• Disa35

    Här är vi alla vänner.

    Mortiscia80 skrev 2020-04-27 10:39:44 följande:
    Jag tror det finns både mycket rädsla, osäkerhet och trygghet. Vi vet inte mycket om viruset, det mesta är gissningar än så länge och de olika taktikerna ger olika utfall. Vi ser nu att Finland vrider sig i plågor över en kommande topp till hösten för att de täppt till virusets spridning för bra, medan vissa av svenskarna börjar tröttna på att inte kunna dricka latte.

    Sedan är det ju så att andra virus som vi är vana vid och har rätt bra koll på inte uppfattas som lika dödliga, och på ett sätt har man rätt men samtidigt fel. Folk dör av vanlig influensa också, som jag läst i ungefär lika stor utsträckning. Skillnaden är att corona sprider sig så väldigt snabbt, eller så kanske det upplevs snabbt för att man annars inte brukar ha koll på vanlig virusspridning, det får alltså mer uppmärksamhet. Sedan får man ju också tillstå att i vanliga fall dör man för att kroppen bara inte orkar med, men i det här fallet kan kroppens immunsystem vända sig emot en själv och ta kål på en. Min gissning är att det var vad som hände t ex Adam Alsing, för han var tydligen frisk i övrigt och borde ha överlevt annars.

    Själv hoppas jag att den här upplevelsen kan ge nya riktlinjer inför framtiden gällande sjukfrånvaro, att folk faktiskt håller sig hemma från jobb och skola om man är sjuk istället för att smitta ännu fler, oavsett om det är corona, influensa eller vanlig förkylning. Bara för att det är milda virus betyder inte att de är helt ofarliga, främst för små bebisar och riktigt gamla eller multisjuka människor.
    Jag hoppas att man tar chansen att hyfsa till vården och omsorgen; löner, arbetsvillkor, utrustning, platser, lagerhållning, rubbet. Det är helt sanslöst och fullständigt ohållbart att ha det som vi har det nu.

    Du kan absolut ha rätt gällande Adam Alsing; att hans immunsystem vände sig emot honom, eller att det agerade alltför kraftfullt för att bekämpa viruset. Jag har hört att han ska ha haft två hjärtinfarkter, men jag vet naturligtvis inte. Men om det är sant så borde hans kropp ha varit ganska sliten.
    Men jag tror som sagt att det är mycket "nyhetens obehag", om du förstår hur jag menar - det är en ny smitta, som sprids fort, och som därför får stor uppmärksamhet.

    Jag ska ärligt säga att jag är inte så uppdaterad på Finland, men det förvånar mig inte att de har det rätt jobbigt nu. Det sorgliga är att det förmodligen kommer att bli lika jobbigt i alla länder som har stängt ner helt och hållet.
    Om du ursäktar en personlig fråga; är du själv rädd?
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-04-27 08:23:21 följande:
    Det kan vara så. . Mitt ex hon sa att jag är som en 16-åring i huvudet och inte blir äldre. Det är sant att jag ibland känner mig som 16, men att säga en sån grej.
    Hur sa hon det då? Tänker att det har viss betydelse.
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-04-27 11:26:00 följande:
    Hon sa typ: "Du är inte äldre än 16 år i huvudet".
    Okej, men sa hon det skämtsamt, sarkastiskt, trött, elakt, konstaterande, kärleksfullt...?
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-04-27 11:34:56 följande:
    Hon sa det konstaterande. 
    Aha, på samma sätt som om hon sa att jorden är rund?
    Men det behöver ju inte vara negativt, du får hitta en donna som förstår dig och accepterar dig som du är Glad
  • Disa35
    flygrl skrev 2020-04-28 03:30:12 följande:
    Jag hejar på Sverige förstås. Sverige är mitt land, det land som ligger närmast mitt hjärta. Sen är det väl iofs ganska enkelt då varken Cuba eller Venezuela är några länder Sverige brukar möta så mycket i idrottssammanhang. Ska va nån gång i friidrott då möjligen, mer sällan i längdskidåkning, skidskytte eller ishockey.

    Va faktiskt i ett svenskt villaområde idag och tänkte på din man när jag såg dom låga häckarna och staketen runt folks tomter. Intressant det där.

    Och ja, svensk polis är nog bland världens snällaste och minst korrumperade. Fast vi är många i orten som gärna skulle se polisen va betydligt tuffare mot gängen och salafisterna. :/

    Lettland och Riga låter rätt ok. I Latinamerika är också byråkratin omständlig med massa papper och ännu fler stämplar och helst också pengar under bordet. Utan f*****g mutor funkar inget där. :/

    Däremot är folk rätt sociala och artiga i Latinamerika. Över lag iaf.

    Det du säger om skicka pengar till Cuba låter väldigt troligt. Om det inte vore en ö långt ute i havet och dessutom en polisstat skulle en stor del av befolkningen dragit pga fattigdom, korruption och förtryck. :/

    Klart Torsten ska ha en häst.
    Disa35 skrev 2020-04-24 19:19:40 följande:

    90, still going strong. Det finns en intervju med Trumpen i sitt esse och Buzz Aldrin närvarande som är obetalbar 

    Du vet, jag blir väldigt glad och varm om hjärtat varje gång jag hör om svenskar som har gjort något bra i Amerika - jag blir stolt 


    Även om jag ju inte är nån etnisk svensk tycker jag också det är roligt när det går bra för Sverige och svenskar. Både här i Sverige och utomlands. Intressant lista!
    Disa35 skrev 2020-04-24 20:13:16 följande:

    Ah, då är jag med.

    Jonas Gardell har skrivit att barndomen är förlorat land, Kurrekurredutt-öar vi aldrig kan landstiga.

    Vackert och vemodigt, imho


    Fint formulerat av Jonas Gardell där. Ja, det är vackert och vemodigt. Väldigt svenskt faktiskt.

    Gardell kan va väldigt klok ibland.Historia är intressant. Och jag är rojalist jag med. Känner stolthet över få bo i en demokratiskt sinnad monarki.
    Disa35 skrev 2020-04-26 18:27:32 följande:

    Då gör jag det:

    Det här hände för många år sedan, och det som hände var att min mamma skulle jobba. Hon jobbade på ett sjukhem den gången och där fanns en avdelning för dementa äldre personer (jag blev påmind varje gång jag var där att jag absolut inte fick lämna grindarna öppna).

    När hon gick över parkeringen mötte hon en karl utan ytterkläder, reslig och axelbred och med mycket bestämd gång. Hon kände igen honom och tyvärr var han svårt dement.

    Så hon frågade vart han var på väg, och han svarade att han skulle hem och se till djuren (det var mitt i vintern, det var flera mil till hans gamla gård och han hade glömt att han inte hade haft djur på trettio år).

    Mamma blev där och då lagårdspiga och lovade att hon skulle se till hans djur, lovade att de skulle få mat och vatten, att hon skulle mocka ut under dem och mjölka korna och allt möjligt annat - det var enda sättet att få med honom in igen.

    Hon fick med honom och någon minut senare hade han glömt allt om djuren.

    Den historien berör mig väldigt djupt, och det var nog en väldig tur att mamma dök upp precis när hon gjorde.


    Tragiskt när äldre människor blir så dementa men din mamma gjorde en fin insats där som inte bara gav trygghet till den där mannen utan även troligen räddade honom från att frysa ihjäl.Klart du kan få stilla oron med din kunskap. Viktigt och intressant det du berättar.

    Jag känner mig egentligen inte så värst orolig för egen del då jag är ung och frisk men desto mer för dom nära & kära jag har som ingår i riskgrupperna och som jag absolut inte vill smitta ner. Därför försöker jag ta mitt ansvar och ligga rätt lågt med sociala kontakter just nu.
    Disa35 skrev 2020-04-26 19:32:53 följande:

    Då är du i gott sällskap, jag känner mig som 17-21 ungefär 


    Då är vi ju i samma ålder. Jag är 22 nämligen. Men du har koll på en hel del trots allt och verkar va både smart och trevlig/omtänksam. Jag uppskattar att du finns med här i tråden och tycker om att ta del av det du skriver.
    Disa35 skrev 2020-04-27 07:39:40 följande:

    Det var intressant läsning, tack ska du ha 

    Jag för min del tror att mycket av "rädslan" eller vad man ska kalla det beror på att det här är något alldeles nytt och okänt - jag menar, vinterkräksjuka är ju också väldigt smittsamt, men det är vi vana vid.

    Vad tror du?


    Det kom så snabbt det här med Corona och tog typ över hela världen. Viruset verkar lömskt och våran/mänsklighetens kunskap om det verkar än så länge rätt begränsad och ibland motsägelsefull. Man undrar hur det ska sluta. Det skapar oro. :/Ja, Sveriges beredskap verkar kass och jag hoppas med att man snabbt tar tag i det så vi står bättre rustade när nästa kris kommer.
    Om det är okej att jag hoppar lite, annars blir det här längre än Bibeln nästan Flört

    Är polisen mesig i förorten alltså? Av allt att döma är det ju en ganska liten del som ligger bakom nästan allting, från snatteri till skjutningar, den lilla delen kan väl inte vara så svår att jaga rätt på?

    Har du varit i Venezuela eller Cuba? Som vuxen menar jag.

    Åh, den listan hänger kvar sedan jag jobbade i Norge, den och svenska uppfinningar - det var väldigt bra att ha när de kom dragande med alla sina guld i vinter-OS Flört

    Gardell har sina ljusa stunder, även om jag tycker att han är lite väl ilsken och fokuserad på sex när man ser eller hör honom.

    Hon gjorde nog det ja, lilla mamma, även om hon faktiskt ljög för honom. Men det fanns ju inget annat sätt att få med honom in i lugn och ro, så för min del är det helt okej.

    Allt det positiva och allt beröm blir jag nästan generad av, det vet jag inte vad jag ska svara på riktigt. Men tusen tack Glad

    Jag hävdar envetet i en annan tråd att Sveriges strategi är rätt bra, och det hävdar jag för att jag förstår tanken och logiken bakom, och för att den är hållbar över lång tid. Som du kanske har anat är jag uppvuxen med vård och omsorg runt omkring mig, så för mig är det här varken särskilt skrämmande eller konstigt.
    Men jag hoppas verkligen att vi får se upprustning på åtskilliga områden när det här är över, inte minst inom äldreomsorgen.
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-05-01 18:21:40 följande:
    Jo, det kan jag hålla med om. Jag får i alla fall på recept och det är toppen! Det gör en så stor skillnad.
    Får man fråga varför du får melatonin?
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-05-01 18:30:31 följande:
    Jag har ganska svåra sömnproblem. Jag får inte bara melatonin utan annat också. Annars kan jag inte sova.
    Aha, och du har provat allt annat, antar jag?
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-05-01 18:49:05 följande:
    Nja, det kan jag inte påstå. Jag försöker ju att göra saker för att förbättra sömnen, men de här tabletterna jag har, har jag tagit länge. Längre än man borde, antar jag, men det är vad läkaren skriver ut till mig.
    Nu ska jag vara skittråkig, torr, vetenskaplig och allmänt odräglig - på precis det sätt som gör mig till persona non grata här och var.

    Jag tycker inte att det låter som någon bra idé att trycka i sig melatonin under längre tid - melatonin är ett hormon som utsöndras av tallkottskörteln i hjärnan, och redan det att det handlar om ett hormon säger mig att det handlar om starka saker.
    Det är inte så bra av två skäl; dels att starka saker kan påverka andra organ, t ex levern, mycket negativt. Dels att starka saker brukar vara beroendeframkallande.

    Men jag kan också förstå att du har sömnproblem (insomning, gissar jag) och det har jag full respekt för.
    Hur som helst, eftersom jag ser dig som en vän, skulle jag önska att du kunde hitta ett annat sätt att bli sömnig och dåsig, utan hormoner. Har du testat att läsa böcker eller att sticka?
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-05-01 19:02:47 följande:
    Det här kanske låter lite bisarrt, men eftersom att jag för länge sen sa till läkaren att jag hade sömnsvårigheter(inte bara insomning) så skrev han ut tabletter utan att säga hur länge man får ta de och hur de påverkar kroppen och organ. 

    Jag försöker att vara ute och gå ibland när jag orkar eller sitta och skriva. Det blir jag trött av, men jag kan inte somna för det. Jag vaknar alltid minst 3 gånger per natt och känner mig trött på morgonen. Det hela har blivit en ond cirkel.

    Åh, tack. . Jag ser dig som en vän med och med mig kan du alltid vara brutalt ärlig. .
    Då fortsätter jag med ärligheten; jag ser alla som vänner tills de själva bevisar motsatsen, och det gäller dig också - hittills har det gått bra, tycker jag Glad

    Det låter som om du är stressad, dvs att din hjärna inte kommer till ro utan är ständigt högaktiv. Då tror jag inte att det är någon bra idé att ta tabletter; då behandlar man bara symptomen, inte problemen. 

    Kan du inte prova med någon halvmonoton aktivitet, där du kan låta tankarna vandra medan du pysslar? Som pussel, stickning, virkning, modellbygge eller något.
    Hur ser ditt sovrum ut? Det får inte vara för varmt.
  • Disa35

    Kan man fråga er två om goda råd angående handarbete om man skulle fastna någon gång? Har bara farmor som det är nu Glad

Svar på tråden Här är vi alla vänner.