Inlägg från: Vinterankan |Visa alla inlägg
  • Vinterankan

    Ensam vårdnad från födsel?

    MRAKas skrev 2020-03-27 20:19:14 följande:

    Detta otyg att ogifta mödrar automatiskt får ensam vårdnad om barnet om de inte frivilligt "godkänner" att dela vårdnaden med fadern är det största jävla hånet mot likhet i föräldraskapet som finns.

    Det är fullständigt absurt att detta fortfarande är lag i Sverige, går fullständigt emot alla sunda och moderna värderingar.

    Det talas ofta högt o brett om jämställdhet på de politiska scenerna, i synnerhet när det kommer till föräldraskapet, men just denna bit talas det inte gärna om....

    Självklart ska båda föräldrarna ses som jämlikar i föräldraskapet av samhället och lagstiftningen, samma rättigheter, samma möjligheter, och samma skyldigheter.

    Som det visar sig rätt tydligt i de tidigare inläggen här i tråden så är det mödrarnas kontrollbehov samt ekonomiska intressen som ligger till grund för den stora merparten av argumenten att ha enskild vårdnad om barnet.

    Det stannar ju inte med halva barnbidraget och några föräldrapeningsdagar... Sen ska det ju ansökas om underhåll också, o bostadbidrag...

    Det finns stora ekonomiska incitament att inneha enskild vårdnad om ett barn, som grädde på moset så får de även maktkänslan som kommer av att tvinga av den andra pengar.

    Toppa detta med förnedringen att han inte har en talan i hur hans egna barn uppfostras eller växer upp. Han har heller ingen makt att hindra modern att flytta 150mil bort o i praktiken helt bryta kontakten och möjligheten för fadern att ha en relation med sitt eget barn.

    Nu säger jag inte all samtliga fäder är lämpliga vårdnadshavare, absolut inte.

    Men alla ska ha samma utgångspunkt i föräldraskapet, oavsett om de nyss krystat ut barnet eller inte.

    Är du inte lämplig som vårdnadshavare av ditt barn så ska du givetvis bli ifråntagen det ansvaret, men du ska tusan inte behöva driva juridisk process för att få detta ansvar som utgångspunkt, då är det något som är fullständigt fel i systemet...

    Denna punkt är en relik ifrån en tid då den överväldigande majoriteten av alla barn som föddes hade gifta föräldrar, detta är långt långt ifrån normen idag.

    Gemensam vårdnad även för ogifta borde gjort till en självklarhet för länge länge sen. Att det inte drivs på för en förändring av detta i nån större skala är enbart på grund av att fenomenet enbart drabbar män som grupp, istället väljer den rådande feministiska ideologin att värna de fördelar detta innebär för kvinnorna...


    I grunden håller jag med dig att vårdnaden borde vara gemensam som standard, men det skulle behöva kombineras med en starkare plikt kopplad till vårdnaden. Att man tex blir av med den om man vägrar både att vara föräldraledig och skriva över dagarna, om man krånglar med papper till skola, vårdcentral odyl eller uppenbarligen använder vårdnaden som ett hot mot andra föräldern istället för ett verktyg i att ska ha det så bra som möjligt.
  • Vinterankan
    MRAKas skrev 2020-03-28 10:30:41 följande:
    Anonym (Sara) skrev 2020-03-28 09:52:02 följande:
    Problemetr ju att det inte går till så idag. Så boendeföräldern kan absolut stå där när dennes dagar är slut utan rätt till kommunal barnomsorg på grund av att barnet är för ungt och för att den andre föräldern vägrar att vare sig ta ut dagar eller skriva över dem. Och det är ju trots allt verkligheten man måste förhålla sig till.

    Det jag anser anmärkningsvärt är att det resonemang ni för grundar sig på att makten ska fortsätta vara hos kvinnan eftersom det ger henne bättre möjligheter att ta ett större praktisk ansvar i föräldraskapet.

    Samtidigt som i princip alla myndigheter och intresseorganisationer som har med ämnet att göra ständigt påtalar att detta fenomen är den sista stora grundstenen i de ojämlikheter vi idag fortfarande ser mellan kvinnor och män på gruppnivå.

    Att män på gruppnivå har större makt i arbetslivet och därtill jobbar mer o tjänar mer är direkt kopplat till den ojämlikhet som fortfarande råder när det gäller föräldraskapet.

    De flesta kvinnor spänner käken, knyter näven o ondgör sig mer än gärna över denna orättvisa, kräver ständigt nya reformer och att "kvinnofrågor" ska få olika former av positiv särbehandling.

    Men sen sitter de flesta i praktiken o för resonemang exact i linje med det ni nu gör här i tråden...
    Var har jag argumenterat att makten ska vara hos kvinnan? Jag argumenterar ju för att det ska vara en automatisk delning av vårdnaden. Men att det också ska kombineras med ett föräldraansvar och om man inte uppfyller det (d.v.s. inte tar ut sin del av föräldraledigheten innan 1 års ålder då barnet kan börja på dagis, skriver på nödvändiga papper för skola och sjukvård mm) så ska man relativt enkelt kunna bli av med sin del av vårdnaden, oavsett om det är mamman eller pappan som inte tar sitt ansvar. 
Svar på tråden Ensam vårdnad från födsel?