• Åsa

    Vill skiljas behöver några råd

    Detta är inte enkelt. Huvudregeln är att lagstiftningen i landet man bosatt sig i efter giftermålet gäller, men nu bor makarna inte i samma land och har inte heller gjort det. Då saknar svensk lag klara regler för vilket lands regler som tillämpas, man ska bestämma med hänsyn till vilken stat makarna har starkast anknytning till. Är t ex makarna från samma land och det är där frun bor kvar så kan det bedömas att det är där man sammantaget har starkast anknytning. Är t ex båda ursprungligen från Pakistan och hon bor kvar där tillämpas i så fall Pakistans lag. Har makarna olika ursprung (typ han från Iran och hon från Thailand) vet jag inte alls hur det skulle bedömas.

    Att tänka på är att har man varit gifta kortare än 5 år görs enligt svensk lag en jämkning. Efter 2 år kommer 2/5 av makens egendom att räknas med (och av fruns förstås, men jag förstod det som att hon inte äger något?) D v s äger han en miljon netto efter ev lån så ska egendom till ett värde av 400 000 räknas med i bodelningen och är hon medellös så får hon för värdet av 200 000. Om bodelningen sker via svensk lag vill säga.

    Jag skulle föreslå att hon anlitar familjerättsjurist om det gäller stora summor. Om hon saknar försäkringsskydd för jurist och det inte gäller väldigt stora summor får hon fundera över om processen är värd det.

  • Åsa

    Det vill ju också till att hon har insyn i hans ekonomiska förhållanden vilket kan vara svårt på distans. En bekant till mig som kom till sin make i Sverige uppfattade honom som välbärgad (fin bostad, fin bil, råd med lyxiga resor i hennes hemland). De skildes efter två år och ett barn då han slog henne. Det visade sig att lägenheten var belånad och bilen leasad genom hans företag, vars enda tillgång var hans arbetskraft. Det slutade med att hon behövde ersätta honom ekonomiskt då de enda plusvärden som fanns i bodelningen förutom möbler och husgeråd var hennes  guldsmycken. Inga fantasisummor, kanske 15 000, men mycket nog för den som saknar andra tillgångar och har lågbetalt arbete. Hon satt med avbetalning på sin advokatkostnad i ett par års tid. (Då tvistade de iofs om umgänge och vårdnad också.)

  • Åsa

    Vet hon vilket typ av uppehållstillstånd det är? Är det permanent så påverkas det ju inte av skilsmässa men ofta när det gäller äktenskap är det tidsbegränsat med möjlighet till permanent uppehållstillstånd efter två års boende i Sverige. Ett tidsbegränsat uppehållstillstånd förlängs ju inte om de skiljer sig.

  • Åsa
    Villblimamma skrev 2020-01-08 19:32:01 följande:
    Ja , fått två års uppehållstillstånd.
    Frågan är väl varför hon i så fall ska resa hit om hon är på väg att skilja sig. Skiljer de sig innan hon bott två år i Sverige får hon flytta tillbaka till hemlandet. Möjligen kan ett gemensamt barn visa på seriöst äktenskap och anknytning som gör att hon får PUT men det är väl inget att satsa på om det är skilsmässa på gång.
  • Åsa
    Villblimamma skrev 2020-01-14 11:50:39 följande:
    Frågan var inte att hon skulle komma utan vad hon har för rättigheter nu när hon skiljer sig . De är registrerat som gifta här i Sverige . Har hon rätt till bodelning sånt. 
    Vad gäller bodelning så är det väldigt komplicerat när man bott i skilda länder. Hade de bott tillsammans i Sverige under samma tid hade hon haft svensk rätt till bodelning motsvarande den tid de varit gifta (rätt till hälften av 2/5 av hans nettoegendom efter 2 års äktenskap, alltså 20% av hans nettoegendom om hon själv inte äger något alls). Men eftersom de inte bott i Sverige är det som sagt inte säkert. 
    Villblimamma skrev 2020-01-14 11:50:39 följande:
    För hon känner sig dumpat .../
    Sen i land hon befinner sig att leva som skild är att du be gott stor brott och mördat någon. Samhället och runt om kring dig kommer aldrig acceptera dig och du kommer leva ett helvete live
    Grejen är att kommer hon hit nu och skiljer sig inom de närmaste åren så kommer hon inte att få stanna i Sverige. Det är inte 2 års äktenskap som gäller för permanent uppehållstillstånd utan 2 år bo tillsammans i Sverige, och det hinner hon inte göra om de ska skilja sig de närmaste åren. Eller har de barn tillsammans? I så fall kan det finnas möjligheter att få stanna pga barnets anknytning.

    Jag förstår att hon inte har någon rolig situation som det är men om hon kommer till Sverige och sedan skiljer sig  hamnar hon i samma situation som ifall hon skilt sig i hemlandet, förutom att hon lagt kraft och kanske pengar på att vara en kort period i Sverige. 
Svar på tråden Vill skiljas behöver några råd