• Disa35

    Här är vi alla vänner.

    Mortiscia80 skrev 2020-04-13 15:11:46 följande:
    Gällande de figurerna tänker jag snarare att vissa skulle kunna ha andra problem än just diagnoser, Pippi som övergivits av sin far t ex skulle säkert behöva terapi i dagens läge när den hårda fasaden rämnat. Hade Emil svårt att anpassa sig när han blev äldre eller var han bara ett vilt barn? Blev Lotta en kämpe för något behjärtansvärt ändamål eller bara en tjurig kärring? Jodå, det finns mycket att tänka på där. Bosse från Mio min Mio däremot hände det inte mycket med, min tolkning är att han frös ihjäl på bänken och hade en nära-döden-upplevelse, eller livet-efter-döden-upplevelse möjligen.

    Det är klart att det inte är bra att tillskriva någon egenskaper öht som inte är sant. Just med diagnoser har det tyvärr en tendens att fastna mer i folks medvetande. Men visst är det märkligt vad en del barn klarar av :D Det har mycket att göra med attityd från oss vuxna tror jag. Om vi agerar som om de är "handikappade" så lever de ofta upp till den bilden också, oavsett diagnos eller inte.
    Du får förlåta mig och min nostalgi, men jag vill gärna tro att Bosse faktiskt flög iväg till Landet i fjärran

    Bemötande är nog av stor betydelse, ja - det är så vansinnigt lätt att man bestämmer sig för att såhär är det, och sedan agerar man därefter. Klart att ungen svarar på det.
    Jag läste en rätt rolig tråd häromdagen, där TS oroade sig för sitt barns språkutveckling (om jag inte minns fel misstänktes det lite diagnoser där också). Ungen slog sig på soffbordet och TS frågade var hon slog sig, varpå ungen pekade på soffbordet - och det var ju helt rätt!
    Lyckligtvis fick TS råd om att fråga var det gjorde ont istället, så det löser sig nog
  • Disa35
    flygrl skrev 2020-04-13 15:32:42 följande:

    Hej där! Hoppas det är bra med alla i tråden! Själv gosar jag med katten och lyssnar på en skön blandad hiphop-lista på Spotify. Har tränat i ensamhet och sen duschat. Skönt.


    Jodå, här är det tvåfrontskrig som vanligt

    Men nu får fronterna klara sig utan mig ett tag, för nu ska vi ut med sonen
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-04-13 16:10:12 följande:
    Jo, det håller jag med om, men hur vet man t.ex som förälder om det är vanlig utveckling eller något annat?
    Som Mortiscia80 skiver så finns det mängder av litteratur, specialhemsidor och förstås BVC.

    Nu är jag förstagångsförälder, men det jag tänker spontant är att det som är "riktiga problem" hänger kvar över tid, påverkas inte av ens eget bemötande och märks över hela linjen, så att säga.

    Det är jättesvårt att förklara, men man märker det liksom, om det är beteende som hänger ihop med utvecklingen eller något annat. 
  • Disa35
    flygrl skrev 2020-04-13 22:24:44 följande:
    Jo, miljonsvenskan fyller väl en funktion MEN till skillnad från va jag hör experter säga typ i TV så är det många av oss som får problem med vanliga svenskan. Jag har tränat i flera år nu på mer normal svenska och är glad att mitt språk har utvecklats. Det handlar inte om att förneka var jag kommer ifrån utan att jag vill kunna funka bra i samhället i stort och även kunna studera vidare.

    Men visst, det är ju en sorts dialekt och svenskar härute snackar också ofta sådär. Dom mer extrema varianterna kallas lite elakt wiggers.

    Det är en riktig liten djävel i kattförklädnad du har därhemma ha ha. Tur hon överlevde det där iaf. Jag strök dijonsenap på vissa sladdar jag inte ville min katt skulle gnaga på och det fick henne att sluta som tur va. Katter hatar senap!

    Självklart är det skillnad på Auschwitz och Karolinska. Verkligen ingen vettig jämförelse. På Karolinska och andra svenska sjukhus gör man trots kaos sitt bästa för att rädda liv medans nazisterna tvärtom försökte släcka så många liv dom kunde. Stor skillnad! :/

    Tack för tipset om Kitchen nightmares!

    Det kommer alltid finnas människor som romantiserar diktaturer. Ibland kanske för dom glömt hur det va, ibland för dom själva inte tillhörde dom som förföljdes. Trist fenomen tycker jag.
    Disa35 skrev 2020-04-13 08:00:20 följande:

    Finns en massa intressant i Norge, t ex Hell. Är Gods Expedition, enligt skylt på tågstation


    Kul namn! Låter tufft men klokt att logga ur ibland och göra nåt completely different.
    Wiggers? Var kommer det ifrån? Låter som amerikansk engelska - nu blir jag väldigt nyfiken

    Tänkte inte på det där med senap, fast den hade kanske blivit grillad av strömmen...jaja, katt överlevde.
    Vad har du för en katt?

    Okej, det där blev rejält fel, men jag ska försöka förklara hur jag menar:
    När det där dokumentet från Socialstyrelsen läckte ut blev det milt sagt ett himla liv; det talades om utrensning av människor och att vissa inte skulle få vård.
    Och även om man försökte förklara att det var inte tal om någon utrensning och att sådana här beslut tas inom vården varenda dag, så kvarstod faktum; en del människor väljs bort för vård.
    Det är tungt att prata om, för i en del fall väljs patienter bort - i det här fallet för att de inte bedöms få tillräckligt mycket gott ut av behandling (de är enkelt uttryckt för gamla och/eller för sjuka för att det ska vara lönt). Och det är ansträngande för kroppen med livsuppehållande vård.
    Det är en grym realitet som inte går att komma ifrån, och som tynger mitt hjärta att diskutera ibland.

    Varsågod, finns jättemycket guld att hämta

    Vet du, på ett sätt kan jag faktiskt förstå att de gör det; på sätt och vis var livet mycket enklare. Allting var avgjort, man hade bostad och sjukvård och skola och jobb, och hade man inget jobb fick man ett av staten. Man behövde inte göra så mycket själv, man kunde bara inrätta sig i ledet och ta det lugnt.
    Och visst, de som levde gott längtar också tillbaka, en del av dem - det är bl a därför det är besvärligt att bli av med ryssvänliga partiet i parlamentet

    Jag är väl lite av masochist kanske - men det håller som sagt hjärnan i trim. Fast ibland får man ta pauser, annars blir man tokig
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-04-14 17:05:10 följande:

    BTW. Wiggers är vita som låtsas eller vill vara svarta och pratar som de svarta. Ungefär som Torsten gör.


    Aha, tack Har du koll på var ordet har sitt ursprung också?
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-04-14 17:16:13 följande:
    Jag tror det kommer från USA, som det mesta gör. :-P. Men jag vet inte vem som först myntade det eller från vilken tidsperiod ordet är ifrån, men jag kan tänka mig att det är från 80-talet när rappen slog igenom i USA.
    Låter rimligt.
    Jag såg en rolig graffiti igår förresten - "Smartphone but a dumbass"
  • Disa35
    flygrl skrev 2020-04-14 19:21:29 följande:
    Fan också. Hade skrivit ett långt svar som sen försvann när jag klickade på Skicka...men iaf. :/

    Som Litenmenhård redan förklarat används wiggers om vita som är typ black acting men i Sverige även om etniska svenskar som kör miljonsvenska och beteende. I Sverige finns ju inte så stor och tongivande svart community som i USA och i svenska förorten bor det många olika ursprung och etniciteter.

    Ordet är en sammansmältning av white+nigger.

    Skönt som sagt att din kisse klarade sig!

    Senapen torkade in och blev som ett hölje runt sladden. Jag smorde bara in dom delar som katten brukade tugga på.

    Min kisse är väl en korsning av olika raser men söt och go (och busig) och det är det viktiga för mig. Va har du för katt?

    Jo, jag förstår att man ibland måste göra prioriteringar i sjukvården men syftet är ju ändå i grunden att rädda liv och hjälpa människor medans man i nazisternas dödsläger hade som mål att döda så många som möjligt. Stor skillnad trots allt

    Sen tycker jag det är vidrigt att politikerna inte byggt upp en bättre beredskap för kriser, krig mm och jag hoppas dom ansvariga kommer ställas inför rätta när det här är över. Hoppas också man lärt sig nåt av det här så vi kan stå bättre förberedda när nästa kris kommer.
    Disa35 skrev 2020-04-14 17:23:13 följande:

    Låter rimligt.

    Jag såg en rolig graffiti igår förresten - "Smartphone but a dumbass"


    Okej, som Eminem och Eamon (fast den senare kanske är latino).

    Jag har två bondkatter, möjligen med olika pappor - en är söt och en är smart. Tro det eller ej, men det var den smarta som gnagde på sladden (fast då var hon liten). De är medelålders damer så de är inte så busiga nu längre.

    Javisst är det skillnad.
    Jag har fått för mig att svenskar generellt är lite dåliga på att hantera detta med döden; en del tycks leva så skyddat att döden går emot deras livsstil, på något sätt. Jag vet inte om du förstår hur jag menar...?

    Absolut, beredskapen är åt helvete och det tycker jag gott man kan ställa ansvariga till svars för när det här är över. Och framförallt hoppas jag att man lär sig något av det, låt vara att det blir en dyrköpt läxa.
    flygrl skrev 2020-04-14 19:47:34 följande:
    Fortsätter svara...

    Jo, jag kan väl också lite grann förstå att människor kan längta tillbaka till diktaturen men är övertygad att dom flesta skulle klaga högljutt om diktaturen återinfördes. Om dom vågade vill säga.

    För man ska ju inte glömma att det där enkla livet hade ett högt pris och att många också förföljdes, fängslades, torterades och mördades bara för dom vågade tänka fritt och uttala kritik. Sovjetunionens ekonomi byggde tex. på slaveri dvs alla dom tiotals miljoner som satt i fångläger och där arbetade åt staten.

    Regimen mördade uppåt 50-60 miljoner människor (många fler än va som dog i andra världskriget). Och Sovjet hade enligt Gorbatjov fått stor hungersnöd på 80-talet om inte USA skickat massa bistånd så systemet funkade inte alls. Precis som USA nu skickar mat till Nordkorea. :/

    Balans är nog viktigt i allt man gör så också debattera i forum.
    Disa35 skrev 2020-04-14 17:23:13 följande:

    Låter rimligt.

    Jag såg en rolig graffiti igår förresten - "Smartphone but a dumbass"


    Det skulle förmodligen bli ett himla liv, inte minst på de yngre och de intellektuella, om diktaturen kom tillbaka. Och nu finns ju helt andra möjligheter att få ut sina protester, i och med internet.

    Javisst hade det tillrättalagda livet ett högt pris - det man får komma ihåg är att metoderna var annorlunda här än i t ex Nazityskland och att det pågick under lång tid.
    Här var det rätt mycket spioneri, angiveri, propaganda och "mjuk makt", alltså att man påverkar folks hjärnor istället för att rikta vapen mot dem. Det märks tydligt fortfarande; min gubbe har väldigt svårt att förstå konceptet med vår offentliga folkbokföring till exempel. Och att man kan trava in på vilken svensk myndighet som helst och kräva ut handlingar utan att legitimera sig. Han förstår inte svenska villaområden heller, vilket är lite roligt

    Balans är bra att ha, i alla lägen
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-04-15 07:09:41 följande:

    God morgon. .


    God morgon
Svar på tråden Här är vi alla vänner.