Inlägg från: K Markatta |Visa alla inlägg
  • K Markatta

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    USA ser ut att ändra sin strategi nu efter presidentvalet:

    omni.se/biden-med-ny-coronaplan-varnar-for-en-mork-vinter/a/mBBm2g

    Biden med ny coronaplan - varnar för en "mörk vinter"

    USA:s tillträdande president Joe Biden och hans arbetsgrupp mot coronaviruset har tagit fram en handlingsplan för hur man ska bekämpa den tilltagande smittan i landet. Det säger Biden vid en pressträff under måndagskvällen.

    Han varnar för att USA går en "mörk vinter tillmötes", med både fler smittade och fler som nu läggs in på sjukhus. Nu behövs "djärv handling", säger han.

    Biden uppmanar också alla amerikaner att bära munskydd och säger att man inte på något sätt gör ett politiskt ställningstagande genom att bära det.

    - Vi kan rädda tiotusentals liv om alla bär munskydd, inte republikanska eller demokratiska liv, utan amerikanska liv.

  • K Markatta
    Pope Joan II skrev 2020-11-27 08:40:19 följande:
    Det är många i den här soppan som tydligen inte kan räkna. Britton, FHM och nu även OECD:

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/pA1amo/oecd-pudl...
    emanuelkarlsten.se/oecd-rattar-rapport-och-placerar-sverige-lagt-i-ytterligare-en-matning-blir-sa-nar-man-jamfor-lander/

    OECD rättar rapport och placerar Sverige lågt i ytterligare en mätning

    Sverige rankade sämst på ett antal områden, enligt OECD. Men rapporten hade flera fel, menade experter. OECD hittade ett - och uppdaterade. Men då hamnade Sverige i botten även där.

    - Det är det enda felet, våra experter har nu tittat på allt, säger Spencer Wilson, talesperson för OECD.
  • K Markatta
    AndreaBD skrev 2020-11-27 16:53:06 följande:
    Men det kan ju inte stämma! Om Sverige har 5 - 6000 nya smittade om dagen, då kan man inte ha testat bara 3500 om dagen. Hur går det ihop?  De flesta testade brukar dessutom vara negativa.
    Det är ett genomsnitt för en längre tidsperiod.
  • K Markatta

    När det gäller Steffes käcka SMS med otydlig avsändare och utan länk till den viktiga informationen så avrådde MSB från ett sådant massutskick:

    www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-avslojar-msb-sagade-iden-om-ett-corona-sms-olampligt-for-massutskick-av-denna-typ

    Men i just det här fallet var det tydligen inte så viktigt att lyssna på expertmyndigheternas råd.

    SVT avslöjar: MSB sågade idén om corona-sms - "olämpligt för massutskick av denna typ"

    MSB får tillsammans med Folkhälsomyndigheten och Krisinformation.se ta emot en våg av kritik för massutskicket av sms till svenska folket. Men både MSB och Krisinformation avrådde i själva verket regeringen från att göra massutskick via sms.

    Det visar handlingar som SVT tagit del av. MSB ansåg det "olämpligt för massutskick av denna typ".

  • K Markatta

    www.svd.se/coronakommissionen-haller-presstraff

    Regeringen bär det yttersta ansvaret

    Enligt coronakommissionen var det brister i den svenska äldreomsorgen som bidrog till Sveriges höga dödstal i våras. Kommissionen har hållit en pressträff med anledning av sin första delredovisning.

    "Regeringen bär det yttersta ansvaret”, säger kommissionens ordförande Mats Melin.

  • K Markatta

    www.svt.se/nyheter/inrikes/kungen-jag-anser-att-vi-har-misslyckats

    Kungen om pandemin: Jag anser att vi har misslyckats

    I Året med kungafamiljen ser kungen tillbaka på 2020 som han beskriver som ett fruktansvärt år. Han tycker att Sverige har misslyckats med att rädda liv under coronapandemin.

    - Jag anser att vi har misslyckats. Vi har ett stort antal som har avlidit och det är fruktansvärt. Det är något som vi alla lider med, säger han i programmet.

  • K Markatta

    Kungens uttalande har nu blivit en internationell nyhet:

    www.bbc.com/news/world-europe-55347021

    Sweden's King Carl XVI Gustaf has described 2020 as a "terrible" year and says the national coronavirus strategy has failed.

    He made the remarks as part of an annual TV programme reviewing the year with the royal family.

  • K Markatta
    AndreaBD skrev 2020-12-17 17:08:39 följande:
    Det jag undrar är varför får man aldrig höra sammanhanget, frågan eller det som kommer innan? Så här lösryckt finns det ett stort tolkningsutrymme. Och då börjar man ju misstänka att det där uttalandet var mindre spektakulärt än vad kvällstidningarna gör av det. Men dumt är det i så fall! 
    Uttalandet kommer från SVT:s program Året med kungafamiljen. Det är också SVT som publicerat en nyhetsartikel om det och sedan har andra medier hakat på.

    Programmet har dock inte sänts i sin helhet ännu men SVT har publicerat ett kortare klipp tillsammans med nyheten:

    www.svt.se/nyheter/inrikes/kungen-jag-anser-att-vi-har-misslyckats
  • K Markatta

    Nästa sak som regeringen Löfven och våra myndigheter sölar med:

    omni.se/svd-erfar-inga-planer-pa-att-stoppa-flygen-till-sverige/a/X8oKEo

    SvD erfar: Inga planer på att stoppa flygen till Sverige

    Det finns inga planer på att stoppa flyg från Storbritannien till Sverige med anledning av den nya väldigt smittsamma virusstammen som hittats i landet, erfar SvD.

    Varken på Transportstyrelsen eller justitiedepartementet, som reglerar flygstopp/inreseförbud, förekommer diskussioner om ett eventuellt flygstopp. Folkhälsomyndigheten har däremot avböjt att kommentera.

    Nederländerna och Belgien har stoppat alla flyg från landet och i Tyskland övervägs att göra samma sak.

  • K Markatta

    Senaste nytt om regeringen Löfvens pandemiarbete:

    omni.se/flera-brittiska-plan-pa-vag-resenarer-testas-inte/a/2dvL1a

    Flera brittiska plan på väg - resenärer testas inte

    Flera flygplan är på väg från Storbritannien till Sverige - men det är ännu oklart vad som kommer att hända med passagerarna om ett inreseförbud blir klart innan de landar, skriver TT.

    Tidigare under dagen har åtminstone ett flygplan landat och eftersom inga förbud införts kunde passagerarna gå av som vanligt utan att testas för coronaviruset.

    omni.se/jo-avvisar-regeringens-forslag-till-pandemilag/a/JJnV2J

    JO avvisar regeringens förslag till pandemilag

    Justitieombudsmannen, JO, sågar regeringens förslag till en pandemilag så som den ser ut i sin nuvarande form, skriver TT. En anledning är att JO ifrågasätter behovet att låta den tillfälliga lagen gälla i ett år.

    Enligt JO krävs kontrollmekanismer som säkerställer dels riksdagens ställning i förhållande till regeringen, dels att åtgärderna inte blir för långtgående i de enskilda fallen. JO anser också att det måste klargöras vilka åtgärder som kan vidtas utan att avvakta ett riksdagsbeslut.

    omni.se/regeringens-stodatgarder-far-hard-kritik-av-utredaren/a/7KPbw8

    Regeringens stödåtgärder får hård kritik av utredaren

    Stödåtgärderna som regeringen tagit fram under året har förstärkt de brister som redan finns i välfärdssystemet. Dessutom har stöd införts utan att tänka på riskerna för brottsligt utnyttjande. Det skriver utredaren Stefan Strömberg i sin slutrapport som gjorts efter rapporter om överutnyttjande och fusk av de ekonomiska stöden, rapporterar Altinget.

    Enligt flera myndigheter har regeringen inte prioriterat att utforma lagar på ett sätt som gör att de inte kan utnyttjas. Det har lett till att myndigheterna på eget initiativ tvingats hjälpa varandra, enligt utredningen.

    Förslagen med att komma till rätta med problemen har ofta fastnat på departementen. Enligt utredaren saknar departementen en sammanhållen tanke vilket bidrar till "ett lapptäcke av ändringar - med många hål".

  • K Markatta

    omni.se/lobasen-coronastrategin-har-fungerat-uruselt/a/VqQzdd

    LO-basen: Coronastrategin har fungerat uruselt

    LO:s ordförande Susanna Gideonsson sågar den svenska coronastrategin i en intervju i Svenska Dagbladet. Beslutsfattarna har inte gjort tillräckligt för att begränsa smittspridningen vilket drabbat LO-medlemmar, menar Gideonsson som konstaterar att strategin har fungerat "uruselt".

    - Det handlar inte bara om äldreomsorgen utan överlag där våra medlemmar har behövts för att få Sverige att rulla (...) Sammantaget har det varit bedrövligt, säger hon.

    Susanna Gideonsson anser att restriktioner och regelverk borde ha varit kraftigare och att politiker och myndigheter skulle ha lyssnat mer på facket.

  • K Markatta

    Landsfadern vill naturligtvis inte vara sämre än sin underhuggare:

    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/bilderna-avslojar-har-julbesoker-lofven-gallerian/

    Bilderna avslöjar: Här julbesöker Löfven Gallerian

    Statsminister Stefan Löfven har riktat kritik mot sin minister Morgan Johansson som julshoppade på ett köpcenter i mellandagarna. Statsministern har uppmanat svenska folket att ställa in icke-nödvändiga aktiviteter.

    Men den 20 december - två dagar efter att regeringen lämnat besked om att ingen trängsel får förekomma på köpcentrum i jul - gick Löfven själv till Gallerian i centrala Stockholm, som han redan besökt flera gånger under december.

  • K Markatta

    Jaha, "handla reservdelar till rakapparaten" var alltså statsministerns ursäkt för att vara ute i julhandeln även den 23 december.

    Näste man till rakning:

    www.expressen.se/nyheter/dan-eliasson-flog-till-kanarieoarna-fore-jul/

    Dan Eliasson flög till Kanarieöarna före jul

    MSB:s generaldirektör Dan Eliasson flög till Kanarieöarna fem dagar innan jul, enligt uppgifter till Expressen. Det trots att regeringen och Folkhälsomyndigheten anser att bara nödvändiga resor ska genomföras.

    Tur i alla fall att ingen minister setts trängas i liftkön i fjällen! Eller... vänta lite...

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/39qq9v/magdalena-andersson-i-salen--besokte-skiduthyrning

    Magdalena Andersson i Sälen - besökte skiduthyrning

    Statsministern och justitieministern har synts i julhandeln. Aftonbladet kan nu avslöja att finansminister Magdalena Andersson besökte en skiduthyrning i Sälen den 20 december.

    - När jag såg henne kände jag att jag inte behövde ha lika dåligt samvete över att vara där, säger ett vittne.

  • K Markatta

    De där nya reglerna för munskydd i kollektivtrafiken blev visst väldigt krångliga. Så krångliga att inte ens Folkhälsomyndighetens generaldirektör klarade av att följa dem:

    omni.se/fhmchefen-akte-kollektivt-utan-munskydd-genant/a/2dPwjy

    FHM-chefen åkte kollektivt utan munskydd: "Genant"

    Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson har åkt kollektivtrafik i rusningstid utan att använda munskydd, rapporterar SVT.

    - Jag tänkte helt enkelt inte på att tiden var sådan. Det är naturligtvis genant, kommenterar han.

Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin