• Disa35

    Här är vi alla vänner.

    Cinnamonbun skrev 2020-11-26 07:53:39 följande:

    Ja bra ide?. Tofu har ju ingen egen smak, jag ska kolla upp det.


    Gör det, fanns ett på Tasteline som verkade busenkelt.

    Vill du ha recept på piroger förresten? Ska nämligen dubbelkolla med mamma, för recepten på nätet verkar lite konstiga
  • Disa35
    Cinnamonbun skrev 2020-11-26 09:59:16 följande:

    Ja tack gärna, jag samlar på mig olika recept nu så får jag se vad jag lagar till slut.


    Okej, nu så (efterinput av mamma):

    De svenska recepten på piroger är hyfsade, men det finns saker att anmärka på.

    Det ska vara minst 70% rågmjöl, eller helst bara rågmjöl.

    275 grader är på tok för varmt - det räcker med 185 varmluft eller 200 vanlig ugn. Då gräddar man pirogerna i 10-12 minuter.

    Man gräddar med bottenfyllning (vanligen risgröt), och så nyper man ihop kanterna innan gräddning, så att det blir som en kapsel med liten lucka mitt över.

    Efter gräddning doppar man pirogerna i varm mjölk med smör med hjälp av tång eller pincett - man håller pirogerna en och en i mjölkblandningen tills de är genomdränkta. Då lägger man dem i staplar i en form, lägger över bakduk och plastfolie, och låter dem svalna.

    Hon säger att det går lika bra med kokosfett och havremjölk
  • Disa35
    Cinnamonbun skrev 2020-11-26 10:40:34 följande:

    Tack för experttips!


    Varsågod
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-11-27 06:58:56 följande:

    Kaffe!


    God morgon.

    Intressant text - vad är syftet?
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-11-27 17:23:09 följande:
    Norska vinterkriget
     
     
    De flesta av oss har hört talas om finska vinterkriget men få av oss har hört talas om norska vinterkriget. Det hela tog plats i en inte allt så avlägsen framtid. 
     
    Danmark ville utöka sitt territorium och tågade därför in i Norge. Häftiga strider utbröt. Sverige höll sig neutralt, eller ja, Sverige var för fegt för att ingripa. De som styrde Sverige vid den tidpunkten tyckte att det inte var deras sak att lägga sig i.
     
    Danskarna var brutala. De norrmän som inte hade lyckats fly blev brutalt mördade. Norrmännen vände sig till Sverige för att få hjälp men Sverige vände dem ryggen. Det var något som Norge sent skulle glömma. 
     
    Danskarna var skoningslösa. De brände ner allt i sin väg och efter två månader av ockupation så kapitulerade Norge. Norge var nu en del av Danmark. 
     
    I Köpenhamn, som är Danmarks huvudstad, var man glada. Där firade man med pompa och ståt. I Oslo däremot, som är Norges huvudstad, var det helt annat. Nederlaget var ett faktum. Hela landet låg i spillror och nu hade man inte längre sig själva att rå över. Norge som nation fanns inte längre. Norrmännen fick acceptera att leva under danskt styre. 
     
    I Köpenhamn diskuterades det vilt om vad som skulle göras med det nya landet. Vissa ville göra det till en straffkoloni. Andra ville bygga oljeborrtorn för Norge var rikt på olja. Andra ville komma åt det stora fiskebeståndet, men det var nog oljan som lockade mest. Ja, Danmark hade stora planer för före detta Norge. De såg oändliga möjligheter. 
     
    Efter en livlig diskussion kom de styrande i Köpenhamn fram till att de skulle bygga oljeborrtorn och de norrmän som inte hade flytt eller blivit dödade skulle jobba på de oljeborrtornen, vilket inte uppskattades av alla. ?Danskarna har tagit vårt land. Nu måste vi slava på oljeborrtornen som de har byggt för att ta vår olja?, gick snacket mellan norrmännen. Norrmännen som jobbade på oljeborrtornen snackade ihop sig och bildade en motståndsrörelse. Den var liten till en början men den växte sig allt större. 
     
    Efter att ha avslutat sina skift på oljeborrtornen samlades norrmännen i en bunker för att diskutera hur de skulle slå tillbaka mot danskarna. Där kunde de sitta i timmar och det kunde stundtals bli ganska livliga diskussioner. 
     
    Runt om i landet bildades motståndarrörelser och så länge som danskarna var i landet så skulle de göra allt för att få tillbaka sitt land.
    Så Norge blir danskt igen? Intressant tanke.

    Ska bli spännande att läsa fortsättningen - där dansken kanske förbjuder nynorsk och bara tillåter bokmål, som egentligen är danska med norskt uttal
  • Disa35

    Är det någon i tråden som har kryddat morötter med färsk ingefära? Hur blev det i så fall?

  • Disa35
    Mortiscia80 skrev 2020-11-28 13:03:01 följande:

    Inte provat men kan tänka mig att det blir bra! Med måtta, förstås.


    OK, tack. Tror också det kan bli bra, i liten mängd
  • Disa35
    Mortiscia80 skrev 2020-11-28 18:55:13 följande:

    I morotskaka har man ju t ex ingefära och då brukar jag använda pulverformen, funkar bra. Även i sötsur sås använder jag pulvret, riktigt bra där med. Så jag har all förhoppning att det kan bli gott :) Prova och berätta!


    Det ska jag göra. Fast jag är väldigt svag för färska grejer (bakgrund i hotellkök och så), så jag ska nog våga mig på att testlaga med färsk ingefära.

    Och idag är det första advent, och nästa helg blir det julbak lik förbannat...jaja
  • Disa35
    Cinnamonbun skrev 2020-11-29 09:19:36 följande:

    Glad första advent på er! Hoppas ni har fått upp lite stjärnor och ljusstakar och att ni har det bra. Jag fixade med det igår så jag kunde gå upp och mysa med ljusen tända imorse vid frukost.


    Glad Advent

    Precis fått upp allt, och det går inte att ha levande på soffbordet i år heller. Men men, det är tanken som räknas
  • Disa35
    Cinnamonbun skrev 2020-11-29 13:55:27 följande:

    Små barn som leker med ljusen?


    Jepp
Svar på tråden Här är vi alla vänner.