Inlägg från: Mortiscia80 |Visa alla inlägg
  • Mortiscia80

    Här är vi alla vänner.

    Antigone skrev 2022-09-27 17:10:40 följande:
    Haha! Jag gillar deras sammanfattning av vad som som är problematiskt med namnet. It means deep ass in English. Says it all 😅 Ja, precis som du skriver var säkert namnen vettiga vid orternas uppkomst. Håller med om att det är intressant!
    Ja nu blir jag lite nördig då hehe :) Ordet röv kommer från det urnordiska ordet raubo, vidare via det fornsvenska ordet röv till riuva (bryta sönder, riva hål i). Det handlar alltså om ett hål som uppstår genom att man bryter igenom något eller river isär det. I fornvästnordiska skrifter från vikingatiden hittar man orden revne och rift (snarlikt engelskans "rift", på svenska reva) som betyder röv.

    Så. När vi då ser platser med namn som Röven och Djuparöven kan man tänka sig att just där har det funnits någon stor spricka i naturen som blivit ett riktmärke för de som bor i trakten och att man då kallat det för vad det var. Sjön i sin tur man kan tänka sig att den måste ha räknats som väldigt djup för att få sitt namn.

    Så nu vet ni det! :D

    www.fulaordboken.se/Ordboken%C3%B6v
  • Mortiscia80
    Freddie K skrev 2022-09-27 17:28:06 följande:

    Var har vi Morty idag då? .


    Här :D Jag ska värma på lite chili con carne från igår och ta det lugnt en stund.
  • Mortiscia80
    Freddie K skrev 2022-09-27 17:31:10 följande:
    Åh, vad gott. På jobbet får vi bara chili sin carne.
    Trist =/
  • Mortiscia80
    Antigone skrev 2022-09-28 14:45:09 följande:
    Bra jobbat! Kändes som att vi behövde luska lite i det där innan vi kunde gå vidare 🙌 Nu känns det helt klart mindre ologiskt hur man kan döpa en ort eller sjö till Röven eller Djuparöven. Hela sjön är förmodligen en stor spricka från början. Hittade en annan ort med lustigt namn. Njutånger. Det låter lite som baksmälla, fast sexuellt 🤔 Nåväl, det namnet har väl säkert också någon logisk förklaring 😊
    Jo Njutånger åker jag förbi ibland, då tänker jag alltid att man ångrar sig efter att man njutit. Men efterledet -ånger betyder iaf havsvik och... (jag klistrar in från nätet):

    Från det gamla namnet Niuto på ån Nianån. Fornsvenska ordet niuta betydde förr ?fånga?, vilket kan syfta på laxfångst i ån. Ånger kommer från ett fornsvenskt ord anger, som betyder (havs)vik.

    www.land.se/kultur/10-markliga-ortnamn-darfor-heter-det-njutanger/

    Nu vet vi det! :D
  • Mortiscia80
    Antigone skrev 2022-09-28 21:25:10 följande:
    Vi går från klarhet till klarhet i den här tråden! Bra luskat av dig som vanligt 👏 Kul att du kände till Njutånger! Tror jag har sett namnet på kartan någon gång, men aldrig i verkligheten. Nu är det bara att hoppas på att de startar en ny frågesport på tv. Sveriges snuskigaste orter och deras uppkomst. Då ansöker vi direkt och kammar hem stålarna 🤑 
    Ja jag gillar att leta reda på såna där små detaljer :) Jodå, jag passerar den platsen ett par gånger om året när jag hälsar på i min norrländska hemstad, förut blev det mer. Och dessutom har de lagt om E4 på vissa ställen så jag är inte säker på om man faktiskt åker förbi där fortfarande. Iggesund brukade man också åka förbi förut men inte numera känns det som.

    Haha ja det vore nåt! :D Storvinsten direkt!
  • Mortiscia80
    Freddie K skrev 2022-09-29 05:45:05 följande:

    God morgon, allihopa!

    Jag ska skicka in min novell "Guldgrävare jack", till ett annat förlag och hoppas på att de nappar. Så håll alla tummar och tår för mig nu!


    Klart vi gör :)
  • Mortiscia80
    Freddie K skrev 2022-09-30 12:35:57 följande:

    Vad tycker ni om att använda smileys och emojis i mail? Jag tänkte på det när jag mailade till bokförlaget. Jag använder själv aldrig smileys eller emojis när jag skriver mail.


    I seriösa sammanhang skulle jag inte använda emojis, bara till privatpersoner som jag har en viss kontakt med.
  • Mortiscia80
    Freddie K skrev 2022-10-01 05:59:57 följande:

    Dem har gjort om Youtube! Det gillar jag inte!


    Aha, vad har de gjort?
  • Mortiscia80
    Freddie K skrev 2022-10-01 09:48:12 följande:
    Lyssnar man på musik så blir det som en svart ruta och man verkar inte längre kunna välja att blanda eller upprepa spår.
    Ok! Jag har inte märkt det än, får se hur det ser ut för mig framöver.
  • Mortiscia80
    Freddie K skrev 2022-10-01 13:54:03 följande:

    Aha, nu fick jag det fixat med Youtube. Det var tydligen någon inställning. Jag tryckte på:"Standard vy" och det blev som det skulle. .


    Ja dåså :) Jag såg inget konstig på min YT iaf.
Svar på tråden Här är vi alla vänner.