Inlägg från: Mortiscia80 |Visa alla inlägg
  • Mortiscia80

    Här är vi alla vänner.

    Disa35 skrev 2020-10-01 20:54:38 följande:
    Tror jag möjligen kapar mindre fartyg och dyker upp nästa sommar

    Din plan låter kalas. Pratade precis med mamma och hon sa att vitlök runt rosor är bra eftersom det motverkar skadedjur
    Du är varmt välkommen! :D Vi är några i den här tråden som faktiskt tagit upp frågan om att ses någon gång i framtiden också :)

    Jaha, där ser man! :) Det visste jag inte. Vi gör av med mängder vitlök så det är bara att plantera av hjärtans lust då.
  • Mortiscia80
    Litenmenhård skrev 2020-10-02 16:33:56 följande:

    Ja! Då sparkar vi igång helgen! .


    Ja då korkar vi upp skumpan då! ;)
  • Mortiscia80
    Cinnamonbun skrev 2020-10-02 18:53:04 följande:

    Vill önska alla en härlig hösthelg! Jag är kluven till hösten. Samtidigt som det är mysigt med det lite fuktiga vädret och de otroligt vackra höstlöven så är det brutalt deppigt att det blir så kolmörkt. Kvällarna försvinner bara. Men hoppas ni får en fin helg!


    Jag gillar hösten! :) Bäst är när det fortfarande är varmt ute men annars är det rätt mysigt.
  • Mortiscia80
    Cinnamonbun skrev 2020-10-02 19:30:37 följande:
    Ja jag håller med!!! Men mörkret..... mörkret.....
    Embrace the darkness....

    Jag får ju inte höstdepressioner som en del andra, för mig har det alltid varit en positiv del av året, skolan som börjar igen med en massa nytt och spännande, det brukar gå av bara farten liksom, och sen är det plötsligt jul mitt i allt. Andra sidan av nyåret går lite trögare oftast så det är skönt att det finns sport- och påsklov, höstlovet var en riktigt bra grej också. Ja, nu går vi ju inte i skolan längre men det känns som om andan sitter kvar ändå :)
  • Mortiscia80
    Cinnamonbun skrev 2020-10-02 20:43:42 följande:
    Våren är bäst tycker jag, när ljuset återvänder. Fast bara man passerar vintersolståndet så känner jag mig lite nöjdare. Jag firar den 21 dec
    Aha, du firar yule med andra ord? :D Spännande, inte så många som gör det, tyvärr. Eller iaf så vet de inte om att de gör det, den 24:e då.
  • Mortiscia80
    Aniiee skrev 2020-10-02 22:42:16 följande:

    Jag fick en lätt knäpp idé. Skriva korta berättelser med inspiration från GoTs hus-motton. 

    Yay or Nay?


    Yay! :D Låter skitbra!
  • Mortiscia80
    Cinnamonbun skrev 2020-10-03 07:08:21 följande:
    Jag hade ingen aning att det var Yule jag firade, men det låter ju helt klart mer festligt.

    Jul är den kristna versionen av ungefär samma firande, eller rättare sagt så har man behållit element från den hedniska traditionen yule och lagt en massa kristet ovanpå.

    Många element i vårt julfirande kommer från det äldre firandet. I Norden hade vi också midvinterblot vid samma tid. Det finns ju många folkslag som firar vintersolståndet så klart men 24/25 december är ett datum som kyrkan valt för att fira Kristi födelse, för att kunna nyttja de redan befintliga traditionerna och kristna hedningarna. Om han ens fanns föddes han snarare på vårkanten, eftersom det i Bibeln talas om att fira hans födelsedag i närheten av påsk.

    På engelska säger man ju "Merry Yule" men om man talar om att fira det riktiga Yule, vintersolståndet, så är det en germansk tradition sedan vikingatiden och det har då firats både i Norden, på de brittiska öarna och självklart runt Tyskland. Norra Europa kort och gott.

  • Mortiscia80
    Litenmenhård skrev 2020-10-03 08:00:11 följande:
    Haha, nej. :-P. Brön är pluralis för bröd. Ett bröd flera brön.  Bestämd form pluralis är de bröna. Haha. Knäpp dialekt vi har va? Det är samma om vi ska säga brödet. Då säger vi bröt. 
    Det säger vi i Norrland också :) Pären säger vi om potatisarna. Päran om det är singular.
  • Mortiscia80
    Litenmenhård skrev 2020-10-03 08:36:35 följande:
    Aha. . Vi säger ibland potäter om potatisar. Jag tycker det är kul med språk och dialekter. . Min kompis i Norrköping lärde mig ett ord: "glane". Hade jag aldrig hört förut. Haha.
    Hähä :) Ja det finns många roliga ord i dialekterna. Rälig är ett bra ord söderifrån!
Svar på tråden Här är vi alla vänner.