Inlägg från: brallison |Visa alla inlägg
  • brallison

    Jag kan fortfarande inte göra bröd.

    Följer du nån recept? Vill du lägga ut den här, så kan vi se vad som orsakar problemet? Jag bakar bröd rätt så ofta och misslyckas bara enstaka gånger (oftast om jag råkar ha för mycket mjöl/för lite vätska).

  • brallison
    Koncentration skrev 2020-01-17 12:31:15 följande:
    Inte så här hårt, tänker jag. Den är väl någorlunda mjukt inåti men inte så här pass hård på ytan tror jag att det inte skall vara.
    brallison skrev 2020-01-17 08:34:26 följande:

    Följer du nån recept? Vill du lägga ut den här, så kan vi se vad som orsakar problemet? Jag bakar bröd rätt så ofta och misslyckas bara enstaka gånger (oftast om jag råkar ha för mycket mjöl/för lite vätska).


    Smular ner en halv jäst. Häller fingervarmt vatten. Sedan mjölet. Beroende på hur mycket mjölet vart, kan jag ta mer vätska och även tvärtom, om det är för lite mjöl kan jag hälla på lite mer mjöl. Så det inte är allt för geggigt och blöt. Sedan knådar jag inne i bunken och därefter lägger jag på kökshandduken över bunken och låta det jäsa en stund/20 minuter.


    Sedan tar jag fram bakplåtspapper och gör den redo för ugnen. Ungefär så. Jag har tyvärr ingen brädda eller någonstans som jag kan knåda/kavla degen någonstans. Så jag använder händerna och liksom, försöker göra något runda deg och lägger den i bakplåtspappret därefter ugnen Glad
    För det första - testa med torrjäst. Jag använder det alltid och brukar, som sagt, aldrig ha problem med jäsning.
    Andra - knåda mer, minst 5 min (helst 5 min i en maskin) - mjölet producerar gluten, som gör degen elastisk och mjuk.
    Tredje - första gången ska degen jäsa till dubbel storlek (ter tar minst 30-40 min beroende på temp i rummet).
    Fjärde - innan du lägger degen på plåten, ska du slå ut luftbubblorna genom att knåda lite igen - då syresätts degen och börja jäsa ännu bättre.
    Femte - ugnen ska vara på 225 C.
    Varm rekommenderar den här recepten - jag brukar göra den i limpor: zeinaskitchen.se/saftigt-brod-med-ragmjol-och-linfron/
Svar på tråden Jag kan fortfarande inte göra bröd.