Inlägg från: Anonym (Famrätt.) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Famrätt.)

    Ensam vårdnad från födsel?

    Du har automatisk ensam vårdnad när barnet föds. För att det ska ändras måste du antingen ge honom del av vårdnad i samband med att ni skriver faderskap eller att han stämmer dig på vårdnaden. Sannolikheten att han skulle få del av vårdnaden efter en stämning är väldigt hög. Det krävs oerhört mycket för att förlora vårdnadsrätten. Att han varit dum mot dig eller har ett tidigare bruk av narkotika bakom sig kommer inte att räcka för att förlora vårdnaden.

    Vårdnaden handlar om den juridiska delen. Även om du får ensam vårdnad så kommer han (eller barnet) att få umgängesrätt.

  • Anonym (Famrätt.)
    Anonym (jur) skrev 2020-03-26 14:39:00 följande:

    Det bästa du kan göra i denna situation är att gå med på gemensam vårdnad och om det visar sig att det inte fungerar stämma för ensam vårdnad i ett senare skede.

    Som det skrivits tidigare så är det mycket troligt att tingsrätten skulle komma fram till gemensam vårdnad och då har ni båda förlorat en massa pengar och troligtvis stökat till livet en hel del i jämförelse med att lösa detta på egenhand i samband med fastställande av faderskapet. 


    Man behöver inte förlora en krona om man låter bli att anlita advokat. Skriv inte på för gemensam. Avvakta ocj se om han agerar.
  • Anonym (Famrätt.)
    Anonym (jur) skrev 2020-03-26 15:37:28 följande:

    På det jag läsa ut i det som TS skrivit så skulle jag inte rekommendera TS att försöka driva ett vårdnadsmål utan ombud


    Nu är det ju han som vill driva. Istället för att skriva på vid faderskap kan hon ju bara avvakta en dom utan att anlita ombud för att förlänga tiden om hon misstänker att pappan tänker krångla. Det kostar inget. Familjerätten kommer även att utreda saken förutsättningslöst.
  • Anonym (Famrätt.)

    TS ska absolut inte lyssna på signaturen Jur. Han är alltid aktiv i dessa trådar och driver frågan om att pappor är mobbade av socialtjänst, tingsrätt och förvaltningsrätt. Han försöker lura dig TS när han säger att du lika gärna kan skriva på när barnet föds och att det sedan ?bara? är att stämma fadern om samarbetet inte skulle funka.

    Lyssna absolut inte på detta. Om du skrivet på kommer pappan att omedelbart ha rätt till hälften av föräldradagar, hälften av barbidrag etc oavsett om han tar ut en enda dag.

    Avvakta och låt pappan agera och stämma dig om han verkligen är seriös. Du har absolut inget att förlora på det.

  • Anonym (Famrätt.)
    Anonym (jur) skrev 2020-03-26 16:50:00 följande:

    Du är ute och cyklar och blandar ihop saker och verkar ha noll koll på hur det faktiskt ligger till.

    Barnbidrag har inget med vårdnad att göra, föräldraförsäkringen är till för barnet.

    TS kan förlora vårdnaden helt och hållet men det kanske inte är någon förlust enligt dig.

    Sluta med påhopp och håll dig till sanningen så blir det bättre


    Skitsnack. Barnbidraget är knutet till vårdnaden i mycket hög utsträckning. Risken att TS skulle förlora vårdnaden bara för att hon inte skriver på i samband med faderskapet utan istället låter pappan ta det via tingsrätten är ickeexisterande. Det ska som sagt finnas enorma problem för att en förälder ska förlora vårdnadsrätten. Pappa kommer med all sannolikhet få halva vårdnaden vad det lider, men TS kan dra ut på förloppen genom att låta det gå via tingsrätten. Jag har full koll på läget, lägg av med att försöka lura TS.

    I övrigt är jag färdig med dig. Kommer inte svara dig mer då du enbart är här för att lura TS.
  • Anonym (Famrätt.)
    MammaTillDansband skrev 2020-03-27 12:17:31 följande:

    Lagen är könsneutral, men det är inte verkligheten, tyvärr. Vad gäller att den ena föräldern sticker till jobbet dag efter dag, inte tar ut någon föräldraledighet och inte heller vill skriva över dagarna på den andra föräldern, förekommer det inte öht att kvinnor gör så mot män! Inte så vitt jag vet, varken fall jag läst om eller känner till i min bekantskapskrets. Eller känner du mammor som kommer hem från BB, dumpar barnet på pappan direkt, jobbar heltid dag ut och dag in och låter pappan klara sig bäst han kan på sin halva av föräldradagarna?

    Nyckeln till att få vårdnad av domstolen verkar bestå av, inte att vara exemplarisk, utan att i alla lägen försöka samarbeta med den andra föräldern.


    Har aldrig någonsin under alla mina 20 år i yrket träffat på en mamma som gör så, men tappat räkningen på pappor som både vägrar lämna över dagar och att ta ut dom. Bedrövligt.
  • Anonym (Famrätt.)
    MRAKas skrev 2020-03-27 20:19:14 följande:

    Detta otyg att ogifta mödrar automatiskt får ensam vårdnad om barnet om de inte frivilligt "godkänner" att dela vårdnaden med fadern är det största jävla hånet mot likhet i föräldraskapet som finns.

    Det är fullständigt absurt att detta fortfarande är lag i Sverige, går fullständigt emot alla sunda och moderna värderingar.

    Det talas ofta högt o brett om jämställdhet på de politiska scenerna, i synnerhet när det kommer till föräldraskapet, men just denna bit talas det inte gärna om....

    Självklart ska båda föräldrarna ses som jämlikar i föräldraskapet av samhället och lagstiftningen, samma rättigheter, samma möjligheter, och samma skyldigheter.

    Som det visar sig rätt tydligt i de tidigare inläggen här i tråden så är det mödrarnas kontrollbehov samt ekonomiska intressen som ligger till grund för den stora merparten av argumenten att ha enskild vårdnad om barnet.

    Det stannar ju inte med halva barnbidraget och några föräldrapeningsdagar... Sen ska det ju ansökas om underhåll också, o bostadbidrag...

    Det finns stora ekonomiska incitament att inneha enskild vårdnad om ett barn, som grädde på moset så får de även maktkänslan som kommer av att tvinga av den andra pengar.

    Toppa detta med förnedringen att han inte har en talan i hur hans egna barn uppfostras eller växer upp. Han har heller ingen makt att hindra modern att flytta 150mil bort o i praktiken helt bryta kontakten och möjligheten för fadern att ha en relation med sitt eget barn.

    Nu säger jag inte all samtliga fäder är lämpliga vårdnadshavare, absolut inte.

    Men alla ska ha samma utgångspunkt i föräldraskapet, oavsett om de nyss krystat ut barnet eller inte.

    Är du inte lämplig som vårdnadshavare av ditt barn så ska du givetvis bli ifråntagen det ansvaret, men du ska tusan inte behöva driva juridisk process för att få detta ansvar som utgångspunkt, då är det något som är fullständigt fel i systemet...

    Denna punkt är en relik ifrån en tid då den överväldigande majoriteten av alla barn som föddes hade gifta föräldrar, detta är långt långt ifrån normen idag.

    Gemensam vårdnad även för ogifta borde gjort till en självklarhet för länge länge sen. Att det inte drivs på för en förändring av detta i nån större skala är enbart på grund av att fenomenet enbart drabbar män som grupp, istället väljer den rådande feministiska ideologin att värna de fördelar detta innebär för kvinnorna...


    De allra allra flesta ogifta mödrar skriver på gemensam vårdnad när barnet fötts även om de inte har en relation med fadern. Sen finns det en liten del som väljer att inte göra detta och dessa brukar ha rätt goda skäl.

    Ekonomiska incitament för att inte skriva gemensam vårdnad undrar man ju lite hur du tänket omkring? Att vara orolig för att inte få tillgång till föräldrardagar samtidigt som fadern vägrar ta ut dessa dagar har ju snarare med oro för barnets välfärd att göra då barnet kan tvingas börja på dagis eller bollas omkring bland barnvakter medans modern måste försörja sig.

    Som sagt har aldrig någonsin sett en mor göra så men däremot så många män att jag tappat räkningen.
Svar på tråden Ensam vårdnad från födsel?