• Disa35

    Här är vi alla vänner.

    Mortiscia80 skrev 2020-11-14 16:05:47 följande:

    Jo han verkar helt återställd :) Fsk på måndag. Man ska ju ha två friskdagar först.Jag krattar aldrig löv! Först var det lathet men jag har upptäckt att de försvinner av sig självt över vintern :D Äpplen och annat liknande skrutt också! Men beskära träden skulle behövas... 

    Tack :) Det är mycket vab den här årstiden, och sen kommer vabruari efter jul... Jag vet inte än vad det blir! Vi brukar välja precis när vi ska sätta oss, men först ska maken iväg och handla in nödvändigheter så får vi se om det fortfarande är i god tid eller om han kanske är för trött.


    Har hört/läst/fått för mig att löv ger näring och skyddar känsliga rötter under vintern.

    Jo, de där jävla träden...orkar du läsa?
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-11-14 16:15:45 följande:

    Japp. Ett original av mig. .


    Applåd
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-11-17 06:02:33 följande:

    Whattup partypeople? .


    Jodå, kaffe, novemberrusk och litet berg av disk.

    Vill du ha feedback på dikten?
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-11-17 07:17:13 följande:

    Kaffe är positivt i alla fall. Sitter själv och dricker en god kopp kaffe.

    Ja, gärna. .


    Det känns som om du vacklar lite mellan den klassiska skolan (Victor Rydberg, Dan Andersson), den mer moderna (Thomas Tranströmmer, Siv Widerberg) och med glimtar av såväl isländska sagor som Bellman och Kalevala.

    Jag tror du försöker hitta din egen röst och det är bra, det ska man försöka göra. Och jag gillar din tanke och stämning, som jag anar mellan raderna, även om det inte kommer fram kristallklart än.

    Vad vill du själv? Vad vill du berätta?
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-11-17 07:35:41 följande:

    Oj, det var djupa tankar. Det tackar vi för! .

    Jo, det är som du säger. Jag försöker hitta min egen röst. Mycket av det jag skriver är beroende på hur jag är på för humör. Jag skriver en del mörka alster på hösten och vintern, men det är bara för att jag blir så melankolisk då. På våren och sommaren skriver jag mer roliga och knäppa alster.

    Jag har inte gått någon skrivkurs. Jag har inte velat göra det för jag har inte velat bli influerad av andra, men tycker du att jag borde gå en?

    Jag vill berätta om mina känslor och filosofera om kärlek och humor,(för det mesta. Jag gillar att kombinera de två). Jag vill berätta något som berör och får andra att tänka.


    Varsågod, men det är ganska tidigt och jag har inte hunnit bli så nyanserad.

    Men som sagt, det som genast slog mig var dels drag av klassiska dikter (t ex Tomten, och den tycker jag är jättefin), dels drag av modern realism - och det är inte dåligt gjort.

    Mörka alster? Ursäkta, men har du någonsin läst finsk lyrik? Där har du deppighet så det räcker och blir över, möjligen i viss konkurrens med en del islänningar.

    Tror skrivarkurser handlar mer om det tekniska, man får lära sig att strukturera sin berättelse, hur man gör för att öka spänningen och sådant. Det är nog ingen tävling i grupp. Så absolut, det tycker jag du ska göra om du känner för det.

    Då tycker jag att du ska plita ner precis vad du tänker, utan stavning eller censur eller någonting - då är du nog något på spåren
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-11-17 08:02:30 följande:

    Tack för din feedback! . Jag kan inte påstå att jag har läst så mycket finsk lyrik, men kan tänka mig att det är ganska deppigt. Jag kommer att lägga upp fler berättelser och sånt sen på min blogg. 

    Jag kan tycka att jag är lite splittrad när jag skriver. Alltså ibland kan jag skriva väldigt deppiga berättelser och ibland skriver jag en riktigt knäpp, beroende på hur jag mår och humöret skiftar väldigt mycket!


    Inga problem, det är bara roligt

    Man behöver inte plöja igenom Kalevala, det räcker att bekanta sig med Mumindalen. Tove Jansson är, imho, strålande på att kombinera realism, det jordnära och humor med en svart, allvarlig klangbotten.

    Såsom du skriver, så fungerar i stort sett alla kreativa människor. Se bara på Tolkien, som först blev professor i anglosaxiska, sedan fick en ide - tydligt inspirerad av bl a kelterna och nordisk mytologi - varpå han stängde in sig de nästa tjugo åren och totade ihop Sagan om ringen (och lite annat).

    Eller Bob Dylan, som egentligen bara har tolkat händelser i sin omvärld med gitarrkomp, och som fick Nobelpris i litteratur
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-11-17 08:43:48 följande:

    Jo, det är väl sant. Jag skriver ofta om egna betraktelser. Jag har ganska livlig fantasi vad gäller skrivandet, men jag gillar att skriva om det vardagliga. Ibland kommer jag på berättelser som inte handlar om det vardagliga, men ändå finns det något familjärt där ändå.


    Ungefär såhär kanske:

    "Med lite sjutusan, en aning järnvilja och uppmuntrande videolista över kända låtar som alla missförstår var diskberget snart förvandlat till en liten kulle"

    Sant och sant...det är mina åsikter, inte vet jag om jag har rätt eller är käpprätt vilse i skogen
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-11-17 08:51:08 följande:

    Det var poetiskt sagt. .


    Ögonblicksbild Jag har diskat mig igenom ungefär hälften.

    Min lågstadiefröken tjatade alltid om adjektiv, att man ska fläska på med beskrivande ord hela tiden. Fast det kan vara tvärtom också, riktigt avskalade saker kan vara fantastiska. Har du t ex läst "Döden tänkte jag mig så" av Bo Setterlind?
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-11-17 09:00:08 följande:

    Duktigt! .

    Jo, jag har också hört att man ska ha med mycket adjektiv för att få en så målande bild som möjligt, men ibland som du säger så är det bättre att använda sig av färre adjektiv. Så att det blir lite mystiskt, så att säga.

    Nej, den har jag inte läst. Jag läser aldrig böcker.


    Det är en dikt. Läs den.

    Redan spänd på att höra vad du tycker
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-11-17 09:08:17 följande:

    Den var fin!


    Visst är den, och den är sådär avskalad och enkel, utan mängder av adjektiv.

    Jag måste passa på att tacka för en mycket givande morgon förresten, den här dagen har börjat bra!

    Vill du höra min teori om Viggo Mortensen och alviskan i Sagan om ringen?
Svar på tråden Här är vi alla vänner.