Inlägg från: Anonym (jur) |Visa alla inlägg
  • Anonym (jur)

    Ensam vårdnad från födsel?

    Det bästa du kan göra i denna situation är att gå med på gemensam vårdnad och om det visar sig att det inte fungerar stämma för ensam vårdnad i ett senare skede.

    Som det skrivits tidigare så är det mycket troligt att tingsrätten skulle komma fram till gemensam vårdnad och då har ni båda förlorat en massa pengar och troligtvis stökat till livet en hel del i jämförelse med att lösa detta på egenhand i samband med fastställande av faderskapet. 

  • Anonym (jur)

    Det bästa du kan göra i denna situation är att gå med på gemensam vårdnad och om det visar sig att det inte fungerar stämma för ensam vårdnad i ett senare skede.

    Som det skrivits tidigare så är det mycket troligt att tingsrätten skulle komma fram till gemensam vårdnad och då har ni båda förlorat en massa pengar och troligtvis stökat till livet en hel del i jämförelse med att lösa detta på egenhand i samband med fastställande av faderskapet. 

  • Anonym (jur)
    Anonym (Famrätt.) skrev 2020-03-26 14:59:29 följande:
    Man behöver inte förlora en krona om man låter bli att anlita advokat. Skriv inte på för gemensam. Avvakta ocj se om han agerar.

    På det jag läsa ut i det som TS skrivit så skulle jag inte rekommendera TS att försöka driva ett vårdnadsmål utan ombud
  • Anonym (jur)
    MammaTillDansband skrev 2020-03-26 15:42:59 följande:
    Ett märkligt råd, som kan äventyra både TS´ försörjningsmöjligheter och sinnesfrid.

    TS, du behöver inte skriva på för gemensam vårdnad i samband med faderskapsbekräftelsen! Jag tror inte ens du behöver motivera ditt beslut, att en ogift kvinna har ensam vårdnad om det nyfödda barnet är default-läget.
    Det som kan hända om du trots allt skriver på för gemensam vårdnad är att pappan använder detta mot dig. Har ni gemensam vårdnad får han hälften av föräldradagarna, och det är stor risk att han tar det som vapen mot dig. När dina föräldradagar börjar ta slut kan han, om han vill sabotera, för det första vägra att föra över dagar till dig och dessutom vägra att själv ta föräldrapenning och ta hand om ert barn. Då står du alltså utan försörjning och utan barnomsorg, eftersom barn inte får börja på förskola före ett års ålder. Det finns inga juridiska möjligheter att tvinga en motvillig förälder att föra över dagar eller ta hand om barnet!
    Dessutom får pappan mycket att säga till om i barnets (och i förlängningen ditt) liv. Han måste godkänna barnets flyttanmälan om du och barnet flyttar. Han måste godkänna val av vårdcentral, förskola och skola och så vidare. Gör han inte det kan barnet bli utan vårdcentral, sakna förskoleplats och skolplats!

    Om du vägrar skriva på för gemensam vårdnad kan ha gå till tingsrätten och stämma dig på vårdnaden. Om han ids, vill säga, det är ju inte säkert. Även om det är troligt att han får igenom gemensam vårdnad i rätten, lite knark och sprit är inget hinder för att vara vårdnadshavare, kommer den juridiska processen bli lång och utdragen. Du hinner alltså vara föräldraledig i lugn och ro med din bebis innan det ens blir förhandling i rätten, och ännu längre tills domen faller.

    Den argumentation du använder har ingen förankring i 6 kap 2§, 2a§ FB. utan handlar bara om vad som möjligtvis skulle vara bäst för mamman och inte nödvändigtvis för barnet.

    Vidare så kan pappan i detta fall begära sitt yrkande interimistiskt och det tar normalt inte all för lång tid innan det blir MUF i ett vårdnadsmål.

    TS kan även riskera att helt förlora vårdnaden, en tingsrättsförhandling är lite av ett lotteri.
     
  • Anonym (jur)
    Anonym (Famrätt.) skrev 2020-03-26 16:41:49 följande:

    TS ska absolut inte lyssna på signaturen Jur. Han är alltid aktiv i dessa trådar och driver frågan om att pappor är mobbade av socialtjänst, tingsrätt och förvaltningsrätt. Han försöker lura dig TS när han säger att du lika gärna kan skriva på när barnet föds och att det sedan ?bara? är att stämma fadern om samarbetet inte skulle funka.

    Lyssna absolut inte på detta. Om du skrivet på kommer pappan att omedelbart ha rätt till hälften av föräldradagar, hälften av barbidrag etc oavsett om han tar ut en enda dag.

    Avvakta och låt pappan agera och stämma dig om han verkligen är seriös. Du har absolut inget att förlora på det.


    Du är ute och cyklar och blandar ihop saker och verkar ha noll koll på hur det faktiskt ligger till.

    Barnbidrag har inget med vårdnad att göra, föräldraförsäkringen är till för barnet.

    TS kan förlora vårdnaden helt och hållet men det kanske inte är någon förlust enligt dig.

    Sluta med påhopp och håll dig till sanningen så blir det bättre
  • Anonym (jur)
    Anonym (Famrätt.) skrev 2020-03-26 20:06:08 följande:
    Skitsnack. Barnbidraget är knutet till vårdnaden i mycket hög utsträckning. Risken att TS skulle förlora vårdnaden bara för att hon inte skriver på i samband med faderskapet utan istället låter pappan ta det via tingsrätten är ickeexisterande. Det ska som sagt finnas enorma problem för att en förälder ska förlora vårdnadsrätten. Pappa kommer med all sannolikhet få halva vårdnaden vad det lider, men TS kan dra ut på förloppen genom att låta det gå via tingsrätten. Jag har full koll på läget, lägg av med att försöka lura TS.

    I övrigt är jag färdig med dig. Kommer inte svara dig mer då du enbart är här för att lura TS.

    Barnbidraget har inte med vårdnad att göra utan boendet brytpunkten är 12 dagar, läs på i stället för att komma med ogrundade påståenden.

    Ingen kan säga på förhand resultatet av en tvist i tingsrätten, inte ens du även om du är stor i munnen. Har pappan ett ombud och mamman saknar det samma har hon ett underläge. I tingsrätten är det juridik inte som hos socialtjänst och familjerätt känslorna som styr.

    Det är snarare du som försöker lura TS, TS bör skaffa sig ett ombud och reda ut rättsläget i stället för att lyssna på sådana som (Famrätt.)

    Sluta med påhopp eller så blir du anmäld, försök att hålla en anständig nivå
  • Anonym (jur)
    MammaTillDansband skrev 2020-03-27 06:59:58 följande:
    Barnets bästa är att som nyfödd få vara hemma och skötas av en eller flera trygga anknytningspersoner. Om pappan får gemensam vårdnad finns risken att han dels behåller hälften av föräldradagarna själv, vilket i sig inte är ett problem. Dock är han i sin fulla rätt att vägra vara föräldraledig och ta hand om barnet, vilket i högsta grad drabbar både barnet och mamman. Jag tror inte du kan vifta med någon lagparagraf som gör det möjligt att tvinga en motvillig förälder att vara föräldraledig och ta hand om sitt barn så att den andra föräldern kan arbeta och försörja sig och barnet...

    Om TS behåller sin ensamma vårdnad, som faktiskt är utgångsläget för en ogift mamma i Sverige, tror jag inte hon behöver vara orolig på ett bra tag. Det troliga är knappast att pappan behagar härja juridiskt och kräva interimistiska beslut, vi vet tråkigt nog inte om han ens är intresserad av sitt barn när det väl är fött.

    Ger TS pappan möjlighet till umgänge och att lära känna barnet, är det mycket osannolikt att rätten sedan helt ska ta ifrån henne vårdnaden. Rätten dömer förmodligen till gemensam vårdnad, eller t o m fortsatt ensam vårdnad för TS. Om pappan ens orkar driva det rättsligt.

    Jag håller med dig om att det för riktigt små barn är bäst att vara hemma tillsammans med sina vårdnadshavare, en pappa kan i detta fallet vara lika bra för barnet som en mamma.

    Den farhåga som du tar upp gäller både mammor och pappor, det finns inget som säger att den fara du tar upp är könsrelaterad.

    Det är sant att idag så får mamman automatiskt ensam vårdnad om det inte är frågan om ett gift par, detta är dock under utredning och det väntas lagförslag som kommer att ändra på den saken.

    Man måste kunna skilja på vårdnad och vård av, begrepp som lätt blandas ihop.

    Om mamman är exemplarisk och gör allt det som ankommer på en vårdnadshavare/boende förälder så kommer hon knappast att bli av med vårdnaden utan det blir med stor sannolikhet gemensam vårdnad.

      
  • Anonym (jur)
    MammaTillDansband skrev 2020-03-27 12:17:31 följande:
    Lagen är könsneutral, men det är inte verkligheten, tyvärr. Vad gäller att den ena föräldern sticker till jobbet dag efter dag, inte tar ut någon föräldraledighet och inte heller vill skriva över dagarna på den andra föräldern, förekommer det inte öht att kvinnor gör så mot män! Inte så vitt jag vet, varken fall jag läst om eller känner till i min bekantskapskrets. Eller känner du mammor som kommer hem från BB, dumpar barnet på pappan direkt, jobbar heltid dag ut och dag in och låter pappan klara sig bäst han kan på sin halva av föräldradagarna?

    Nyckeln till att få vårdnad av domstolen verkar bestå av, inte att vara exemplarisk, utan att i alla lägen försöka samarbeta med den andra föräldern.

    Jag har egen erfarenhet av detta tyvärr.

    Alla föräldrar ser inte till  barnets bästa vilket borde var självklart.

    Det ankommer ett stort ansvar på boendeföräldern att inkludera den andra föräldern så att denna inte blir att se som en lekpappa/lekmamma. Informationsplikten är långtgående.

    Jag lika lite som någon annan här kan säga att barnet har det bättre eller sämre hos den ena eller andra föräldern. Det absolut bästa för barn är föräldrar som kan ta ett vuxenansvar gällande barnen och inte använda dessa som ett slagträ i en konflikt mellan föräldrarna.

    Och det är viktigt att förstå skillnaden mellan begreppen vårdnad och vård av.

    Vårdnad, boende och umgänge är separata delar vilket man kan komma överens om som vuxna eller ta till en konflikt i tingsrätten. Det är alltid att föredra om man inte behöver ta det till tingsrätten.

    Hovrättsdom T 11396-17 är ett tydligt exempel på en mamma som inte bara förlorar vårdnaden utan även umgänget om sina två pojkar pga sitt agerande.
     
  • Anonym (jur)
    Anonym (Sunt) skrev 2020-03-28 09:41:21 följande:
    Föräldraförsäkringen är till för barnet ja.. Och på vilket sätt gynnar det barnet om pappan vägrar skriva över dagar och samtidigt inte tar ut dom och tar hand om barnet? Hon förlorar inte vårdnaden för att hon väljer ensam vårdnad från början.

    Det gynnar inte barnet alls om barnet förlorar dagar tillsammans med föräldrarna, så om det handlar om att dagar går förlorade eller att den andra föräldern kan vara hemma med barnet istället är det solklart bättre att barnet  får nytta av dagarna
  • Anonym (jur)
    Anonym (Sunt) skrev 2020-03-28 09:47:09 följande:
    Det kan han ju få del OM han visar sig ta sitt ansvar som pappa sedan! Risken här är att pappan vägrar skriva över dagar men inte heller tar ut sina och då hamnar Ts i en väldigt dålig sits utan försörjning när barnet fortfarande är för litet för att gå på förskola.

    Syftet med föräldraförsäkringen är inte att det ska vara ett sätt att försörja sig på, då har man grovt missat poängen.

    Det är en ersättning då en eller båda föräldrarna är hemma med barn och borta från sin normala försörjning.

    Sverige är tämligen unikt med sin riktig generösa föräldraförsäkring, som jämförelse kan sägas att i USA så får förvärvsarbetande kvinnor två veckor obetald ledighet sedan är det att gå tillbaka till arbete (jag försvara inte detta, utan det är bara en jämförelse) 
  • Anonym (jur)
    Anonym (Sunt) skrev 2020-03-28 10:10:19 följande:
    Problemet är ju att det inte ser ut så som du beskriver i praktiken! Får pappan rätt till vårdnaden från början och sedan visar det sig att han sätter TS i en sits där hon inte kan försörja sig och barnet, genom att vägra ta ut dagar och ta hand om barnet eller skriva över dagar till ts, så kommer han forfrande ha och utnyttja sina rättigheter trots att han inte uppfyller sina skyldigheter. Det är oerhört svårt att få ensam vårdnad sedan även om pappan inte tar sitt ansvar eller uppfyller sina skyldigheter.

    Det handlar heller inte om ekonomisk vinning som om det skulle handla om massor med pengar. Det handlar om att Ts behöver känna sig trygg med att hon kommer kunna försörja sig och barnet tills barnet är tillräckligt stor för förskola så att Ts kan studera eller börja jobba.

    Vårdnad och vård av är två skilda begrepp som ofta blandas ihop.

    "Vårdnad" handlar i stort om övergripande beslut, sjukvård, barnomsorg, skola, boende etc

    "Vård av" handlar om den dagliga omvårdnaden, mat i magen, hel och ren etc.

  • Anonym (jur)

    Jag tror att alla inte minst barnen skulle vinna på om fler mammor bjöd in papporna att bli en aktiv del i barnens liv.

    Det vore även bra om mammor slutade att se pappor som ett hot och började se dem som en tillgång istället.

    Barnen är rättighetsbärare i lagstiftningen även om det ofta kommer att handla om de vuxnas sits.

  • Anonym (jur)
    Anonym (Sara) skrev 2020-03-28 10:50:14 följande:
    Nej. Jag anser att man bör få delad vårdnad så snart faderskapet är fastställt men att vårdnadaansvaret ska innebära större ansvar för den faktiska vårdnaden,. Jag anser att det ska vara så som du skrev tidigare i tråden att en domstol snabbt kan döma över föräldradagar från ena föräldern till den andra om föräldern vägrar att ta hand om barnet.

    Men denna tråden är ju inte en politisk diskussion om hur man önskade att samhället och dess lagar och regler ser ut. Det är en tråd i känsliga rummet där en specifik person ber om råd utifrån denna persons specifika situation. Dåkan man ju inte ge råd utifrån ett allmänt perspektiv eller prata om hur man önskar att det vore. Det får man ju göra i mer samhällsorienterade trådar.

    Jag tycker att ts självklart ska verka för att pappan ska få möjlighet att ta lika stort ansvar som henne. Men jag tycker inte alls att det är konstigt att avvakta och låta honom ta initiativet så att hon ser vad han verkligen vill, med tanke på den situation som hon beskriver.

    Skulle du kunna utveckla dina intressanta tankar, vad innebär ex. "ta hand om barnet" enligt ditt sätt att se det
Svar på tråden Ensam vårdnad från födsel?