Inlägg från: Anonym (Inte ett fan) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Inte ett fan)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    klyban skrev 2020-06-11 14:38:30 följande:
    Man ser tex att man börjar öppna upp fast man har vetenskapen att en andra våg är på väg.
    Ja?
    Det handlar om en kontrollerad öppning, varav en av anledningarna till munskyddstvång på lokaltrafik och butiker. De tar till metoder för att hålla nere smittspridningen med spårning, munskydd och alla övriga strategier som Sverige också har som avstånd, hygien osv.

    Hur är det likt Sverige?
  • Anonym (Inte ett fan)
    AndreaBD skrev 2020-06-11 14:51:04 följande:
    Jag tänker också på en sak där: Om man säger att alla MÅSTE ha mask, så måste det också gå att få tag på dem. Och man måste veta vilken sorts mask som vore lämplig då. 

    Jag har en syster i Tyskland, där det är plikt att ha mask på kollektivtrafiken och i affärer (numera. De började med det för ungefär två, tre veckor sedan). Och när man inför en sån regel, då måste det ju finnas tillgång till masker - och till någorlunda tillräckligt bra masker - i princip samma dag. För utan dem kommer man ju då inte in i en affär. Min syster sa att hon köpte masker på apoteket, och man kom verkligen inte in i mataffären utan. Dvs. någon bevakade detta. 

    Det är inte helt lätt att genomföra.

    Ja, om ett land har som tvång att bära munskydd kan man åtminstone tycka att de borde se över tillgängligheten.Det borde vara möjligt att fortfarande få spontanshoppa,och därför kunna köpa munskydd i närheten eller utanför affärer.


    En annan sak som jag tänkt på är att inköp till viss del borde sponsras i länder med tvång. Priserna på skydd har skjutit i höjd i takt med efterfrågan, och om tvånget blir långvarigt kan det kanske bli en ekonomisk börda för personer som har en begränsad budget.  Fast jag måste erkänna att jag inte riktigt vet hur det fungerar i andra länder.

    Om jag inte minns helt fel delade de väl att ut plasthandskar och munskydd utanför affärer i Italien? Jag har för mig att jag läste det någonstans för ett bra tag sedan. Kan förstås ha ändrats sedan dess, men jag minns att jag tyckte det var en bra sak att göra.

  • Anonym (Inte ett fan)
    AndreaBD skrev 2020-06-11 15:14:06 följande:
    Men vad är en kontrollerad öppning? Man kan ju inte verkligen kontrollera om alla håller sig till reglerna. Man kan försöka kontrollera att alla har mask där det är plikt, men det är jättesvårt att vakta överallt, och de kommer inte att kunna upprätthålla det länge. 

    Jag såg att andra redan besvarat frågan så bra. Jag lägger bara till lite av mina tankar.


    Jag tror inte heller att det är en enkel uppgift att genomföra, och det är nog därför de satt in alla tänkbara metoder som bidrar till minskad smittspridning. (Munskydd, smittspårning) Däremot är utgångsläget för att hålla koll på R-talet fördelaktigt, då det är lågt. 


    Nu kan de tex enklare genomföra riktade åtgärder mot en viss stad om det drar iväg,  och på så vis kanske hinna släcka bränder. Lite jämförbart med det som nu görs i Skåne.

    Jag tycker dock att det är något oroande när det öppnas för turismen i så tidigt skede. Där tror jag den största risken föreligger att få fart på spridningen igen. Vi får se. 

  • Anonym (Inte ett fan)
    Anonym (ABC) skrev 2020-06-11 16:23:12 följande:
    Inget land hann med i början av pandemin. Det var därför man stängde ner. Man köpte sig tid. Smittspridningen stannade av, medan man byggde upp testnings- och smittspårningskapaciteten och skaffade tillräckligt med skyddsutrustning.

    Mars: Om man inte behövde sjukhusvård fick man inget test, trots att allt tydde på covid-19.

    Maj: Man får testas, till och med fast man själv är rätt så säker på att det bara är allergi.

    Mars: Det fanns inte tillräckligt med skyddsutrustning och handsprit.

    Maj: Det finns många nya tillverkare av handsprit och skyddsutrustning i Finland.

    X antal smittade personer är ett mindre problem nu än i mars.

    En annan skillnad är det som läkare berättat att de lärt sig mycket nytt som kan förhindra dödsfall jämfört mot tidigare, som tex insättande av blodförtunnande i förebyggande syfte. Vändning av patienter på mage för att öka lungkapacitet och även mediciner som visat sig förbättra chanser för att slippa respirator m.m.

  • Anonym (Inte ett fan)
    AndreaBD skrev 2020-06-11 19:23:02 följande:
    Nja... bäst vore väl att inte släppa in folk från andra länder just nu. Samtidigt - tyskar och danskar har ju färre smittade, så det skadar väl inte heller. Huvudsak är HUR de turistar. Dvs. de ska hålla samma standard med hygien, avstånd och sånt. 
    Jag syftade inte på Sverige utan på andra länder som öppnar upp. Vi har vad jag vet aldrig haft stängt gränser för några EU länder, så alla har väl kunnat komma till oss och turista i stort sett när som helst.? För oss borde inte turismen utgöra en så stor skillnad som för andra länder som haft stängt. Jag tänkte alltså främst på den typiska charterturismen till alla medelhavsländer som snart sätter igång.
  • Anonym (Inte ett fan)
    FDFMGA skrev 2020-06-11 19:27:28 följande:

    Jag blir fascinerad av den eviga munskyddsdiskussionen i coronatrådarna.

    Jag tycker den antyder en tydlig kulturskillnad mellan som föredrar Sveriges folkvettslinje och de som söker en auktoritet som förklarar vad som gäller och vad som drabbar dem som inte lyder auktoriteten.

    Jag ser nästan ingen här i Stockholm som använder munskydd, men här på FL tycks flertalet anse att munskydd förhindrar smittspridning. Om man nu alltså dels tror att även symptomfria kan smitta och dels tror att munskydd hindrar smittspridning så ränner man alltså omkring på stan utan munskydd i tron att man kan smitta ner andra eller bli smittad själv.

    För min egen del så tror jag att den smittspridning som sker från symptomfria är försumbar och att man ska hålla sig hemma om man känner sig det allra minsta sjuk.

    Självklart förstår jag egentligen att munskyddsivrarna är i klar minoritet, utom på sociala forum där man har möjlighet att vara anonym, men iallafall.

    Ni som tror på så kallad asymptomatisk smitta och på att munskydd hindrar bäraren från att smitta andra - bär ni munskydd, eller utsätter ni andra för potentiella covid-19-duschar med berått mod.


    Om du syftar på att det räcker med folkvett och att stanna hemma vid symptom, varför har då inte smittspridningen avstannat helt?  Det borde den gjort redan efter folk började leva efter de rekommendationerna. Varför fortsätter folk att insjukna, och smittan att spridas vidare till andra städer? Folkvettet verkar med andra ord inte nyttjas så väl.   


    Jag inser att det är svårt att begripa att vissa människor fortfarande är angelägna om att slippa bli smittade, särskilt när man själv inte längre berörs av sådana världsliga problem..


    Som munskyddsbeivrare (vad det nu än är) föregår jag självfallet med gott exempel och bär munskydd för att inte riskera att smitta ner andra. Om jag gud förbjude är på väg att insjukna vid ett tillfälle när jag befinner mig hemifrån som tex tåg och butik. Jag försöker alltid att hålla avstånd (med eller utan munskydd) men vissa verkar inte vara så angelägna om att hålla avståndet till mig. 

  • Anonym (Inte ett fan)
    Anonym (sant) skrev 2020-06-11 20:25:01 följande:
    Ja, detta gäller ju mig. På mitt arbete händer det att man måste stanna i flera timmar extra tills någon annan kan ta över, även om man är sjuk. Sedan är jag ensamstående förälder, så det är begränsat hur länge jag kan stanna hemma vid symptom, någon måste förr eller senare handla, och det blir ju då jag.
    Oj, ja då år det onekligen inte helt lätt. Det är därför jag hellre utgår att det finns människor som är sjuka mitt bland oss. Sedan får andra tycka att jag är överdrivet försiktig bäst de vill, jag är hellre det än riskerar att smitta andra eller bli smittad.
  • Anonym (Inte ett fan)
    FDFMGA skrev 2020-06-11 23:57:08 följande:
    Dels för att somliga är immuna mot folkvett och dels för att alla smittade inte är ensamstående som får allt de behöver levererat till dörren. När jag blev sjuk så smittade jag ner hela min familj.

    Men det faktum att somliga är immuna mot folkvett är inte enbart negativt, det är ju det egentliga skälet till att vi i Stockholm numer skyddas av partiell gruppimmunitet.

    Jag har för övrigt noterat att det förekommer många i mitt tycke lite tykna språkangrepp i tråden. Men du borde lära dig skillnaden mellan munskyddsivrare (som jag skrev) och munskydddsbeivrare (som du påstår att jag skrev).

    Du undrar också vad det betyder. Tja, en munskyddsbeivrare skulle kunna vara en person som bötfäller folk som bär munskydd och tar ifrån dem munskydden.

    Det är alltså en oerhörd skillnad mellan att ivra för något och beivra något.

    Jaha, jag råkade visst skriva fel i all hast och det var inget påstående att du skrivit så. Alltid trevligt om det roar någon att påpeka mina fel. Jag kan nästan lova att det kommer upprepas fler gånger, för även om jag inte själv skriver fel, är det inte ovanligt att min autocorrect kommer på finurliga ändringar av vissa ord. Men huruvida jag skrev fel eller inte förtar inte det faktum att du troligen vet vad jag syftade på, så jag har svårt att se hur det kan uppfattas som tyket, när det inte var meningen.


    Nåväl, jag har vid detta laget förstått att du tycker smittspridningen har varit en enorm fördel för Stockholmare och deras gruppimmunitet. Jag är dock inte så säker på att alla är villiga att riskera sitt liv eller sin hälsa för att uppnå samma sak i andra städer. Den gruppimmuniteten har som sagt haft ett mycket högt pris.

    Det är upp till dig om du vill tro att endast sjuka är smittsamma, och att det mest är människor immuna mot folkvett som förorsakar smittspridningen. Om så är fallet kvarstår i själva verket samma argument för att använda munskydd. För då har folk tydligen svårt att följa rekommendationer, och orsakar således onödig smittspridning. 

  • Anonym (Inte ett fan)
    Anonym (Inte ett fan) skrev 2020-06-12 02:23:05 följande:

    Jaha, jag råkade visst skriva fel i all hast och det var inget påstående att du skrivit så. Alltid trevligt om det roar någon att påpeka mina fel. Jag kan nästan lova att det kommer upprepas fler gånger, för även om jag inte själv skriver fel, är det inte ovanligt att min autocorrect kommer på finurliga ändringar av vissa ord. Men huruvida jag skrev fel eller inte förtar inte det faktum att du troligen vet vad jag syftade på, så jag har svårt att se hur det kan uppfattas som tyket, när det inte var meningen.


    Nåväl, jag har vid detta laget förstått att du tycker smittspridningen har varit en enorm fördel för Stockholmare och deras gruppimmunitet. Jag är dock inte så säker på att alla är villiga att riskera sitt liv eller sin hälsa för att uppnå samma sak i andra städer. Den gruppimmuniteten har som sagt haft ett mycket högt pris.

    Det är upp till dig om du vill tro att endast sjuka är smittsamma, och att det mest är människor immuna mot folkvett som förorsakar smittspridningen. Om så är fallet kvarstår i själva verket samma argument för att använda munskydd. För då har folk tydligen svårt att följa rekommendationer, och orsakar således onödig smittspridning. 


    Med sjuka menar jag personer som uppvisar tydliga symptom. 
  • Anonym (Inte ett fan)
    Anonym (Inte ett fan) skrev 2020-06-12 02:23:05 följande:

    Jaha, jag råkade visst skriva fel i all hast och det var inget påstående att du skrivit så. Alltid trevligt om det roar någon att påpeka mina fel. Jag kan nästan lova att det kommer upprepas fler gånger, för även om jag inte själv skriver fel, är det inte ovanligt att min autocorrect kommer på finurliga ändringar av vissa ord. Men huruvida jag skrev fel eller inte förtar inte det faktum att du troligen vet vad jag syftade på, så jag har svårt att se hur det kan uppfattas som tyket, när det inte var meningen.


    Nåväl, jag har vid detta laget förstått att du tycker smittspridningen har varit en enorm fördel för Stockholmare och deras gruppimmunitet. Jag är dock inte så säker på att alla är villiga att riskera sitt liv eller sin hälsa för att uppnå samma sak i andra städer. Den gruppimmuniteten har som sagt haft ett mycket högt pris.

    Det är upp till dig om du vill tro att endast sjuka är smittsamma, och att det mest är människor immuna mot folkvett som förorsakar smittspridningen. Om så är fallet kvarstår i själva verket samma argument för att använda munskydd. För då har folk tydligen svårt att följa rekommendationer, och orsakar således onödig smittspridning. 


    Med sjuka menar jag personer som uppvisar tydliga symptom. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin