Inlägg från: DasNerd |Visa alla inlägg
  • DasNerd

    Flextid

    Skolsystemet behöver designad om från grunden.

    Det är meningslöst att spendera lärarnas dyrbara tid med att stå och hålla föreläsningar för en grupp elever varav vissa är så pass ointresserad att de kan störa inlärningen för andra. Även om beteendet i klassrummet är klanderfritt, är det ändå så att vissa behöver mer tid till att fundera på en viss specifik sak än någon annan, och tillåts man inte göra det, tappar man tråden och hamnar efter.

    Lösningen är enkel. Föreläsningarna ska vara inspelade och det är upp till eleverna att titta på föreläsningarna innan lektionen. Detta kan man göra hemma själv, eller i mindre grupper på förmiddagarna i skolan. Sitter man i grupp är meningen att alla ska kunna pausa och hoppa bakåt och/eller ställa frågor till de andra.

    På eftermiddagarna löser man uppgifter och använder lärarens tid till att faktiskt ställa frågor och diskutera ämnet, istället för att se denne som någon tråkig person som står och babblar.

    Tekniken finns. Bara att köra.

  • DasNerd
    Anonym (Abc) skrev 2020-03-14 10:42:36 följande:

    Intressant idé. Borde passa min dotter som blir sjukt uttråkad av skolans genomgångar och tappar allt engagemang. Problemet för henne är att hon fattar saker snabbt och blir uttråkad av att lyssna på 20 minuters genomgång när hon bara behöver fem. Men samtidigt har hon väldigt låga ambitioner så skulle väl inte orka med inspelade genomgångar heller.

    Men kanske om alla inspelningar fanns i 3 varianter. En snabb som går igenom grunderna för att man ska komma igång med egna arbetet, för de som har lätt att förstå.

    En "normal" för den stora massan och sedan en långsam med fler exempel för de som behöver mer tid på sig.


    Mjä, Det skulle nog bli på tok för mycket adminstration och "orättvist". Däremot ska man utforma en sådan föreläsning "som en lök" i så hög utsträckning som det går. Dvs att det blir svårare och svårare ju längre föreläsningen går, så att man i din egen takt kan ta sig så långt man kan och veta att man har "lyssnat färdigt" och vet att det man kämpar med är fördjupningsdelen. Dvs delen man använder för att ha mer intressanta diskussioner om med läraren / kunna lösa de svåraste uppgifterna.

    Ang ambitionsnivå, det är därför det ska rekommenderas att man tittar i mindre grupper som passar varandra till att nå ett visst mål (och så att man kan förklara för varandra när någonting är lite svårt).

    De vanligaste frågorna som dyker upp (markeras med tidstämplar) förtydligas till nästa kurstillfälle (dvs nästa år). Ett mycket kontrollerat sätt att faktiskt förbättra föreläsningarna. Jag vet inte hur sådant jobb görs idag. Om alls.
Svar på tråden Flextid