fultextad användarhandbok skrev 2024-11-11 17:28:34 följande:
Lite spontana tankar om ämnet så här på kvällskvisten. Lånorden är så många, att tar vi bort dem från de senaste 1000 åren exempelvis, hade vi nog fått lära om språket. De ord som inte fanns då, som vi använder nu, hade behövt nykonstrueras och då hade det inte varit fornskandinaviska längre, men förstås inte heller inlån. Begrepp som dikt bidevind, nederländskt, och ord som telefon, grekiskt, hade behövt nykonstrueras. Ordet fönster hade man kunnat ersätta med vindue eller möjligen vindauge, men att övertyga folk på bred front om det hade blivit svårare. För att inte tala om problemet med att nykonstruera det turkiska, eller möjligen arabiska lånordet kaffe, med något skandinaviskt. Var går egentligen gränsen för vad som är skandinaviska och vad som inte är det? Hur länge är ett ord ett lånord? Är det ännu ett lånord då det får en skandinavisk struktur i form av stavning, ljudbild och kanske även kulturellt förhållningssätt? Jag tycker att exempelvis inlånen från medellågtyskan definierar vårt modersmål ganska bra, i mer modern tappning.
Vill du lyssna till äldre varianter av skandinaviska så finns närpesiska i Finland och älvdalska i Sverige. Finns att lyssna till på nätet.
Intressant det där. För 1000 år sen pratade vi ju helt annorlunda här i Sverige än vad vi gör idag. Tror inte vi skulle förstå folk som pratade för 1000 år sen och vice versa.