• Disa35

    Här är vi alla vänner.

    fultextad användarhandbok skrev 2023-11-09 22:08:54 följande:
    Så kom då jag, och lade mig i lite. Jag håller med, våld, förtryck och förföljelse är något jag också är emot. Försvar är jag däremot för. Också emot hur ovan nämnda stat beter sig och jag tror att det här kommer att ses med andra ögon historiskt. Däremot så var ju förintelsen hemsk och krävde oerhört många offer, oberoende vad som sker i dag, vad som händer i dag kan aldrig ursäkta vad som skedde i går.
    Exakt! Tack! Tusen tack!

    Förintelsen var absolut hemsk, har aldrig sagt annat, men jag tycker inte att det ursäktar att man beter sig hur som helst. Har också lite svårt för den där uppdelningen som en del gör, i "riktiga" offer (judar) och "alla andra". Jag menar, det var ju sån där uppdelning på folk och folk som startade eländet.

    Tycker också att du ska kika på "Historien om Sverige" - den finns på SVT Play och är riktigt bra!
  • Disa35
    Eurydike skrev 2023-11-09 22:44:21 följande:
    Precis! Orfeus skulle hämta Eurydike nere i dödsriket, men fick inte vända sig om och titta på henne. Det gjorde han (tyvärr) ändå, vilket ledde till att Eurydike fick stanna kvar nere i dödsriket istället för att återvända till de levandes skara.

    En ny version av myten utspelade sig här på FL, då jag fick mitt konto borttaget av misstag (till vissas sorg och andras glädje) och RaYzLeR, likt Orfeus, räddade tillbaka mitt konto och fick mig att återuppstå precis som Eurydike inte gjorde.

    Då får jag önska dig välkommen tillbaka! 😃
    Tack så mycket Glad

    Och tack för spännande historia - gillar du grekisk mytologi? Eller mytologi och historia överhuvudtaget kanske?
  • Disa35
    Freddie K skrev 2023-11-09 20:30:42 följande:
    Jo, men detta handlade om förtryck och folks lika värde också. Att man skulle minnas vad som hände för 85 år sen, sen kanske jag inte håller med om allt heller.
    Det är bara att...

    Jag tycker att en del - främst judar, men också andra - liksom använder förföljelserna, Kristallnatten och Förintelsen som en ursäkt. Framförallt för Israels beteende, och för att skriva sin egen historia. Som t ex att hävda att 6 miljoner människor mördades.

    Och jag tycker det är fel. Jag tycker att det är respektlöst att inte räkna alla offer som lika mycket värda, och dessutom farligt.

    Så jag hade gärna sett sådana här minnesdagar hedra ALLA offer, inte bara de av judisk börd.

    Är du med hur jag menar?
  • Disa35
    fultextad användarhandbok skrev 2023-11-10 21:53:04 följande:
    Där håller jag med, offer är alltid offer, oavsett det rör sig om förintelsen eller gulag eller de som dog i då de försvarade oss mot Rysslands anfall för länge sedan. Jag har nog inte sett någon sådan uppdelning av offer, att en del skulle vara mer hedervärda än andra. Den enda uppdelningen jag själv gör är de som fallit offer för andra människors handlingar och de som gjort det utan att andra människor varit inblandade. På något vis är det lättare att förstå naturens krafter än viljan att skada. Så det är enbart på de grunderna. 

    Inte vet jag om du har något speciellt i åtanke, fast jag har aldrig bott i just Sverige och jag tror mig ha koll på grundläggande historia. Men tack för tipset!

    Enig, offer är alltid offer (och förlåt mig för sent svar). Tänkte nog mest på att jag såg en text i en trailer för en dokumentär en gång, om Förintelsen, där det stod att sex miljoner människor mördades. Blev aningen upprörd, kan jag säga.


    Det där med tipset var för att jag såg ditt nick i tråden där det gnälls om svarta skådisar - läste, funderade lite och kände att livet är för kort för att slösas bort på den tråden.
    I alla fall, programmet är riktigt bra, åtminstone tycker jag det. Och det hade varit jätteintressant med en motsvarande om Finland, den kanske skulle berätta andra saker.

  • Disa35
    Freddie K skrev 2023-11-11 06:32:47 följande:
    Jo, jag är med på hur du menar. Jag tycker också att ALLA borde hedras och inte bara judarna.
    Tack. Tänk vad bra det är med kommunikation Glad

    Btw, hur är det med Torsten? Han är rätt aktiv i tråden, i alla fall
  • Disa35
    Eurydike skrev 2023-11-11 22:58:55 följande:
    Varsågod! Ja, det gör jag, men anledningen till att jag valde det här namnet var att mitt liv var som en grekisk tragedi just då. Nu är det mer som en tragikomedi, vilket ju är lite bättre 😂
    Så nu är du egentligen mer...Lysistrate?

    Bra att det är bättre, hur som helst
  • Disa35

    Förresten, kan den eminenta tråden och dess folk tänka sig att hjälpa till lite?

    Farsan kommer hit om ett par veckor och vill innan dess ha önskelista från mig, maken och kidsen om julklappar, och det enda jag kan komma på är Ahlgrens Bilar till store sonen.
    I övrigt kan vi - farsan och jag - sticka till jättestort köpcentrum och så kan han handla allting där, typ pappa betalar på plats. Jag menar, det är inget u-land jag bor i, det är andra sidan Östersjön och här finns affärer.

    Vad tycker ni?

  • Disa35
    Freddie K skrev 2023-11-14 10:26:48 följande:
    Förlåt mig om jag lägger mig i, men förintelsen drabbade inte bara judar, även om de har fått den största uppmärksamheten. Vart man än står på den politiska skalan så måste förintelsen ändå ses som en av världens genom tidernas största förbrytelse mot mänskligheten.
    Det är lite det som är min poäng, att det var så många fler som drabbades. Och att jag tycker att det är fel att judiska offer får mest uppmärksamhet.

    Om man vill vara makaber kan man göra följande tankeexperiment:
    En sovjetisk krigsfånge dog/mördades i Auschwitz.
    Han var av judisk börd, men dog/mördades som sovjetisk krigsfånge.
    Räknas hans död eller inte?

    Och du lägger dig inte i, du diskuterar, vilket givetvis är helt okej.
  • Disa35
    Freddie K skrev 2023-11-14 10:47:06 följande:
    Alla offer räknas oavsett etnicitet eller läggning eller om de hade någon funktionsnedsättning. Alla är ju människor och borde behandlas lika, eller ja, så lika som det går i alla fall. Många säger dock att alla människor är lika värda, när det egentligen inte är så, för det kan man inte komma ifrån att vissa tycks vara värda mer än andra. 
    "I think, at last, we understand each other, Frodo Baggins"

    Håller med dig, jobbar för och hoppas på en framtid där alla faktiskt räknas som lika mycket värda. Och där människor döms för sina gärningar och ingenting annat. För vad vi gör är det enda vi kan påverka - och inte ens det, alla gånger.
  • Disa35
    Disa35 skrev 2023-11-14 10:22:27 följande:

    Förresten, kan den eminenta tråden och dess folk tänka sig att hjälpa till lite?

    Farsan kommer hit om ett par veckor och vill innan dess ha önskelista från mig, maken och kidsen om julklappar, och det enda jag kan komma på är Ahlgrens Bilar till store sonen.
    I övrigt kan vi - farsan och jag - sticka till jättestort köpcentrum och så kan han handla allting där, typ pappa betalar på plats. Jag menar, det är inget u-land jag bor i, det är andra sidan Östersjön och här finns affärer.

    Vad tycker ni?


    Citerar mig själv, för att maxa chanserna att få lite svar Glad
Svar på tråden Här är vi alla vänner.