Inlägg från: Anonym (Soctanten) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Soctanten)

    Jag jobbar som socialsekreterare för barn och unga - Fråga mig vad du vill

    Anonym (Hur funkar det) skrev 2020-01-08 10:37:14 följande:

    Hej :) om man har barn med diagnos som är i tonåren som inte går till skolan så ofta och skolan gör anmälan 2 gånger ca vad händer då

    Vi kämpar på som sjutton och det finns syskon som sköter skolan men som också har diagnos


    Skolan är skyldig att göra anmälan om frånvaron är för hög. Soc kommer kontakta er då. Men... Detta är väldigt att skolan vill att soc ska lösa. Men barn går ofta inte till skolan när skolan saknar mening. Det är skolans uppgift enligt lag att se till att barnet når målen och kan ofta kräva att föräldrarna ska de till att barnet kommer till skolan. Barnet kommer gå till skolan om skolan har mening.

    Dvs skolan måste skapa en meningsfullhet i skolan. Hur? Ja. Vad är anledningen till att barnet inte går till skolan egentligen. Det för svåra ämnen? Tryter koncentrationen? Har barnet svårt att förstå uppgifterna? DÄR måste skolan ge insatser och särskilt stöd. Kanske kortare lektioner? Kanske man måste göra om målen? Skolan kan enligt lagen justera målen i skolan och exempelvis bortse från vissa ämnen. Hellre att barnet klarar 5 ämnen än misslyckas med 10.

    Något gör att barnet saknar motivation och tillsammans med skola och socialtjänst (om de är inblandade) måste ni ta reda på vad det är och ordna så barnet tycker skolan är rolig och meningsfull igen.

    Inget barn vill egentligen gå hemma. Alla barn vill vara som alla andra och det blir ett utanförskap om man inte går till skolan. Det är det viktigaste att komma ihåg.

    Hoppas du blev hjälpt!
  • Anonym (Soctanten)
    IceKitten skrev 2020-01-08 11:07:10 följande:

    Har det funnits fall där du ångrat en placering eller att du inte placerade ett barn? Vilket är vanligast isf och kan du berätta lite löst kring de fallen?


    Aldrig ångrat en placering. Däremot ångrat att jag inte placerat. Men. Det är lätt att vara efterklok. Barnet har då blivit placerad vid ett senare tillfälle istället.
  • Anonym (Soctanten)
    Anonym (Filifjonkan) skrev 2020-01-08 11:18:07 följande:

    1) Om du får in ett ärende/anmälan om en förälder som "brister i den känslomässiga omsorgen" dvs barnet har mat/kläder/husrum etc men där föräldrarna inte ser barnets känslomässiga behov eller kommunicerar med det för att stimulera dess utveckling.

    Vilka stödinsatser kan då dessa föräldrar bli aktuella för?

    2) Vad krävs för att föräldrar skall skickas på sk utredningshem, kan du exemplifiera?

    2) LVU: HVB hem eller familjehem, vilken ungdom blir aktuell för vilken placeringsform?


    Man kan få t ex öppna insatser där man pratar om vikten av känslomässig omsorg och hur man ger barnen detta. Hur själva insatsen är utformad beror lite på i vilken kommun man bor och vilket program de använder sig av.

    Handlar det om en diagnos som gör det svårt för föräldern att uppfylla den känslomässiga omsorgen och inte har potential till förändring måste man överväga vad man ska göra. Är barnet litet desto större behov av känslomässig omsorg. Det kan bli placering i slutändan om bristerna är alltför stora.

    För utredningshem krävs dels att föräldrarna att motiverade till förändring men också att man inom socialtjänsten har svårt att avgöra VAD som brister. Utredningshem används i utredande syfte. Är det redan klartställt att det handlar om brister i den känslomässiga omsorgen behövs inget utredningshem.

    HVB hamnar man på om man har egna problem t ex missbruk eller kriminalitet. Där får man jobba med den problematiken man har. Familjehem blir det om det i princip endast finns brister hos föräldrarna som gör att de inte kan tillgodose sitt barns behov av omsorg. Dvs att barnet inte har egen problematik.
  • Anonym (Soctanten)
    Anonym (F) skrev 2020-01-08 11:34:43 följande:

    Vad innebär denna skyldighet att skydda barnet från våld rent konkret? Vilka åtgärder förväntas man vidta? Antag t.ex. att barnet utsätts för våld hemma hos den andra vårdnadshavaren. Hur ska jag skydda mitt barn från det, annat än genom att anmäla till soc?


    Att du inte lämnar barnet till den föräldern som utsätter den för våld. Umgänge kan t ex ske tillsammans med umgängesstöd. Umgängesstöd kan ni få via familjerätten om ni båda är med på det. Det är då en utomstående person. Annars kan umgänge ske tillsammans med andra anhöriga ni har eller att du är med vid umgänge. Detta för att säkerställa att barnet inte blir utsatt för våld under umgänget. Går den andra föräldern inte med på detta så kan denne inte få träffa barnet. Han kan då gå till rätten och stämma dig på umgänge och anmäla dig för umgängessabotage så det är viktigt att du faktiskt har på fötterna att barnet blir utsatt för våld och inget du tror eller känner på dig. Du borde också polisanmäla själv annars kan även detta ifrågasättas. Varför du inte gjort detta om du vet att barnet blir utsatt för våld.

    Det är viktigt att du erbjuder den andra föräldern umgänge även om du skyddar batnet. Men då med att någon annan är med. Och det måste vara någon som vågar agera om det sker våld. Inte en farmor som kanske skulle skydda pappan t ex utan du måste vara säker på att farmor isf säger ifrån och berättar till dig.
  • Anonym (Soctanten)
    Anonym (Orolig mamma) skrev 2020-01-08 18:05:53 följande:

    Vi är båda vårdnadshavare. Det finns inget skrivet att barnet ska bor hos pappan. Det blev bara så när jag flyttade till en annan kommun och barnet hade då sin skola och adress kvar hos pappan. Sen ha pappan bara vägrat att låta barnet flytta vilket i sin tur blir komplicerat eftersom jag då behöver pappans underskrift för en adress förändring och detta vägra pappan att göra. För att följa lagen om skolplikt så kan jag inte bara flytta barnet 10 mil och sen bara behåller hen hemma.

    Skolan ha anmält för att barnet ha svimmat i skolan för att hen inte hade fått någon mat och för att hen ha berättat om att hen blir lämnad ensam hemma ganska ofta också om syskon som blir misshandlad.

    En stämning ansökan är lämnad för vårdnaden.


    Du borde då kräva intemistiskt beslut på vårdnaden. Dvs ett omedelbart beslut som är i väntan på ordinarie beslut som gör att du kan ta barnet till din kommun.
  • Anonym (Soctanten)
    Anonym (Anmäld) skrev 2020-01-08 20:02:46 följande:

    Hej ts, jag undrar hur du ser på denna anmälan jag fått. Är det rimligt att anmäla en familj på dessa grunder? Anser ni på soc att det är allvarligt som skrivs, och vad kan påföljderna bli efter ett möte?

    "Jag fick vi brev från soc att dom vill träffa oss pga en inkommen anmälan. Jag var väldigt förvånad och ringde dit. Tydligen ska någon anmält anonymt att mina barn (5 och 8 år gammla) leker utomhus utan bevakning på tomten samt påstår att dom ska ha cyklat utanför tomten uppe på stora vägen. Lika så att dom ska ha sett något av barnen sitta i knät på en vuxen och köra bil på vägen. Jag känner mig väldigt ledsen att någon tycker detta är så hemskt att hen hade behov av att anmäla oss. Att barnen leker i vår trädgård själva händer, men då ser jag dom från köksfönstret. Dom är aldrig ute på vägen (en 70 väg) och vi har både staket och häck. Vad tror ni påföljden blir av detta? Har aldrig tidigare blivit anmäld? Vill dom träffa oss för att dom måste utreda varje anmälan eller anser dom att detta är en allvarlig anmälan så dom vill följa upp?"


    Det finns de som anmäler allt och socialtjänsten är skyldiga att göra förhandsbedömning i alla orosanmälningar som kommer in och besluta om de ska inleda utredning eller inte. Vad kommer soc göra? Förmodligen ingenting. De kommer prata med er och sen kommer de lägga ner. Du har ingenting att oroa dig för så vida det du skriver till mig är sant.
  • Anonym (Soctanten)
    Anonym (Noel) skrev 2020-01-08 20:10:00 följande:

    Har du någon gång känt attraktion mellan dig och någon du träffat?


    Nej. Aldrig känt attraktion till en klient.
  • Anonym (Soctanten)
    Anonym (Noel) skrev 2020-01-08 20:16:51 följande:

    Ok, inte så att du har kort kjol och urringat på jobbet?

    Har hört att många på socialen har det.


    Absolut inte. Vi har ingen uttalad klädkod men den latenta klädkoder är vårdad klädsel dvs in en kjol kortare än knälägd, inte trasiga jeans och ingen stor urringning.
  • Anonym (Soctanten)
    Anonym (asdf) skrev 2020-01-08 21:31:19 följande:

    Den här frågan väckte funderingar hos mig. Tänkte på våld i nära relationer. Ställer socialtjänsten och domstolar krav på brottsoffer (oftast mamman) att samarbeta och kanske till och med övervaka umgänge med förövaren (oftast pappan)? Vad händer om mamman inte vill eller klarar av det? Tänker mig att mamman kan vara rädd och ha ptsd. Och i värsta fall riskerar bli utsatt för ännu mer våld.


    Nej. Om ni själva kommer överens om att ha umgängesstöd kan ni få en oberoende person från familjerätten. Dömer domstol ut umgängesstöd blir det per automatik en oberoende person som familjerätten utser. Men om det t ex handlar om missbruk och ett behov att se till att den andra föräldern inte är påverkad av droger under umgänget så kan denne lämna urinprov innan och sen (om den andra föräldern vill och känner sig trygg med det) kan denne själv vara med under umgänget. Det kan man komma överens om UTAN soc inblandning. Finns det en rädsla eller oro hos föräldern så ska denne självklart inte vara med under umgänget.

    Det jag säger är att du ändå måste erbjuda umgänge. Erbjudandet kan ju såklart vara att umgänge ska ske med umgängesstöd och att ditt krav då blir att pappan går med på att familjerätten utser ett umgängesstöd annars blir det inget umgänge. Eller att du erbjuder umgänge men att du ska vara med om du känner dig trygg med det. Går pappan inte med på upplägget av umgänget så blir det inget umgänge.

    Det ser däremot dåligt ut om du tar barnen och vägrar ge honom umgänge alls. Han har umgängesrätt. Är det så att han fortsätter utsätta barnet får våld trots umgängesstöd går det såklart inte att fortsätta ha umgänge och du kan då ansöka om att han ska få umgängesförbud via tingsrätten.
  • Anonym (Soctanten)
    Anonym (As) skrev 2020-01-08 20:26:10 följande:

    Hur kan man gå tillväga för att få en omhändertagning pga av psykiskohälsa? Föräldern i detta är helt slut och får ingen hjälp. Personen vägrar gå till soc eller bup för der är givetvis inget fel på henne utan alla andra är ju dumma i huvudet. Enligt mobila temat på bup är det dags för en omhändertagning som soc ska fixa.. men enligt soc anser dem att mamman faktiskt är förälder och att hon får bestämma att hon ska med.. Inte så lätt när hon rymmer eller slås och sparkas så fort man säger nått.

    Kan jag göra något för att hjälpa? Vi går under. ????


    Vad har du för relation till personen?

    Tänker att du kanske bara har en sida av historien. Det kan vara så att mamman nekar till insatser från soc men det finns inte tillräckligt stora brister för att omhändertagande enligt LVU ska ske. Kraven är ganska höga för att man ska kunna tvångsomhänderta ett barn. BUPs mobila team har sällan tillräcklig kunskap om LVU och grunderna för detta men vill ofta tro att det vet bäst och eldar snarare på anhörigas oro än att lugna dem. Jag har kollegor inom BUP etc som kan sitta och beklaga sig åt föräldrar över att soc inte omhänderta istället för att motivera föräldrarna till hjälp. Sen är lagen ganska snäv. Många barn lever idag i en tveksam hemmiljö men där det inte är tillräckligt illa för att LVU ska kunna tillämpas. De har frånvaro, men inte för hög. De har bristfälligt hemma med stökig tillvaro och lite bristfällig och ensidig kost. Lite för småa kläder. Men de får kärlek och föräldrarna gör så gott de kan och kanske förbättrar sig lite i taget. Då finns det inte skäl för LVU.

    Man ska ha i åtanke att LVU är väldigt traumatiskt för ett barn och dina standarder kring barnomvårdnad behöver inte vara det som kallas tillräckligt bra utan man måste utgå ifrån varje enskild familj när man gör bedömning. Att ha skrotigt på gården, ostädat och halvtrasiga möbler, barnen får helfabrikat till mat och ser alldeles för mycket på TV är inget skäl för LVU. Tipsar dig att se på BBIC tringsgeln och på rubrikerna för barnets behov och fundera på om dessa behov uppfylls. Det behöver inte vara perfekt, men måttligt. Der som kallad Föräldrarnas förmåga i triangeln är endast "symptom" som försvårar men som man kan få hjälp för.
Svar på tråden Jag jobbar som socialsekreterare för barn och unga - Fråga mig vad du vill