Inlägg från: Anonym (felix) |Visa alla inlägg
  • Anonym (felix)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (danmark) skrev 2020-04-24 22:17:11 följande:

    Är det någon som vet hur det går för danmark? De har väl öppnat förskolorna och skolorna nu?


    Förskolor och skolor upp till femte klass öppnade efter påsk. Frisörer och diverse andra serviceyrken kan öppna i denna vecka om dom vill. Annars ingen öppning av cafeer och liknande, fortsatt max folksamling på 10 pers. 

    Ca 10 döda/dygn och fortsatt fallande antal inlagda ( 350 pers) /iva (70 pers). 

    Tidigare verkade det vara politikerna som var drivande i att stänga landet men nu verkar det vara danska smittskyddsmyndigheter som håller tillbaka från att öppna ytterligare.

    Stora skillnaden mot Sverige är väl nog att det inte är så stark polarisering i opinionen. Danska motsvarigheter till Tegnell håller rätt låg profil i media.
  • Anonym (felix)
    Vad gör du som makthavare om du har:
    1. ett hotande virus med okända egenskaper och farlighet men som huvudsakligen är dödlig för befolkningsgrupper 80+.
    2. ett land med en förvaltningsmodell som gör det hopplöst svårt att utkräva ansvar och träffa snabba beslut i en systemöverskridande kris
    3. en befolkning som är uppfostrade att dom lever i världens postmodernaste land, som ogillar allt som är jobbigt och vill ha feel-good lösningar på alla problem

    Svar: du gör så lite som möjligt, men skapar ett narrativ omkring detta icke-beslut så att det framstår som något ädelt och storslaget. Så har vi fått den svenska modellen, "vi tror på vetenskapen", " vi tror på individens ansvarskänsla", "vi respekterar demokratiska rättigheter", " vi ser helheten" osv osv. Inte vackert men nog det bästa man kan uppnå utifrån förutsättningarna ovan.
  • Anonym (felix)
    Anonym (. 3) skrev 2020-07-01 22:28:21 följande:
    Japp.
    Inte heller Danmark redovisar de som dör på äldreboende.
    Danmark räknar på precist samma sätt som FHM i sin statistik. Man räknar avlidna oavsett boende, som avlider inom 30 dagar efter bekräftad covid-19 smitta. Eftersom Danmark har testat mångdubbelt flera än Sverige är det snarare FHMs statistik som innehåller mörkertal.
  • Anonym (felix)

    Jaha, så kom Sverige upp på femsiffrigt antal avlidna med konstateret covid-smitta idag. Norge/Finland fortfarande tresiffrigt. Inte så förvånande med tanke på ambitionsnivån.

  • Anonym (felix)
    FDFMGA skrev 2021-01-14 14:29:23 följande:
    Så det är ambitionsnivån som är avgörande och i Belgien struntar man fullständigt i pandemin medan Myanmar och Kambodja är föredömen.

    Alltid intressant att få ta del av analyserna från Familjelivs vassaste analytiker.
    Jag kan exemplificera skillnaden i ambitionsnivå genom att jämföra Sverige och Danmark som jag följer parallellt.

    Sista veckorna Sverige:
    Inga sjunkande siffror för smittspridning eller antal avlidna.
    Egentligen svårt att säga något om utvecklingen sista veckorna pga FHMs senfärdiga statistik och julledigheter. FHM försöker konsekvent ge intryck av förbättringar av situationen, som senare visar sig inte vara riktiga. Ingen bryr sig.

    Ingen bryr sig om några eventuella brittiska mutationer.
    Halvdan placering gällande testning, 15% av testade positiva, smittspårning fortsatt fokuserat på individen.

    Plats 27 i världen angående vaccinationer. Regioner som hamstrar vaccinationer. Ingen bryr sig, alla litar på att vaccinsamordnaren fixar det, på samma sätt som att alla litade på att vår statsepidemiolog skulle fixa det. Införande av pandemilag som på något magiskt sätt skall kunna vända situationen genom sin blotta existens.

    Sista veckorna Danmark:
    Daglig statistik rapportering, inkl. andel av virusmutationer. Sjunkande siffror för smittspridning, men myndigheter/regering försöker ändå ge pessimistiska framtidsutsikter och bevara krismedvetande. Förlängning/skärpning av gällande restriktioner just pga förväntad tredje våg med muterat virus.

    Europatopp i testning och smittspårning men ändå fortsatt utbyggnad av kapacitet inklusive nya snabbtest.

    Europatopp i vaccinationer, detaljplanläggning där varje medborgare redan nu kan se förväntat vaccinationstidspunkt, men ändå blåslampa från regering för att snabba på.
  • Anonym (felix)
    Har idag följt med i svenska och danska regeringens presskonferenser angående den fortsatta hanteringen av coronan. Man skulle inte tro att det var grannländer på samma planet. En kort recension av den svenska: 90 % pep-talk omkring avstånd varvat med allmänt snömos.
    Landets ledare tar bara hand om lite inledande pep-talk i allmäna ordalag. Läget är allvarligt förklarar han, men tydligen inte mer allvarligt att skidsemester kan genomföras bara man beaktar gällande rekommendationer. Så blir det tid till andra ministrar som fortsätter med pep-talk och mycket löst prat om framtida möjligheter som man inte utesluter, vi-kommer-inte-att-tveka om ditt eller datt om-det-visar-sig-nödvändigt. Till sist 10% substans i form konkreta åtgärder här och nu, som uteslutande blev presenterade av en generaldirektör som läser upp från sina papper. Dessa konkreta åtgärder var en begränsning av krogars och kafeers öppningstid till 20.30 och slut för tävlingsidrott för barn och ungdomar. Fullständig avsaknad av någon ambition att alls försöka presentera någon plan eller strategi. Malplacerad optimism som gör gällande att en kommande tredje våg inte är någon naturlag, utan kan undvikas bara vi sköter oss. Inget som helst fokus på virusmutationer och deras betydning.

    Kort recension av den danska: Mette Frederiksen inleder med 5 minuters peptalk och snömos. Stort fokus på att den brittiska mutationen har ändrat spelreglerna. Mette går därefter vidare till att skitsera plan för öppning. Huvudpunkt i strategin skitseras, gradvist öppnande av landet samtidigt med massiv testning av dom flesta medborgare två gånger i veckan. Därefter konkret plan för gradvis öppnande av landet, det och det gäller för det området, för den delen av landet och från det datumet. Motivering av varför man har valt det. 20 minuters listande av konkreta åtgärder. Mette avslutar med pessimistiska framtidsutsikter, att matematiska prognoser gör gällande att antalet covid sjuka på landets sjukhus kommer att fyrdubblas i april, men förklarar varför ett öppnande trots detta är nödvändigt. Andra ministrar fortsätter detalj beskrivning av öppningsplan för deras område. Minimalt med peptalk och snömos., bara konkret prat om konkreta åtgärder. Och alla kan faktisk prata utan att stirra på sina papper. Och alla avslutar med samma allvarliga framtidsutsikt som Mette.
  • Anonym (felix)
    Padirac skrev 2021-02-24 23:14:31 följande:
    Yes, den danska hälsoministern klargjorde att man ska öppna landet till gränsen för var sjukvården klarar av -  ingen ambition att minska smittan eller tryck bort den - nu ska Danmark öppnas,  kosta vad det kosta vill i fråga om belastning på sjukvården.

    Tänk så olika det kan vara i olika länder, precis som du skriver
    Ursäkta men Danmark har tryckt ned smittan till en bråkdel av den svenska nivån. Och kommer fortfarande att vara mer nedstängt än Sverige, inom dom närmaste månaderna. 

    Den som saknar ambition att trycka bort någon smitta har ju hela tiden varit Sverige. Där har man reelt gett upp. Regering, myndigheter och befolkningsflertalet accepterar stilltigande förlusterna. Man hoppas kanske bara att vaccinationerna skall göra tredje vågen lite mindre omfattande än dom föregående.
  • Anonym (felix)

    Inte mycket substans i ditt copy-pastande av textmassor som det finns någon anledning till att kommentera. Jag ser det mer som ett utslag av den kognitiva dissonans som många i Sverige verkar ha drabbats av, som ger ett desperat behov att hitta ursäkter och bortförklaringar till det svenska misslyckandet.

    Men för att bara kommentera det som handlar om mitt ursprungliga inlägg. Danska regeringen säger att dom vill öppna så att sjukvården klarar en befarad fyrdubbling av antalet covid-inlagda på landets sjukhus vid en tredje våg. Det har man uppskattat till 800. I förhållande till befolkningsantalet svarar det till ca 1500 i Sverige, vilket inte är så långt från dagens antal på 1300. Deras smärtgräns är således bara lite över den nivå, där vi är nu.

  • Anonym (felix)
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-02-25 22:03:16 följande:

    Fråga: I flera regioner rekommenderar man ökade användning av munskydd, hur ser du på det?


    ? Den kan öka medvetenheten om att vi befinner oss i en pandemin, men det är inte den effektmässigt viktigaste åtgärden, säger Tegnell.


    Har du någon källa på det uttalandet? Var kommer det ifrån? Det är ju rätt så extremt om det är riktigt.

    Det är ju ingen hemlighet att Tegnell ogillar munskydd och kommer med diverse svammelargument om bristande evidens etc, men att en tjänsteman direkt desavouerar sin egna myndighets officiella rekommendation är ju rätt så extremt.
  • Anonym (felix)

    FDFMGA skrev 2021-02-26 19:30:49 följande:

    Och så har ännu ett europeiskt land passerat Sverige - och då inte enbart avseende överdödlighet utan också rapporterad andel döda i covid.

    Landet är Slovakien - utegångsförbudens, munskyddstvångens och de hårda restriktionernas Mecka.


    Varför detta raljerande över att ett land som Slovakiet, ett land i mitteuropa med oändligt mycket sämre förutsättningar, som är sammanklämt på en tiondels av Sveriges yta, som halvdelen av Sveriges BNP, som har blivit misshandlat av kommunism i årtionden, med sjukvård från sovjet tiden, som saknar trygghetssystem som gör det möjligt för folk att stanna hemma, har klarat sig sämre än Sverige ( än så länge).

    Mår du bättre av det eller tycker du att Sverige numera är en sådan medelmåtta att vi inte längre skall jämföra oss med andra nordiska länder utan att vår naturliga placering är bland fd. öststater i mitt europa?
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin