• Ess

    Styvmamma-upproret

    Anonym (Sean) skrev 2020-03-15 20:03:10 följande:
    Så du tycker alltså att (eftersom exemplet hela tiden handlat om pappor med flera barnkullar) mamman skall kliva in för att pappan inte tar ansvar?!

    Hur kommer det sig att män hela tiden skall få frikort istället för att de faktiskt får börja ta lika stort ansvar för alla sina barn som barnens mammor?

    Det är väl lika illa om han lägger över ansvaret för bebisen på sin partner (dvs utan att ha kommit överens om att de delar upp det så att han tar mer ansvar under ensamveckorna) som om han skiter i sina barn sedan tidigare och avkräver deras mamma att ta ansvar för, säg, en sexårings skjuts till aktiviteter.

    Vad är det förresten som säger att det bara är mamman som tycker att aktiviteten är viktig? De flesta normalfuntade föräldrar brukar låta barnen gå på aktiviteter som barnen själva gillar och det är de som själva driver på att få komma iväg på sin träning.

    Det du i princip säger genom detta är att de äldre barnens mammor gör rätt i att tjata och gapa om sina barns rättigheter och driva på att mannen skall strunta i sin baby, eftersom du anser att hans nya skall kräva att han gör som hon vill för deras gemensamma barns räkning på bekostnad av de andra.

    I så fall fattar jag inte grejen. Då ses mannen som en mes som bara styrs av den starkaste kvinnorösten, och så illa hoppas jag verkligen inte att det är med era partners. Själv skulle jag aldrig välja att leva med en partner som inte tog ansvar för alla sina barn.
    Jag har inte sagt att ansvaret ska läggas över på mamman, men om hon vill att de ska träna varje gång så får hon ta det ansvaret. Annars får de bara gå på hennes veckor om det inte funkar längre, eller sluta helt.
    I en kärnfamilj så kommer man överens om hur mycket tid det finns att lägga på aktiviteter, för det är även annat som ska hinnas med, och det säger sig självt att det blir mindre tid åt varje barn när det kommer fler. Det kostar både tid och pengar, och båda delarna blir det mindre av med fler barn. Det är pappan och den nya som bestämmer om det finns tid att de ska kunna ha aktiviteter på hans umgänge, mamman bestämmer under sitt.


  • Ess
    Anonym (Sean) skrev 2020-03-15 20:09:43 följande:
    I en familj med särkullsbarn ligger ansvaret för att de äldre barnen får fortsätta leva sina liv på den förälder som tog med dem in i boet. Det ansvaret delas inte med partnern.
    Det är inte så i verkligheten att de kan fortsätta utan att få sina cirklar rubbade. Pappan har sitt delade ansvar för de små barnen även under umgänget med de större. 
    I en kärnfamilj är det självklart att de äldre får stå tillbaks, men särkullar ska fortsätta att leva i sin fantasibubbla där de har den stora huvudrollen.
  • Ess
    smulpaj01 skrev 2020-03-16 07:47:37 följande:

    Styvmamman kan ju ha sin viloperiod varannan vecka när pappan roddar alla barn och hemmet. De flesta styvmammor i denna tråd borde älska en sån lösning då de slipper se de äckliga, bortskämda skitungarna som exhäxan har misslyckats kapitalt med gällande uppfostran. Hon kan passa på att jobba länge, gå ut och dricka vin med sina vänner, ha sovmorgon m.m.

    Win-Win för alla!


    Det gjorde jag när särkullarna kom, helt perfekt sätt att slippa dra runt kvarnstenarna. Win-win
  • Ess
    Anonym (Sean) skrev 2020-03-16 08:13:10 följande:

    Sätt dig och skriv ner vad som händer under två veckor -ungängesveckan och ensamveckan. Visa honom svart på vitt vad det är han gör och fråga honom om han vill att er yngsta skall behandlas så olika gentemot de äldre. Svarar han att han inte ser problemet så får du ta med det i parterapin som ett stort och grundläggande problem relationen. Blir det ingen förändring får du fundera på om det här är det liv du vill att du och er gemensamma skall leva. Kan han däremot förstå att han orsakar problem med sitt agerande har ni ju något att bygga på. Fortfarande då är det viktigt att fortsätta samtalen och ta hjälp av de redskap er terapeut ger er. Om det här pågått länge och är rotat i honom behöver han jobba hårt på att förändra sitt synsätt.


    Då kommer man in på det att han kommer få dra ner på särkullarnas aktiviteter och service, för att orka med och va en bra förälder alla dagar.

    Som sagt ser jag det som självklart att särkullarna får dela med sig av tiden när de är på umgänge och att de kanske får släppa en aktivitet för att föräldern ska hinna med.

    För det är helt självklart att pappan är lika mycket pappa till de små även under umgänget. Jag skulle aldrig nöja mig med mindre!
  • Ess
    Anonym (Karin) skrev 2020-03-16 09:34:07 följande:
    Jag såg att du fortfarande påstår att Ess makes umgänge med barnen upphörde pga Ess. Det verkar som att det är just Ess som sticker i ögonen på dig, ändå är hon den som har lyckats helt enligt din egen devis. Hon har hållit pappan ansvarig och hon har stått på sig och sett till att pappan tar ansvar för alla sina barn. 
    Jag sticker i ögonen på många. Svarar jag i en tråd om hemorrojder, så är det genast en dubbelanonym som ska hacka på att jag ser makens ungar som hemorrojder och därför ska ts inte bry sig om vad jag skriver. 
    Det är så tramsigt att det blir direkt roligt att läsa grodorna som hoppar ur tangentbordet.

    Men du vet, att som en duktig kvinna ska man veta sin plats och den är bakom särkullar, make och husdjur. Fy för den som vågar ställa krav och dessutom kräva att särkullarna ska behöva göra något själva och inte få den uppassning som sig bör.
    Men jag tror det är deras rädsla som talar, de är skiträdda att faktiskt få läsa rakt på sak att alla inte älskar deras ungar och tom kan se dem som en pest och plåga. Det känns bättre för dem att få inbilla sig i lugn och ro att alla faller för deras curlade skitungar, fast de säkert kan se hur deras ungar kan bära sig åt ibland.
  • Ess
    Anonym (Inga) skrev 2020-03-17 07:51:35 följande:

    Vi har också haft gräl om uppdelningen av ekonomin. Man blir sitt ocharmigaste och oginaste jag i bonusfamiljen :) Ibland får man nästan garva åt det. Min sambo tjänar mer än mig och ska betala allt flr sina barn, enligt mig. Vi delar upp utgifterna procentuellt. Jag har nog aldrig varit så snål sedan jag började bo med någon annans barn, haha!


    Jag betalade inte heller för särkullarna, det låg helt på maken. Varför skulle det ligga i mitt intresse att betala för deras rum, eller bjuda dem på något?

    Tycker man inte ens om dem så finns det ingen anledning att bjuda dem på nåt.
  • Ess
    Anonym (Inga) skrev 2020-03-17 11:45:12 följande:
    Nej, det är sant att många par har olika ekonomi. I min umgängeskrets så har dock de jag känner som har barn ihop gemensam ekonomi mer eller mindre - de som är kärnfamilj vill säga. Då flyter deras ekonomier ihop verkar det som. Det finns säkert bonusfamiljer som också gör så, men jag känner inte till någon.
    Vi hade helt separata ekonomier fram tills särkullarna slutade komma på umgänge. När jag kunde utnyttja de rummen så började ekonomin flyta ihop, men vi har bara delvis gemensam för vi ser inte riktigt fördelen med att ha helt gemensam. 
  • Ess
    Anonym (Inga) skrev 2020-03-17 15:08:34 följande:
    Var det annat i familjen som ändrades när de slutade komma på umgänge? Jag har några år kvar om jag stannar i detta.
    Man kan säga att vi lever som en kärnfamilj sen de slutade komma. Men egentligen började det redan efter andra barnet, för då gick det inte att lägga upp allt efter deras umgänge längre utan de fick liksom rätta sig efter oss. 
    Det var rätt skönt när man kunde bjuda hem dem på middag och sen åkte de hem efteråt, man slapp den känslan av gäster som stannar för länge.

    En sak som blev mycket bättre efter andra barnet var hur jag upplevde andras bemötande, att när vi bara hade ett så kallades det för sladdis, rätt irriterande eftersom det var mitt första och ingen sladdis alls. Likadant hette det att det var snällt av maken att skaffa ett barn till.... 
    Efter andra barnet så blev vi sedda som en familj, och slapp de i mitt tycke urbota korkade kommentarerna.
  • Ess
    Anonym (Karin) skrev 2020-03-17 18:00:36 följande:
    Det där är ju nåt vi gärna kunde komma in på, ventilera dessa kommentarer. Det jag idag minns av min första graviditet är den eviga frågan ifrån andra om vad styvbarnet tycker om att få ett syskon. Ibland är man bara för tålmodig för idag när jag tänker tillbaka så önskar jag att jag hade sagt ifrån mer, att jag inte hade svarat så snällt på den där frågan. Det var mitt första barn men det blev så mycket fokus på vad mitt barn skulle vara för hans tidigare barn. 

    När barnet var fött var det likadant, när vi träffade svärföräldrarna, de glömde att det var mitt första barn. 
    Mina svärföräldrar var bra, de fokuserade på alla. Jag saknar dem, de lämnade ett tomrum efter sig.
  • Ess
    Anonym (Vilken dålig pappa!) skrev 2020-03-18 10:50:05 följande:
    Det är nog något som bara vi som fått första barnet med en förstågångsförälder förstår. Det är speciellt. När man inte har barn så vet man inte vad man kan förvänta sig. Därför kan man inte greppa vad man går miste om. Bonusmammorna förstår att mannen inte känner likadant/upplever samma men förstår inte varför. Då är det lätt att anklaga bonusbarn eller exfrun. Känslan av ilska förstärks nog när man börjar ana att exfrun upplevt något med ens sambo som man aldrig kan matcha.

    Du verkar ha prioriterat sunt. Både dina barn och ditt ex vann på din prioritering.
    Jag anser att du har fel här. Maken har varit lika engagerad i alla grviditeterna och själv tycker jag att alla mina barn varit lika speciella när dom fötts.
  • Ess
    LukeStairwalker skrev 2020-03-19 01:05:20 följande:
    Däremot har man diskuterat varför mannens släkt behandlar nya barnet som ett i mängden och kallar det sladdis när det är första barnet för styvmamman.

    Vilket då är naturligt för mannen har ju barn sen tidigare och svärföräldrarna har alltså barnbarn sen tidigare.

    Även att känslan av att få sin tredje eller fjärde kotte gör pappan förmodligen lika glad som över de andra barnen men att förstagångskänslan uteblir för honom.

    Förstagångskänslan som ändå är lite speciell infinner sig naturligtvis vid första barnet. Om nu inte pappan skaffat sitt första barn av andra skäl än kärlek och barnaönskan.
    Jag skrev det, men det var inte mannens släkt utan hans vänner. De som fanns i min yttre krets tyckte mer att det var snällt av honom att skaffa ett barn till.

    Men ditt resonemang haltar lite eftersom svärföräldrarna kanske har fler än ett barn och barnbarn i blandade åldrar. Menar du att alla barnbarn födda efter ett visst datum blir sladdisar då eller?

    Varför förändras synen på att va den nya och få en sladdis och bli ansedda som några som åker "snålskjuts" på den gamla familjen, till att bli en riktig familj när det kommer fler barn?


  • Ess
    Tappadstekspade skrev 2020-03-18 23:19:14 följande:

    Jag levde länge i tron att min man skulle se på födelsen av vårat gemensamma barn som lika speciellt som hans första barn. Jag tänkte att det vore normalt. Att det är så det är. Men jag blev så förvånad när han en dag var lite deppig, jag frågade varför och han svarade att han har dåligt samvete för att han inte har ika starka känslor för sitt första barn som för vårat gemensamma när det första var i samma ålder som vårt gemensamma är i nu. Han kände som så att eftersom han älskade mig och vårat barn var ett kärleksbarn så kände han starkare för det. Hans första barn fick han bara för att det var något som skulle göras. Han älskar givetvis båda sina barn, men andra gången kände han ett större engagemang. Han läste på och bondade med bäbisen redan när den var i magen, något han aldrig gjorde med sitt första barn.

    Det är ett oerhört laddat ämne, han skämdes när han berättade detta. Och det bär mig emot att ens skriva detta. Men eftersom andra inte drar sig ett ögonblick för att inbilla styvmammor att deras barn inte är älskade för att dessa inte kommit först så måste jag ge lite perspektiv. För det är varken sant eller okej att inbilla styvmammor att deras gemensamma barn är värdelösa i jämförelse med det första barnet.

    Jag tror att många föräldrar som får en andra chans att skaffa barn, men pga kärlek och vilja (inte bara något som ska göras) känner att det är lite mer speciellt. De fattar liksom poängen med att få barn. Men jag är säker på att kärleken till slut jämnar ut sig. Men för min man var det mer maxat (som han kallar det) när vår flicka kom än då hans första flicka kom.

    Så trött på svartsjuka satkärringar som gör allt för att få styvmammor att må dåligt. De ägnar inte en tanke åt styvmammans barn, fast de gömmer sig bakom "barnets bästa"-mantrat. För inte fan har dessa satkärringar någonsin brytt sig om ALLA barn oavsett, utan endast skilsmässobarnen, dvs deras egna barn. Mig lurar ni inte era manipulativa, svartsjuka, lögnaktiga, onda och galna kärringar. =)


    Jag tror inte det är helt ovanligt att få en närmre relation till de små barnen eftersom de bor ihop på heltid och han därför är mer engagerad i dem.
    Dessutom är han äldre och karriärdrömmarna är slut, likadant att resa i jobbet och jobba mycket, det är inte konstigt att relationen blir annorlunda till andra kullen.
  • Ess
    LukeStairwalker skrev 2020-03-19 11:47:32 följande:
    Förmodligen kallar mannens föräldrar den nya barnet för sladdis efter det kom några år efter de äldre barnen. För mig är en sladdis ett barn som har ett eller flera klart äldre syskon.

    En sladdis kan väl få en lillebror eller lillasyster och slutar då vara sladdis. Alltså.. är detta en intressant diskussion eller vad?

    Ni får fråga släktingarna varför de kallar era barn sladdisar :D
    Som jag skrev så var det inte mannens släktingar som kallade den första för sladdis, de har alltid sett oss som den familj vi är.
    Det var hans vänner som vi inte umgås med speciellt mycket, som heller inte träffat särkullarna på flera år när vi blev ihop.

    Jag anser det va en intressant diskussion eftersom jag upplevde det som störande. Jag och maken diskuterade det på hemvägen och han tyckte också att det var en konstig sak att säga.
    Vi skaffade inte en sladdis, vi bildade familj.
  • Ess
    Anonym (Vilken dålig pappa!) skrev 2020-03-19 17:34:35 följande:

    Börjar förstå lite varför exfruar lägger sig i uppfostran och varför papporna grälar på sina nya fruar..


    Maken har stått upp mot exet när hon försökte hacka på mig. Sen säger det sig självt att han inte hellre skulle bråka med mig än exet, vi bodde ihop och jag hade fått varje dag att bli ett helvete om han valt att ta ut ilskan över exets utspel på mig.
  • Ess
    Anonym (Karin) skrev 2020-03-19 18:54:35 följande:
    Jag vet inte om jag tycker att det säger sig självt, skulle det vara för att du är den du är? Jag upplever att min man hellre bråkat med mig än att bråka med exet. Till slut har jag haft styrkan att stå upp och vara lika jobbig och som inte står tillbaka av hänsyn för att han inte ska klämmas i mitten. 
    Jag är inte konflikträdd och jag backar inte för att ställa honom i mitten om det skulle behövas. Det är ju mycket värre för honom att ha en konflikt med den han bor med, än en han bara kan klippa av och inte behöver prata med alls om det skulle va så.
    Jag har bitit till exet också en gång när hon stod och var dum.
  • Ess
    Anonym (Karin) skrev 2020-03-19 22:28:14 följande:

    Den historien skulle jag vilja höra när du bet till mot exet som var dum


    Pga att jag inte vill outa för mycket så kan jag bara säga att jag fick till den enda meningen jag sa så bra att hon inte kunde svara på det, för vad hon än svarat så hade hon bitit sig själv i röven och framstått som riktigt korkad.

    Ibland lyckas man verkligen!
  • Ess
    Anonym (Ej med i ett uppror) skrev 2020-03-20 00:04:29 följande:
    Som alltid när detta diskuteras, här och på andra platser har speciellt kvinnor ingen som helst empati för andra kvinnor med ofrivillig barnlöshet. Nej det är inte egentligen mitt barn, barnet har redan en mamma. Men ända sedan jag själv var ett väldigt litet barn har jag velat bli mamma. Så det här är det närmaste jag kommer, så hon är som mitt barn. Jag är styvmamma. Vet du vilket ord det innehåller? Jo, det innehåller ordet mamma. En mamma har barn, alltså har jag barn. Alltså kan jag relatera till det är att vara mamma.

    Jag utplånar inte mig själv alls.
    Jag håller med stekspaden att du inte vet hur det är efter det gemensamma barnet kom. De övriga som har problem vittnar om att det funkade bra tills det gemensamma kom, så precis som du trivdes dom i sammansättningen. 
    Det är lätt att tycka andra borde göra si eller så när man själv inte är i samma sits.

  • Ess
    Anonym (Inga) skrev 2020-03-20 11:42:14 följande:
    Jag har också upplevt att det blir ganska så ensamt runt styvbarnen, det är inte bara man själv som uppfattar att dom har ett lite speciellt beteende. Min egen svärmor har tagit upp med mig att hon tycker att styvbarnen tyr sig enbart till sin pappa och mamma, hon är ändå barnens farmor men upplever sig alltså själv bli utesluten av styvbarnen. Dom tackar för övrigt inte henne heller för presenter. Min egen mamma fokuserar mest på vårt gemensamma barn numera, hon försökte vara schysst i flera år men ny verkar hon ha gett upp att bli s.k. Bonusmormor. Jag håller med om att dessa curlade barn inte får öva sig tillräckligt i empati eller i att visa hänsyn, de kanske är medvetna om stora saker som klimathotet tex men förstår inte att de behöver tacka farmor för presenten eller visa hänsyn till halvsyskon, annars blir de inte omtyckta.
    Jag håller med om detta, det är inte lätt att komma ut i verkligheten när allt tidigare varit tillrättalagt. Det med ett speciellt beteende känner jag igen helt och hållet.
    Min släkt bjuder aldrig in särkullarna för det finns ingen anledning för dem att göra det, de har inget gemensamt.

    Den av särkullarna som hade lättast att "smälta in" och ett trevligare sätt, har också fått fler kompisar som hen fortfarande umgås med. 

    Den andra träffade en sambo som också är knepig, så de två passar bra ihop. Men andra människor är inte så pigga på att umgås med dem. Jag och maken umgås inte heller direkt med dem, de är svåra. Sambon är hemsk hen är uppe och trampar en på halsen, ingen av dem har liksom känsla för hur man tar andra människor.
  • Ess
    Anonym (V) skrev 2020-03-21 08:37:59 följande:
    Har bara läst början av tråden så är inte riktigt uppdaterad. Att många styvmammor drabbas av förlossningsdepression förvånar mig inte o jag tycker att de kanske borde klassas som en riskgrupp. Sen att vissa ska in här nu o peta på att hans ?äldre barn är viktigast? o ?hon får skylla sig själv? är helt irrelevant faktiskt. Om mamman till hans yngsta barn stukar under på köpet på ett eller annat sätt så drabbar det alla inblandade på ett negativt sätt. För då får han ta hand om den minsta helt o hållet så då blir det inte lika mycket över för de äldre barnen. Det gynnar liksom INGEN! Förlossningsdepressioner kan man inte ta lätt på.

    Själv hade jag nog klarat mig om det inte vore för min sambo, hans ex o barn. Jag levde liksom i ett inferno. Var varannan vecka innan men samma dag jag kom hem från BB så flyttade hans barn i äldre tonåren in på heltid hos oss, blev inte informerad om detta men hans ex hade sagt åt honom det att syskon ska leva på heltid med varann. Under de 10 pappadagarna såg jag knappt röken av honom för den tiden la han på de stora medans jag låg i sängen o kämpade med att få igång amningen. När dagarna var slut så började han jobba heltid igen plus att han då reste mycket i sitt jobb. Hemma var jag med bebis o deras tonåringar medans han jobbade. När han kom hem så var han alltid ångestfylld av dåligt samvete mot mig men innan han ens hann komma in innanför dörren så var de på honom som en hök! När jag sen försökte mig på att våga mig ut lite med min bebis på barnvagnspromenader så ringde hans barn till sin mamma o snackade skit om att jag hade lämnat den ena helt själv hemma. Detta var tydligen fruktansvärt upprörande. Dagen efter pratade min sambo med mig om att barnens mamma tyckte att jag misskötte anknytningen till alla syskonen dåligt så att det måste jag jobba på. Han hade dessutom lovat barnen att de alltid skulle få vara med om vi gjorde nåt. Och så var det, vi tog en barnvagnspromenad ensamma det första halvåret tror jag o det slutade med gråt o skrik från hans barn. Så här såg det ut, de betedde sig heeeeelt sjukt, likaså exet och vad gör karln? Han vågar inte gränsa deras sjuka beteenden så istället kastade han mig framför bussen.

    Sakta men säkert bröts jag ner o blev extremt skotträdd eller hur man ska säga. Jag fick ångestattacker av all stress o av det ständigt skrikandet PAPPA PAPPA PAPPA PAPPA PAPPA PAPPA. Än idag får jag dejavun o börjar skaka när barn o t o m mitt eget säger det uttrycket högt. Första halvåret var vidrigt! Sen började jag komma tillbaks till mig själv igen o vad hände då? Jo jag blev förbannad o då ändrades ett o annat kan jag tala om.

    Som sagt så är jag vuxen o visste att jag träffade en man med barn. Men jag valde faktiskt självmant en man med stora tonåringar just för att jag trodde att såna var mer självgående o jag ville inte ha en man med små barn, men med facit i hand hade det inte spelat nån roll. Så jag tycker inte att jag förtjänade det där överhuvudtaget faktiskt. Och tiden kan jag aldrig dra tillbaks men jag önskar att ingen annan ska få gå igenom det där.
    Varför sa du inte stopp direkt när du kom hem och de skulle flytta in på heltid?
    Jag har alltid varit tydlig med att flyttade de in så flyttade jag ut. Skulle de tvunget flytta in så hade de fått vänta tills jag hittat ett nytt boende, aldrig i helvetet jag skulle bo med dem.
  • Ess
    Anonym (Skorpan) skrev 2020-03-22 12:46:07 följande:
    Söker lägenhet men hittat ett hus som jag lagt ett bud på före visning, problemet är att maken i den familjen inte hittat nytt boende ännu...
    Kan ni inte deala eftersom ni är i samma sits sas. Du köper huset och han hyr in sig tills han hittat nytt boende?
Svar på tråden Styvmamma-upproret