärrade läget för timanställd underbemannad personal.

    Det man möjligtvis kunde gjort var att inte låta Italienresenärerna färdas med allmänna kommunikationsmedel till sina hem. En aning svårt att få till såpass snabbt. Man kunde också bett dem att stanna hemma i två veckor, men utan positivt test eller symtom finns inget lagstöd för detta.
    Det räcker att de misstänks kunna bära på smitta för att fatta ett sådant beslut. Nu hade ju sverige bestämt sig för att de inte trodde att smittan kunde spridas hit av någon sjuk anledning, så då blev det inga förhållningsregler.
  • Anonym (sant)
    Anonym (Svar på tal) skrev 2020-05-14 14:05:39 följande:
    Det gäller enstaka individer, som någon annan sa kan man inte låsa in en hel befolkning hur som helst.
    Man kan isolera städer och områden särskilt utsatta för smitta.

    Ingen har sagt att man ska låsa in en hel befolkning på obestämd tid, förutom de som vägrar låta de som är kritiska att yttra sig utan att känna ett behov av att hoppa på dessa med argument som väldigt få haft. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin