Ska det vara riskfritt att röva bort barn i vårdnadstvister i Sverige?
Angelägen debattartikel idag i Dagens Juridik. Vad tycker ni bör göras? Är det ens ett problem, stort eller litet?
Enligt BRÅ, Brottsförebyggande rådet, gjordes det under åren 2014 ? 2018 årligen 1800 ? 2000 anmälningar om egenmäktighet med barn. Egenmäktighet med barn är ett brott (7 kap 4 § Brottsbalken) och innebär att olovligen bemäktiga sig barnet så att den andre förälderns lagliga rätt till umgänge och kontakt förhindras. I klartext att en förälder hindrar eller omöjliggör barnets kontakt med den andra föräldern. Det här är alltså anmälningar om att ett barn berövats vardagskontakt med en förälder och kontakt med halva sin släkt, ofta för hela livet.
I Åklagarmyndighetens statistik framgår det att av 1300 anmälningar år 2013 väcktes åtal i ca 25 fall. Vidare framgår det att av de fall som går till åtal rör 64 procent barn som förts till utlandet trots att 75 procent av anmälningarna rör barn som skilts inom Sverige. Dvs mindre än en procent av antalet anmälda brott inom Sverige går till åtal och ännu färre fälls. Av det kan man dra slutsatsen att det antingen finns ett stort antal okynnesanmälningar eller att det i praktiken är tillåtet för en förälder att hindra barnets vardagskontakt med bägge föräldrarna genom att flytta utan den andra förälderns medgivande. Så länge som man gör det inom Sverige.
Detta trots att vi i dag vet att vardagskontakt med bägge föräldrarna är viktigt för ett barns välmående. Barn över tre år som bor ungefär lika mycket hos bägge föräldrarna, ?växelvis boende?, mår nästan lika bra som barn i det som kallas kärnfamilj och mycket bättre än barn som har lite eller ingen vardagskontakt med en i övrigt välfungerande förälder. (Se https://www.su.se/publichealth/forskning/forskningsprojekt/elvis-projektet)
Här är debattartikeln i sin helhet:
https://www.dagensjuridik.se/debatt/i-sverige-ar-det-riskfritt-att-rova-barn-mindre-an-en-procent-av-alla-brott-falls-trots-bevisning/?fbclid=IwAR2m5D3mthISIQd9eq_KVM2UlmtlXfHiC6TsoW9M9wd-My2e7ep2SVZXKUE