Inlägg från: Mortiscia80 |Visa alla inlägg
  • Mortiscia80

    Här är vi alla vänner.

    Litenmenhård skrev 2021-01-11 10:16:37 följande:

    Ta-da. Det 8000:e inlägget går till Morty! Bra jobbat! Det kommer en tårta på posten. .

    Vad ska vi ha som nästa milstolpe?


    9000 så klart ;)
  • Mortiscia80
    Litenmenhård skrev 2021-01-11 17:28:14 följande:
    En fråga bara: Hur gjorde du för att hitta den? När jag försökte googla så kom det upp en massa annat skit.
    Jag förstod det genom att läsa texten, en välkänd sång :)
  • Mortiscia80
    klyban skrev 2021-01-11 18:24:16 följande:

    De grova antar jag handlar om rabarber, saken att ta dom i tid och kanske inte storleken i sig.
    Tar man lite senare, är risken de blir trådiga/träiga, och det förstör hela pajen om man gör paj.
    Smak har jag aldrig funderat på faktiskt, ofta gör man en två på tidig sommar, sen låter man dom vara.

    Det med gladpack är nog det bästa jag kommit på, och skulle säga det håller bättre än paraffin som en del andra använder.
    Och min erfarenhet är bra hållbarhet.
    Tänk på gladpacken ska på direkt, gladpack håller upp till 125-130 grader om jag minns rätt.

    Jag är nog för äventyrlig med mat stundtals, det kostar på.
    Värst är nog mot helgen och innan corona,då blev det mer impulsköp och då inte räksallad, och annat sånt, utan mer mot basingredienser(och då andra länders) som sojor, såser som worcester...sås, tigersås(kyckling och den är bästa kompisar), kryddor och annat som inte är så vanligt.
    Livsfarligt att steppa in i asienaffären, där kan det bli dyrt ibland.
    Och ett tips, gör grön mangosallad alternativt papayasallad, faan helt underbart gott och kan vara dyrt som fan ibland 180:/kg.()man använder inte så himla mycket per portion, men dyrt ändå)


    Dock en sak frugan aldrig kan göra och det är att handla mat, det blir alltid för mycket av nått och alldeles för lite av annat, så måste man dit och handla om sen ;)

    Har basmat som är mer planerad, men oftast lagar jag mat genom titta i kylen och sen lagar nått bara som man hittar på mellan kylskåpet och skärbrädan.


    Jag ska hålla utkik till sommaren då! :) Rabarberpaj är ju bara SÅ gott! :D

    Paraffin har jag aldrig testat, inget annat heller, bara socker, men tänkte försöka lära mig mer. Vi har så mycket frukt att ta reda på så det är synd att gå miste om chansen :)

    Det lät gott med den där salladen! :D Fräscht och härligt, det ska jag ta med mig framöver.

    Hehe, jag har väl liknande här, maken kommer alltid hem med nåt han inte ska. Det bara råkar dyka ner en Ben & Jerry's eller nåt liknande :D

    Så gjorde jag nästan idag kan man säga. Tittade vad vi hade i kyl/frys, kollade mot min lista av maträtter och det blev köttfärslimpa, grymt gott :) Jag är en sån som gärna går på recept, det blir för mycket fritt tänkande annars och då blir det ingenting istället. För många möjligheter du vet.
  • Mortiscia80
    Litenmenhård skrev 2021-01-11 19:25:10 följande:
    Haha, nu skäms jag som inte kunde det. Det går bra i min gissa låtentråd, men jag har bara klarat en hittills. :-P. Dessutom var det ju meningen att det skulle vara jag som gav folk låtarna, men så blev det inte, woot, woot, haha. :-P.
    Hahaha! :D Ja så kan det bli!
  • Mortiscia80
    klyban skrev 2021-01-11 19:46:39 följande:

    Testa rabarberpaj med bittermandel också om du inte redan gör den.
    Jag tar någon droppe och rör om i det torra mjölet rejält, och låter det så några minuter.
    Sen luktar jag, och luktar det för svagt så tar jag mer, luktar det för start, så slänger jag lite mjöl till och fyller på med nytt mjöl tills jag är nöjd.
    Äts oftast med vaniljsås(ibland med stång), eller en glass för omväxlings skull.


    Har en tråd på Flashback där jag skrivit en del om äpplemos, kanske du kan finna något i den som är till hjälp.
    www.flashback.org/t123054


    hehe, jag har sällan recept, enda gången recepten använd är väl vid ny mat, sen lagar jag den ett par gånger och kommer ihåg sen.
    Och följer sen sällan recepten helt, det är väldigt få rätter som jag är strikt med recept.


    Men det innebär man misslyckas ibland med nya saker, som häromdagen med en kyckling, den var till gränsen till äcklig och blev rätt förvånad, men det var väl nått som krockade, tror det var sesamoljan som inte passade.
    För arjang sojan och nudelsåsen hade jag testat innan i nudlar och varit fantastiskt då.


     


    Gillar ben och jerry också, men slutat köpa den sedan nått år pga för mycket socker främst.


    Aha, nej det har jag inte provat! :) Låter gott iaf. Ska kolla tråden! :D

    Jag är ju lustig med mat och recept.... Första gången blir det alltid perfekt, sedan går det inte alls lika bra nästkommande gånger! Och sedan till slut kan man hitta tillbaka på nåt sätt, jättemärkligt det där. Baka är "enklare" på så sätt för där är det så exakt beskrivet hur man gör.

    Hmm, konstigt att kycklingen inte blev bra :s Det är väl som du säger att nåt krockade. Kanske går att ha i fler kryddor för att balansera?

    Ja maken ska inte ha nåt med socker eller snacks egentligen, han är gränsande till riskgrupp överviktig... Jag ska också sluta med sånt har jag tänkt. Popcorn är ok, de kör jag i en varmluftspoppare så inget fett om man inte tillsätter. Annars är det så mycket man inte alls behöver stoppa i sig. Och ibland kan man unna sig så klart, man behöver inte bli asket :D
  • Mortiscia80
    klyban skrev 2021-01-11 20:47:58 följande:

    Gillar man bittermandel så kan man nog tycka det är mycket gott med bittermandel där.


    Jag har alltid lagat mat utan recept ifrån starten, och min första mina jag sprang på(kanske 7-8 år och nästan de allra första jag gjorde och en tomatsak)  var rosmarin och hur satans stark den kryddar var och hur den kunde helt ta överhand om man överdrev.(Färsk har inte samma problematik)
    Sen har det rullat på, och sen började man köpa kokböcker som en tok, som man sällan laga nått ifrån, men väl hämta inspiration ifrån, sen kom internet och där är jag endast nu när jag letar ny mat.(Och slängde 75% av alla kokböcker jag hade och har ca20st kvar som aldrig kommer slängas)


    Fanns inget som kunde rädda den kycklingen mer än det jag sen gjorde och tvättade av kycklingen under rinnande vatten.


    Ett tips på brunsås, det är ta lite timjan om det får den där konstiga smaken den kan få ibland om man använder steket och speciellt i en gjutjärnspanna.
    Och har inte en susning var för den uppstår, men av någon anledning tar timjan och minskar den.


    Har dragit ned socker de senaste 10åren, inte så att jag varit överdriven innan med socker, men socker tycker jag man kan avgränsa till få tillfällen och normala mängder.
    Nån månad innan pankreatit fick jag ett otroligt överdrivet stark sug för sött, åkte första gången i mitt liv till affären kl21 och köpte godis, efter man fixa detta och opera bort gallblåsa, så tog det nästa ett år att få bort det sockret.


    Tycker synd om sockerberoende som vill sluta, för det är sjukt jobbigt.


    Vi får nog sluta tjata mat nu Flört
    Bara problem jag kan fortsätta diskutera mat förevigt, kunde valt det som yrke men gilla inte de hemska arbetstiderna så föll bort och nu arbetar med nått som inte har nått med mat och göra.
    Men "terroriserar" dom istället, men en del är glada för de fått för sig testa saker jag rekommenderar.


    Jag har alldeles för många kokböcker egentligen. Vilka använder man? Jo, en pärm med samlade recept! Och två riktiga böcker, några recept ur vardera. Den mest användbara är faktiskt den jag hade i Hemkunskap på högstadiet :)

    Oj, blev det så hemskt med kycklingen :s Det lär du inte göra om iaf.

    Det finns fler matentusiaster i den här tråden så jag tror inte någon misstycker för mycket ;) Du verkar kunna mycket om mat, och gilla matlagning en hel del! :)

    @all Nej hörni, jag tror det blir en tidig kväll och lägga sig med en bok! :) Sov gott.
  • Mortiscia80
    klyban skrev 2021-01-11 23:16:31 följande:

    Mina kokböcker rök när jag flyttade för ett gäng år sedan, och försökte ge bort dom men ett stort ointresse.
    Och förstår det.

    Kycklingen hade en cajunkrydda( www.matklubben.se/recept/cajun_kryddblandning_90871.html ), sen Arirang soja(inte riktigt säker på vad det egentligen är än), nudelsoja(verkar vara en typ av soja, ostronsås och bönsås) och sesamolja, jag TROR att det var sesamoljan och stekpannan som förstörde rätten.
    För bägge sojorna har jag använt till nudelrätter och varit fantastiskt goda, eller kanske nått i cajunkryddan dock ej så troligt, för den har aldrig bråkat innan, ens på nått sätt.

    Testa Gumbo, en av få recept jag lagt upp.
    www.matklubben.se/recept/gumbo-90872
    Det jobbiga är att göra roux´n, då man får stå vid grytan och röra KONSTANT i ca 20-25min och kan skvätta upp(Och det gör ont som faan om det träffar dig), sen koktid är det bra med längre koktid jag angivit, helst plus 3 h och på lägsta värmen och röra var 30-60min beroende på hur varmt det lägsta är.
    En rätt som visat sig barn har älskat svårt.


    Jo, jag är okey på mat och gillar att testa nytt och andra länders mat.


    Hoppas det är en bra bok, har inte läst böcker på mycket länge.
    Senaste var nog sagan av ringen som ung och påtvingade böcker i skolan.


    Jag får gå igenom mina nån dag och se om jag vill ha kvar dem :) Men det är svårt att veta samtidigt, när man aldrig bläddrar i dem. Jag får 90 % av mina recept från nätet.

    Ostronsås och fisksås har jag svårt för, de kan ge riktigt konstig smak. Sesamolja kan bli för stark i smaken om man inte är försiktig, iaf som jag märkt.

    Tänk att få äta äkta gumbo i södra Usa ;) Ojojoj... Life goals!

    Boken heter "En cirkel av sten", skriven av Elly Griffiths. Det är den senaste i en lång rad böcker (elfte) om arkeologen Ruth Galloway som ofta samarbetar med polisen Harry Nelson för att lösa mord. Välskrivet och spännande!
  • Mortiscia80
    Litenmenhård skrev 2021-01-12 10:20:41 följande:

    Jag är helt bortkollrad i min tråd: "Gissa låten". Jag kan inte någon ju. Det är som att någon säger: "Nu ska jag lösa en matematisk ekvation. Du kan leka med den här bollen". Lite så känns det.


    Du skriver roligt du :D 
  • Mortiscia80

    Idag har jag "jobbat" hårt här hemma så jag är helt slut. Nu blir det en snabb kaffe innan det är dags att hämta junior <3

Svar på tråden Här är vi alla vänner.