Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Har fördomarna om personer med Asperger/autism minskat pga Greta Thunberg?

    klyban skrev 2020-02-13 06:05:25 följande:

    Så svart och vitt då, då berättar du också det bara finns en nivå av autism.


    Det har hon just INTE sagt. Snarare har hon sagt att det finns de som uppfyller alla kriterier, de som bara uppfyller vissa kriterier och de som inte uppfyller några av kriterierna. Det är den sista gruppen som du tror inte finns, men de finns säkert. Alla måste inte ha drag av autism, men många kan förstås ha vissa. Det är ett spektrum. Men det finns också såna som inte uppfyller något av dessa kriterier. 
  • AndreaBD
    pyssel skrev 2020-02-13 10:03:49 följande:
    Tack för läsförståelsen =) Det klyban inte heller förstår är hur beteendediagnoser ställs och hur kriterier är utformade. Bara för att man en gång, eller flera, har tittat på en pryl som glittrar och snurrar som barn har man inte "lite autism". Lika litet som den som säger ett fult ord har "lite Tourettes" och "lite koprolali" eller den som nyss åt en macka har "lite bulimi".
    Nej, men jag kan tänka mig att kanske tänkte mer på ADHD - alla kan vara vimsiga någon gång eller bli distraherade. Lättare där att tänka sig att hela befolkningen skulle kunna uppfylla nåt kriterium eller två, nån gång. När det gäller autismspektrum är det inte lika självklart att alla skulle ha något drag av det. Det finns nog folk helt utan autistiska drag. 

    Kanske tänkte han också, om NPF orsakas av 100 eller 1000 olika gener, då har väl ALLA människor något eller några få av generna. Och så kan det ju vara. Men det är inte säkert att alla skulle ha symptom. Det skulle då kanske röra sig på nivå där det är svårt att säga att det skulle skilja sig från normalnivå.
  • AndreaBD
    klyban skrev 2020-02-13 14:26:23 följande:

    Saken är att nästan alla reagerar på skalen till diagnosen, få uppfyller diagnosen för autism.
    Sen har du flera grader av autism, och hur räknar man ut detta om man inte redan har test som som markörer.
    Och nästan alla triggar någon markör, men det gör dig inte du har autism.
    För den diagnosen måste man trigga mer markörer, detta krävs sen för berätta vilken nivå av autism man har.


    Förstår inte, vad menar du med skalen (i första raden)?

    Man uppfyller inte en diagnos, men kan uppfylla ett eller fler kriterier. Är det det du menar? 

    Vad menar du med markörer? Om du menar att man har något symptom, så säger jag att många nog har något symptom, men inte alla. Annars brukar ju markörer vara kemiska ämnen som t.ex. påvisar cancer.

    Och hur många kriterier man uppfyller bestämmer INTE vilken nivå av autism man har utan det är hur mycket hjälp man behöver i vardagen som avgör vilken nivå det är. 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2020-02-13 14:46:49 följande:

    Inte menar, säger.
    *Skalan


    Använder olika termer allt eftersom man vill vägra inse det faktiskt finns de som markerar på dessa tester, utan nå ända fram eller ens nära.


    Det är en gissningslek att förstå det du skriver. Rekommenderar att läsa igenom igen. 

    Så du menar "skala" så som spektrum?

    Och med att "markera på tester" menar du att folk får poäng på testerna, vilket visar att de har vissa drag?
    Det är klart att det kan vara så för en del, eller t.o.m. många, men inte för absolut alla. Det finns alltid några som inte skulle få några poäng på dessa tester. Och det är det du envisas med att bestrida.
  • AndreaBD
    klyban skrev 2020-02-13 15:00:01 följande:
    Alla har triggers på dessas tester, få uppnår diagnosen.
    Triggers är något helt annat. Men om du menar att ALLA har vissa drag, visar några symptom, så stämmer inte det nödvändigtvist. 
  • AndreaBD
    Anonym (anonym 2) skrev 2020-02-13 17:14:50 följande:

    Är klyban tiina87? Maken på okunnighet hos klyban alltså. 


    Kasta inte sten i glashus! Det handlar inte om okunnighet hos nån av dem, så du är inte bra på att förstå heller. 

    I Klybans fall så ser det snarare ut som en språkstörning. Han har svårt att uttrycka sig begripligt. Och jag säger det inte nu för att klanka ner på någon, snarare för att skapa förståelse.
  • AndreaBD
    pyssel skrev 2020-02-13 18:12:45 följande:
    Det räcker inte som förklaring. Det är inte svårt att utläsa en grav okunnighet och svårt att skifta mening trots överbevisning, i tillägg till svårigheten att förstå och uttrycka sig.
    Jag tänker inte kartlägga folk i detalj här, jag har i den här situationen mest sett språkliga missförstånd och problem att förklara. 
  • AndreaBD
    Litenmenhård skrev 2020-02-13 18:53:00 följande:

    Jag har läst lite av vad ni har skrivit och åsikterna om vad Asperger/autism är verkar gå isär. Jag tänker inte upplysa någon om vad det är för jag är ingen expert på det även om jag själv har Asperger, men jag tror att vi alla har drag av det, sen hur det yttrar sig eller hur mycket man har, så att säga varierar, men bara för att jag tror att alla har i någon form drag av Asperger/autism så betyder inte det att alla har diagnosen, sen brukar Aspergern gå hand i hand med ADHD som jag också har och det säger jag inte för att skryta.


    Nej. många kan drag, men inte alla. 
  • AndreaBD
    Litenmenhård skrev 2020-02-13 19:27:54 följande:
    När jag skrev att alla har drag av Asperger så menade jag att det måste ju komma någonstans ifrån och att alla på något sätt har det inom sig, även om det inte yttrar sig. Hoppas jag var tydligare nu.

    Vad gäller ADHD så kan jag se vissa fördelar med det, men det är först nu efter puberteten och att jag faktiskt fick min diagnos som jag har lyckats hantera det och vända det till min fördel.
    Om det är genetisk, och det kan vi ganska säkert utgå ifrån att det är,  så är det så att folk som har Asperger/autism har andra "varianter"  (alleler) av olika gener. Så folk som har AS/autism har faktiskt andra gen-varianter än folk som inte har. NT-folk har då de"vanliga" varianterna av genen.  Man vet bara inte så exakt än alla som ingår där. Men då är det inte så att alla människor har det i sig, utan det är bara vissa som har. 
  • AndreaBD
    Litenmenhård skrev 2020-02-13 19:38:21 följande:
    Ok, då förstår jag lite bättre. . Trodde bara inte generna kunde vara så olika andra gener, även om alla gener väl har något så lika sekvenser.
    Jo, de kan det. Det finns mer än bara två olika varianter per gen, det finns ganska många. 
Svar på tråden Har fördomarna om personer med Asperger/autism minskat pga Greta Thunberg?