FDFMGA skrev 2020-05-03 17:25:31 följande:
Mest sannolikt blir immuniteten långvarig, viruset är ganska komplext och till skillnad från exempelvis influensavirus så har det en kontrollmekanism som innebär att viruset inte muterar så frekvent.
Här i Stockholm så förhåller sig folk ungefär likadant över tid till smittskyddet, eller möjligen att vissa har blivit lite slappare som mannen som stod bakom mig i kön på Ica och pratde i mobilen om att han kände sig lite bättre.
Hursomhelst. Det verkar ju som smittspridningen stagnerat här, den effekten om den fortsätter så kommer kanske inte att skydda oss stockholmare fullt ut och inte i evighet. Men nog är det bättre att ha en temporär immunitet än ingen alls.
Dessutom, den immunitet man kommer att få av ett eventuellt vaccin kommer att korrelera med längden på den immunitet de som varit sjuka får.
Det finns skäl till att man vaccinerar riskgrupper mot influensa årligen!
Vet du mer än Folkhälsomyndigheten som pratat om att säsongslång immunitet är trolig? Eller tycker du att säsongslång immunitet är långvarig immunitet? De flesta tänker nog på en längre immunitet än så när de hör uttrycket "långvarig immunitet".
Vi vet som sagt dessutom väldigt lite om hur det står till med immuniteten hos de som enbart varit lindrigt sjuka eller de som rentav haft viruset utan att märka av det alls. Och enligt WHO finns det inga garantier för att enbart antikroppar i blodet betyder att personen i fråga utvecklat immunitet utan det kan vara så att det också behövs cellmedierad immunitet för att en person ska vara immun.
Självklart är det mycket bra att smittspridningen stagnerat i Stockolm men det betyder inte att som du skrev - det bästa sättet att skydda personer i riskgrupperna är att så många som möjligt av övriga befolkingen blir smittade och immuna.
Det finns massor av skäl till att det är ett dåligt sätt att skydda riskgrupperna och en dålig strategi av andra skäl med.
Utöver det jag skrivit om att vi ännu vet väldigt lite om immuniteten så skulle det belasta vården oerhört. Även om det är sällsynt att helt friska personer i yrkesverksam ålder blir så sjuka att de behöver sjukusvård så förekommer det. Dessutom finns det som jag tidigare skrivit en hel del människor som tillhör riskgrupperna utan att veta om det. Att gå omkring med odiagnostiserad diabetes är inte så väldigt ovanligt. Det finns också uppgifter ingen säkert kunnat avfärda om att personer som haft kraftigare Covid 19-symptom kan få kvarstående skador på lungorna och det är helt orimligt att anta att människor ska vilja ta den risken för att "hjälpa till" att uppnå flockimmunitet, en flockimmunitet vi som sagt ännu vet väldigt lite om.
Det är en sak att inse att vi inte kan utrota smittan i Sverige och att inte vilja offra demokratin genom att låsa in allmänheten i sina bostäder , något som för övrigt vore rena dödsfällan för gamla människor som lever trångbott med barn och barnbarn.
Det är en helt annan sak att som du, se det som något positivt om så många som möjligt utanför riskkgrupperna blir smittade på grund av förhoppningar om en flockimmunitet vi ännu har väldigt begränsad kunskap om.