Inlägg från: Solblomma30 |Visa alla inlägg
  • Solblomma30

    7 månaders vill inte sova

    HusMusen skrev 2020-01-21 14:50:10 följande:

    Hej

    Jag behöver lite tips på hur jag ska gå tillväga för att min 7 månaders ska somna lättare på kvällarna.

    Vi brukar byta till pyjamas, borsta tanden, smörja in lite, sen gör vi iordning sängen (just nu sover han i vår säng) och sedan gör vi en flaska med ersättning. Sen släcker vi lamporna och säger god natt till dom.

    Han är trött, ny blöja, fått mat. Han somnar nästan i famnen när vi matar men så fort jag lägger ner honom så börjar han vända på sig, sätta sig upp, ta ut nappen, klappa händerna osv. Jag får hålla i honom och lägga honom nära för att han ska somna, men han blir ju ledsen då. Håller jag i benen så tar han ut nappen och när jag stoppar in nappen så vrider han på sig. ???? Vill inte att han ska förknippa att sova med något dåligt. För övrigt sover han oftast hela nätterna.

    Har testat att lägga ner tusen gången utan att säga något osv. Testat musik, att sjunga, läsa bok. Han vill verkligen int sova. Känns som att han tror att han missar massa roligt då.

    Någon som har några tips?


    När på kvällen nattar ni er son? Jag har en kille på fem månader och han somnar inte för natten förrän 22.30-23. Alla mina barn har varit såna i den åldern. Kan ni testa att ha honom vaken längre?

    Sen tänker jag direkt också att låt honom ligga jämte er och dricka sin flaska i sängen så att det inte blir någon lägesförändring efter att han ätit klart. Du skriver ju att han i princip somnar när han dricker flaskan?
  • Solblomma30

    Alla har olika åsikter om det här med hur man nattar barn (och alla andra saker kring barnuppfostran). Jag håller inte med om det Anonym säger. Inte för att det är fel, men i vår familj gör vi bara helt annorlunda.

    Visst kan man sitta i veckor och natta om bebisen tills den tillslut har lärt sig att somna på egen hand (eller bara har kommit ur fasen den var i). Men det är ju urjobbigt för alla inblandade upplever jag.

    I vår familj följer vi barnets faser istället. Vi gjorde som Anonym skriver med vårt första barn och det tog ju enormt mycket tid innan det funkade. Med andra, tredje och nu fjärde barnet har vi kört go with the flow. Om barnet vill somna vid bröstet eller flaskan så får den det. Om den under en period somnar lite senare så är det också ok (nu talar vi om små bebisar som inte går på förskola). Vi ligger bredvid eller nattar gungande i famnen. Eller i vagnen. Vad som passar barnet bäst just nu. Vi är inne på vårt fjärde barn nu och vi upplever själva att det funkar precis lika bra som att köra strikta rutiner.

    Jag tycker inte att våra barn har lärt sig några dåliga vanor. De äldre barnen somnar utan flaska, och kan även somna själva (fast vi ligger gärna bredvid för det är ju så mysigt). Trots att våra barn har fått somna med bröstet eller flaskan så har de slutat äta nattetid runt året. Jag har inte upplevt att det har varit svårt alls. De har sovit väldigt bra också.

    Jag tror att barn har olika behov i olika perioder och att det inte är fel att vara lyhörd för det. Förr sa man att man skämde bort barnen om man bar dem för mycket exempelvis. Sånt har man ju lärt sig nu att det är helt fel. Jag tror att samma sak gäller nattning. Att lägga ett trött barn i ett mörkt rum utan flaska mm och få barnet att somna själv är möjligt, men jobbigt. Är det värt striden liksom?

    Hoppas ni hittar det som funkar för er, oavsett om det är striktare rutiner eller mer flexibla nattningar!

Svar på tråden 7 månaders vill inte sova