Inlägg från: hawthorne |Visa alla inlägg
  • hawthorne

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (sant) skrev 2020-06-07 12:13:08 följande:
    Ska tillägga att de som bär handskar på det sättet nog mest tänker att de gärna vill skydda sig själva, andra tänker de nog inte så mycket på. tror inte att de sedan äter själva av godiset.
    Nja. Du ska snarare ifrågasätta arbetsgivaren och inte arbetstagaren.
    Handskar är fortfarande en bristvara och de som finns går i första hand till vården.
    Det är faktiskt så illa att de handskar som finns räcker inte riktigt i vården.

    Så en personal i en agffär har kanske bara ett paket handskar. Det är mycket sannolikt att arbetsgivaren förmanat personalen att vara sparsam med handskar (och handsprit).
    Så frågan är då, ska personalen använda handskar som man bör för att sen inte ha några alls?


  • hawthorne
    KillBill skrev 2020-06-08 09:31:42 följande:

    Jag tycker själv att man borde vänta med att utvärdera hanteringen av Covid-19 tills pandemin är över men eftersom KD inte vill vänta  med att söka syndabockar får KD nu se att  kritiken vänds mot dem i stället:


    ·        KD var delaktig i Äldrereformen i början av 90-talet


    ·        KD var delaktig i beslutet att avreglera av apoteksmarknaden och att avveckla de nationella beredskapslagren av medicin


    ·        KD är ansvarig för äldrevården i Stockholm som har haft flest antal dödsfall bland äldre.


    ·        KD sitter i Region Stockholm med  ansvar för att hålla  lager av medicin och skyddsutrustning, ett ansvar som KD uppenbart inte klarat av.


    Man har inga som helst svar innan pandemin är över.

    Det man vet idag är att bla danmark och norge endast rapporterar konstaterade covis19-fall som avlider på sjukhus. De som dör i hemmen, på äldreboenden etc syns inte i statistiken. Än.

    Statistiken är alltså helt missvisande idag.

    Det enda man kan dra slutsatser om är hur det såg ut vid spanska sjukan för 100 år sedan. Samma strategier tillämpades som idag. Vissa länder hade strikt karantän, andra gjorde nästan inget alls.
    I slutänden var resultatet i form av dödstal detsamma.
    Skillnaderna låg istället i samhällsekonomin, vilket samhälle som kom igång snabbast när pandemin var över.

    Slutsatserna av den pandemin var att det allra sämsta man kan göra är att spärra in familjer i sina hem därför att fler smittas då vilket gör att fler dör under kortare tid. (Man tvingas umgås tätt inpå varandra).


  • hawthorne
    FDFMGA skrev 2020-06-08 10:41:57 följande:
    Det är just därför den här debatten ofta blir så befängd. Svenska politiker av alla de slag har under en längre tid krattat manegen för att en pandemi ska slå hårt mot de allra svagaste, de som egentligen ska skyddas mest och bäst. Ädelreformen, avregleringen av apoteksmarknaden, avskaffandet av beredskapslagren, fragmentiseringen av vården är några exempel på detta.
    Man måste även inse att media har en mycket stor del i att det ser ut idag som det gör med döda och döende i äldrevården.

    Många i äldrevården slog larm mycket tidigt om brister i skyddsutrustning men om det skrevs inte en rad,
    Media koncentrerade all sin uppmärksamhet på intensivvården.
    Sådant har mycket stor betydelse för hur politiker agerar.
  • hawthorne
    FDFMGA skrev 2020-06-08 10:54:35 följande:
    Javisst. Och initilat fanns det inte skyddsutrustning i tillräcklig omfattning, inte ens till sjukvården som prioriterades framför äldrevården.
    Det saknas fortfarande skyddsutrustning.
    Vi slåss mot hemtjänsten att det ska finnas handsprit hos svärmor men personalen är hänvisade till hennes tvål och vatten för den lilla sprit som finns är inlånad och får bara användas vid konstaterade covid-fall.

    Pratar man med personalen så vittnar de om att skyddsutrustningen fortfarande är inlåst och får kvitteras ut om det finns något konstaterat covid-fall. Det är så dags då...

    Tyvärr skrivs det inte om det längre men läget är knappast förbättrat.
  • hawthorne
    FDFMGA skrev 2020-06-08 10:54:35 följande:
    Javisst. Och initilat fanns det inte skyddsutrustning i tillräcklig omfattning, inte ens till sjukvården som prioriterades framför äldrevården.

    Många länder har ju löst problemet med äldre som dör på hemmet eller i hemmet att dessa inte rapporteras, utan statistiken begränsas till personer som avlidit i covid-19 på sjukhus.

    Just därför är överdödligheten ett säkrare mått på dödligheten i covid-19 än olika varianter av kreativ bokföring.

    Den senaste varianten tycks vara att bara dödsfall som rapporteras in samma dag redovisas, mot bakgrund av segheten i rapporteringssystemen i Sverige och i andra länder måste detta vara det mest effektiva sättet hittills att framstå som att man har kontroll över covid-smittan.
    Kreativ bokföring kommer man långt med.

    Framförallt kommer populistiska partiledare långt så att de kan skjuta fram sina positioner.
  • hawthorne
    Anonym (man) skrev 2020-06-08 11:08:14 följande:
    Det var det dummaste jag hört, om du ska använda spanska sjukan som referens så vore det bra om du läser på först.

    "Staden St. Louis i USA stängde till exempel alla skolor och förbjöd folksamlingar med mer än tjugo personer, innan pandemin kulminerade, och klassrummen stod tomma i 143 dagar, medan staden Pittsburgh stängde skolorna först när antalet smittade var som störst och då endast i 53 dagar. Antalet döda i St. Louis blev endast en tredjedel av antalet i Pittsburgh.

    Ett annat exempel kommer från Philadelphia, där myndigheterna höll fast vid att genomföra en militär parad, som lockade 200 000 åskådare. Tre dagar senare var stadens sjukhussängar överfulla med sjuka.


    varldenshistoria.se/samhalle/karantan-sista-a...

    Karantän har varit och förblir en effektiv metod för att stävja epidemier och pandemier, att försöka förvanska historien för att försöka rättfärdiga vårt eget misslyckande är bara löjligt.
    Nu härjade spanska sjukan i hela världen och inte bara i de två städerna och det var det, den världsomspännande slutsatserna jag pratade om.

    Det går att läsa sig till det också, men dåp får man söka andra källor än wikipedia.
  • hawthorne
    Anonym (man) skrev 2020-06-08 11:08:14 följande:
    Karantän har varit och förblir en effektiv metod för att stävja epidemier och pandemier, att försöka förvanska historien för att försöka rättfärdiga vårt eget misslyckande är bara löjligt.
    Det beror helt på vad man vill uppnå. Spanska sjukan visade tex att de värst drabbade länderna var de som hade hårdast karantän. (Italien tex)

    För det är inte bara att utfärda utegångsförbud, folk måste efterleva det också, någonting som sällan görs. Blir karantän för långvarig smiter folk ut ändå och då blir smittspridningen helt okontrollerad (spanska sjukan och covid, italien, 1900-tal och 2000-tal).

    De som verkligen lyckats är Sydkorea. De har haft mycket sträng karantän. Men det beror på att människor gjort precis alla rätt. Det finns en anledning till varför de lyckats denna gång. De hade nyligen mycket dödliga epidemier av bla sars.

    Poängen är att det inte går att skrika efter hårdare karantän, det förvärrar i princip alltid. Det finns bara ett enda undantag från den regeln och det är just Sydkorea.
  • hawthorne
    AndreaBD skrev 2020-06-08 11:23:13 följande:
    Spanska sjukan var ett virus som man kunde få bort helt, det kan man inte med covid -19. Dessutom hade det inte alls lika många negativa konsekvenser då, eftersom samhället var mycket enklare, många människor var självförsörjande. Mycket lättare då att isolera folk utan allvarliga konsekvenser. 
    Om spanska sjukan: 2,5 miljoner människor dog och det gav mycket stora konsekvenser, mycket större än det vi hittills sett. (men kan bli)

    Anledningen till att många tror att det inte var så farligt är dels för att statistiker "glömde" bort stora delar av världen, de tittade endast på västvärlden.
    Dels är det så länge sedan så att vi har glömt bort effekterna...
  • hawthorne
    Anonym (man) skrev 2020-06-08 11:58:40 följande:
    Vad man vill uppnå är alltid detsamma, få spridningen under kontroll och rädda liv. Det är vad alla gjort med olika resultat. Och våra resultat är ju inte så bra.

    Ja man måste få folk att efterleva det oxå och våra lama uppmaningar har ju visat sig vara väldigt ineffektiva. Ja karantän kan bli svårt att upprätthålla om det drar ut på tiden, därför är det viktigt att göra det så fort som möjligt vilket vi valde att inte göra och resultaten blev ju därefter.

    Poängen är att det går absolut att skrika karantän i BÖRJAN av en pandemi, hade vi gjort det så hade vi förmodligen haft en helt annan utveckling än den vi haft. Är man lam, seg och totalt handlingsförlamad så låter man såklart bli och låter skiten härja fritt, då är det såklart svårt att prata karantän för då är det redan försent. Men bara för att man var sen med att agera så betyder inte det att man gjorde rätt eller är på rätt spår. Vi är fortfarande lika handlingsförlamade och sena när det gäller att börja masstesta. Vi missade tåget vad gäller karantän, tydligen tänker vi missa tåget vad gäller masstestning oxå.
    Våra resultat är inte så bra?

    menar du att Sverige har fler dödsfall per capita än andra länder?

    Vi skulle också ha låga siffror om vi gör som andra länder och struntar i att rapportera dödsfallen.

    Sverige och Belgien (tror jag) är de enda länderna som redovisar alla dödsfall, resten mörkar en stor del av dödsfallen. De struntar helt enkelt att redovisa dem.

    är det kanske det du vill, att Sverige också ska visa upp friserade siffror?

  • hawthorne
    klyban skrev 2020-06-08 23:10:33 följande:

    Är det bara två stater i EU som rapporter alla COVID-19 döda?
    Det låter ju ovanligt sjukt dåligt.


    Man har inte granskat alla länder, bara några utvalda. Nu hittar jag inte artikeln som redovisar exakta siffror och varför de konstaterat kraftig underrapportering men googlar man "underraportering dödsfall corona" så finner man rätt mycket information om detta.

    Bla
    omni.se/ny-times-sverige-har-inte-nagon-underrapportering/a/LAEw9R
    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/liten-underrapportering-av-covid-19-i-sverige/
    emanuelkarlsten.se/06/antalet-doda-2020-hittills-ett-tiotal-over-snittet-per-dag/
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin