• Disa35

    Här är vi alla vänner.

    Mortiscia80 skrev 2020-11-25 11:43:02 följande:

    Ja jag tyckte det lät som en fräsch avslutning efter en (antagligen) tung julmåltid :) Man överäter ju gärna en sådan gång. Och julanden lät så spännande så den måste ju få vara kvar :D


    Nu blir det långt inlägg, och jag har full förståelse för om du inte orkar med

    För min del är julmaten väldigt mycket tradition, trådar tillbaka i tiden. Då passar mängden, frossandet och en del rätter in, för så har det sett ut i tusen år.

    Julen var ju i det gamla bondesamhället enda gången de flesta fick färsk mat, och enda gången de flesta fick äta sig mätta. Så det var inte typen mat, det var mängden mat.

    Och en del rätter har överlevt genom seklerna fram till våra dagar. Bland dessa finns gröt, bröd, alkoholhaltiga drycker och lutfisk. Lutfisk finns inte i Lettland, men resten är inga större problem

    Svärmor och gubben baxnar varje år när de ser mitt, starkt decimerade, julbord. Och de formligen vitnar när jag säger att svensk julmiddag kan bestå av 25-30 olika saker.

    Jag har plockat bort mycket, försökt bevara det som "alltid" har varit med och det som smakar "typiskt svenskt" (dvs surt, sött, kryddat, lagrat, saltat, rökt, osv). Sedan har jag då dragit med övriga Norden och Lettland, så långt det låter sig göras.

    Juleand är inget särskilt, det är en helstekt anka fylld med äppelbitar, lök och lite annat.

    Men hur kommer det sig att du har koll på isländsk mat?
  • Disa35
    Cinnamonbun skrev 2020-11-25 12:40:07 följande:

    På tal om julbord. En av mina döttrar har blivit vegan, så om ni har tips på god vegansk julmat så tar jag gärna emot


    Kålrotslåda, eller griljerad kålrot. Eller varför inte karelska piroger? Ska doppas i mjölk med smält smör, men det går lika bra med kokosfett smält i havremjölk.
  • Disa35
    Cinnamonbun skrev 2020-11-25 15:37:01 följande:

    Tack för tips! Vad är det inuti Karelska piroger?


    Varsågod

    Det är vanligt med risgröt och/eller äggsmör, men det går bra med t ex finskuren vitkål, dito kålrot, dito morötter, hackad svamp, etc. Det enda är att man får fräsa eller koka fyllningen mjuk, för den ska inte in i ugnen - då blir pirogerna svårtuggat knäckebröd
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-11-25 15:29:48 följande:

    Det låter bra. Du kan ju ha lite remouladsås med. :-P. Kanske inte funkar ihop med de rätterna men... 

    Vilket minne du har! Jo, jag har danska rötter på mammas sida. Det är det jag kallar för morötter. För att försöka vara lite rolig. :-P. Jag är dock inte så familjär med det danska köket som jag kanske borde vara.


    Har suttit halva dagen och rannsakat minnet på jakt efter någon med band till Danmark

    Jo, jag tänkte också på remouladesås, men det funkar inte riktigt...
    Litenmenhård skrev 2020-11-25 15:45:45 följande:

    Du kan ju servera fårikål. Det är i och för sig norskt, men.


    Vet du, jag har aldrig lyckats hitta riktigt bra fårikål-kött här (inte pinnekött heller). Tror chansen att hitta en bra stek av lamm eller får är större.

    Det som ställer till det lite är att julbord enligt mig är det där tillfixade smörgåsbordet som saknas i resten av Norden. Och smörgåsbordet är inte ens jättegammalt, men det är tradition i alla fall.
  • Disa35
    Mortiscia80 skrev 2020-11-25 11:43:02 följande:

    Ja jag tyckte det lät som en fräsch avslutning efter en (antagligen) tung julmåltid :) Man överäter ju gärna en sådan gång. Och julanden lät så spännande så den måste ju få vara kvar :D


    Förlåt förresten, det var inte meningen att predika. Försökte bara uttrycka hur jag tänker, vad som är viktigt och varför - men ser nu att det blev föreläsning istället.
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-11-25 16:27:34 följande:

    Hehe. :-P. Nej remouladsås kanske inte passar till det. Det passar bäst till pommes och pölse. .

    Jo, det känns ju lite så att det är ett tillfixat smörgåsbord, men som du säger allikivel tradition. 

    Försöker komma på vad vi hade för julbord när jag var liten, men det var nog det gamla vanliga. Vi hade dock en tradition om att ha mandel i gröten och den som fick gröten med mandeln i fick en extra julklapp och alltid var det jag av någon anledning som lyckades få mandeln.


    I mina trakter blev man gift om man fick mandeln Minns nu - tack för att du dammar av mitt minne! - att vi fick risgrynsgröt på fritids en gång, och den innehöll säkert en hel påse mandlar för att alla skulle få minst en. Mandlar som fröknarna hade stått och skållat, sedan "klätt av" - respekt.

    Remoulad är rätt gott till rödspätta också, tycker jag
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-11-25 16:29:15 följande:

    BTW: Kan du inte ha en löksoppa då? . Kanske inte som huvudrätt men som sidrätt?


    Så du tycker jag ska blanda in Frankrike också?

    Ja, kanske, vi får se
  • Disa35
    Mortiscia80 skrev 2020-11-25 18:40:57 följande:

    Ja ett julbord kan verkligen innehålla massor med läckerheter, som sig bör :D Kul att du försöker få med rätter från hela Norden iaf. Jag har aldrig ätit anka på det sättet, bara som filé hittills, men det påminner lite om hur man tillreder kalkon då :)

    Ah, mest allmänbildning. Jag är oerhört vetgirig om många saker och en hel del plockar man bara upp längs vägen ändå :) 


    Det blir nog gärna så, tror jag, om man bor utomlands - att man försöker hålla fast vid sitt ursprung lite extra ibland.

    Vet du, jag tycker nästan anka är godare. Det är nog att den är fetare, så det blir saftigare är kalkon. Men testa någon gång, vetja, finns massor med recept på fylld anka (och det är inte så svårt att läsa danska )

    Var har du stött på Island? Känns som att det är en liten mystisk ö långt, långt borta...
    Mortiscia80 skrev 2020-11-25 18:42:39 följande:

    Ingen fara :D


    Tack
  • Disa35
    Cinnamonbun skrev 2020-11-25 19:12:55 följande:

    Tack ska kolla det receptet. Det finns bra formbar vegansk färs som man kan göra köttbullar av. Sillen är lite svår att efterlikna. Vi gjorde någon slags inlagd aubergine till midsommar, men det blev ju inte samma sak. En vegan äter inget från djur alls, alltså inte mjölk, ägg, grädde, ost, smör etc. Osten är den svåraste att ersätta tycker jag. Den veganska osten funkar inte alls i matlagning tyvärr.


    Kan man lägga in tofu kanske? Har liknande kosistens som sill och smaken får man av ättikslagen och kryddorna - fast det kanske inte blir gott alls.
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-11-25 20:47:23 följande:

    Ja, varför inte? .


    Det tråkiga svaret är att någon måtta får det vara

    Och kopplingen till Frankrike är inte så stark
Svar på tråden Här är vi alla vänner.