Inlägg från: Mortiscia80 |Visa alla inlägg
  • Mortiscia80

    Här är vi alla vänner.

    Litenmenhård skrev 2020-11-24 23:51:31 följande:
    Oj, oj, stackarn. Hoppas att det inte är corona! Krya på dig, min vän!
    Cinnamonbun skrev 2020-11-25 05:47:57 följande:
    Oj, stackars dig! Håller tummarna för att du kryar på dig snart.
    Disa35 skrev 2020-11-25 06:34:39 följande:
    Aj då, det var inte bra. Är du inte frisk ännu?

    Hoppas du kryar på dig snart.

    Tack kära ni. Jag har iaf fått iväg provet imorse så borde det bara ta några dagar innan jag har svar :) Om det är corona så är det på ett sätt bara bra, för det bevisar att jag överlever, om än inte helt smidigt. Oavsett så får man hoppas att det nu är sista omgången för i år. Jag har ju haft fyra omgångar nu, den här senaste drabbade oss alla tre så först junior, sedan jag och maken på samma dag men han har mått mycket bättre än mig.

  • Mortiscia80
    Disa35 skrev 2020-11-25 11:04:24 följande:
    Okej, jag har ändrat mig lite och det är farsans fel. Han påpekade att Island saknas i mitt nordiska tema, och det enda jag kan tänka mig därifrån är fårstek.

    Men då måste juleanden bort, för man kan inte ha två huvudrätter.

    Så då tänkte jag mig rödkål med tranbär som det danska bidraget, och pebbernötter. Vad tycker du om det? Du har väl dina rötter delvis i Danmark, vill jag minnas
    Du kan servera skyr som efterrätt annars :) Tydligen typiskt isländsk rätt. Äts med lite mjölk och socker och kan säkert förgyllas med lite färsk frukt.
  • Mortiscia80

    Annan isländsk mat: blodpudding, risgrynsgröt, rågbröd, marinerad (inlagd?) sill, naturligtvis all slags fisk, köttsoppa, fiskgryta.

  • Mortiscia80
    Disa35 skrev 2020-11-25 11:37:54 följande:
    Det var en bra ide, tack!

    Hemmagjord filbunke vad jag vet, så det är ju traditionellt och så - övriga maten verkar ganska äcklig.
    Ja jag tyckte det lät som en fräsch avslutning efter en (antagligen) tung julmåltid :) Man överäter ju gärna en sådan gång. Och julanden lät så spännande så den måste ju få vara kvar :D
  • Mortiscia80
    Disa35 skrev 2020-11-25 12:04:57 följande:
    Nu blir det långt inlägg, och jag har full förståelse för om du inte orkar med

    För min del är julmaten väldigt mycket tradition, trådar tillbaka i tiden. Då passar mängden, frossandet och en del rätter in, för så har det sett ut i tusen år.

    Julen var ju i det gamla bondesamhället enda gången de flesta fick färsk mat, och enda gången de flesta fick äta sig mätta. Så det var inte typen mat, det var mängden mat.

    Och en del rätter har överlevt genom seklerna fram till våra dagar. Bland dessa finns gröt, bröd, alkoholhaltiga drycker och lutfisk. Lutfisk finns inte i Lettland, men resten är inga större problem

    Svärmor och gubben baxnar varje år när de ser mitt, starkt decimerade, julbord. Och de formligen vitnar när jag säger att svensk julmiddag kan bestå av 25-30 olika saker.

    Jag har plockat bort mycket, försökt bevara det som "alltid" har varit med och det som smakar "typiskt svenskt" (dvs surt, sött, kryddat, lagrat, saltat, rökt, osv). Sedan har jag då dragit med övriga Norden och Lettland, så långt det låter sig göras.

    Juleand är inget särskilt, det är en helstekt anka fylld med äppelbitar, lök och lite annat.

    Men hur kommer det sig att du har koll på isländsk mat?
    Ja ett julbord kan verkligen innehålla massor med läckerheter, som sig bör :D Kul att du försöker få med rätter från hela Norden iaf. Jag har aldrig ätit anka på det sättet, bara som filé hittills, men det påminner lite om hur man tillreder kalkon då :)

    Ah, mest allmänbildning. Jag är oerhört vetgirig om många saker och en hel del plockar man bara upp längs vägen ändå :) 
  • Mortiscia80
    Disa35 skrev 2020-11-25 16:25:14 följande:
    Förlåt förresten, det var inte meningen att predika. Försökte bara uttrycka hur jag tänker, vad som är viktigt och varför - men ser nu att det blev föreläsning istället.
    Ingen fara :D
  • Mortiscia80
    Litenmenhård skrev 2020-11-25 15:47:10 följande:
    Jag tycker du har haft tillräckligt med sjukdom nu. Ja, du och resten av familjen. Hoppas verkligen att du blir frisk snart! .
    Det verkar bli segdraget det här. Även om jag nu är ganska pigg i kroppen så är knoppen yrslig fortfarande och jag orkar inte gå omkring och småstäda eller så heller, så det är fortfarande vila som gäller.
  • Mortiscia80
    Cinnamonbun skrev 2020-11-25 12:40:07 följande:

    På tal om julbord. En av mina döttrar har blivit vegan, så om ni har tips på god vegansk julmat så tar jag gärna emot


    Kålpudding kan säkert vara gott :) Men det finns väl veganska alternativ till kött om man vill göra sådana rätter också? Jag har inte så bra koll på skillnad mellan veganism, vegetarianism osv. Vegansk Janssons finns ju flera recept på annars. www.landleyskok.se/recept/vegansk-janssons-frestelse
  • Mortiscia80
    Cinnamonbun skrev 2020-11-25 19:12:55 följande:
    Tack ska kolla det receptet. Det finns bra formbar vegansk färs som man kan göra köttbullar av. Sillen är lite svår att efterlikna. Vi gjorde någon slags inlagd aubergine till midsommar, men det blev ju inte samma sak. En vegan äter inget från djur alls, alltså inte mjölk, ägg, grädde, ost, smör etc. Osten är den svåraste att ersätta tycker jag. Den veganska osten funkar inte alls i matlagning tyvärr.
    Ok, då förstår jag! :) Det där receptet jag länkade till verkade bra och genomtänkt iaf, och de hade löst det där med grädden också på ett bra sätt.
  • Mortiscia80
    Litenmenhård skrev 2020-11-25 20:48:06 följande:
    Usch. Det kan inte vara roligt! .
    Nej det blir lite dumt när man går omkring med bomull i huvudet och knappt kan fungera, men det verkar vara bättre idag :)
    Litenmenhård skrev 2020-11-25 20:51:27 följande:

    Vilken jäkla dröm jag hade. Jag drömde att jag satt och spelade ett spel, typ Candy Crash och när man sen förlorade kom det människor och tog med en till en sekt och borrade sen i huvudet och satte in ett plantat och sen satt man fast och spelade det j*vla spelet. Det var det enda man gjorde och man lydde deras order. 

    Jag vaknade med världens huvudvärk. Kan bero på att jag drömde att dem borrade i mitt huvud.


    Det låter inte alltför långt från sanningen! Man blir ju programmerad av de där spelen liksom, även utan nåt chip eller liknande.
Svar på tråden Här är vi alla vänner.