• KajsaMia

    Vi som planerar äggdonation 2020

    Hej och lycka till till alla som försöker detta år. Hoppas man får följa den här tråden även om man inte än är igång med äggdonation. Själv har jag extradåligt äggreserv samt historia med tidigare missfall och började nu med fertilitetsutredning. Då jag började läsa mycket här på forumet och på nätet, dök också upp en tanke att kanske äggdonation ska vara en lösning för mig. Därför vill jag gärna följa er resa och få veta mer om allt som går hand i hand med äggdonation. Jag ser att det är många som väljer kliniker utomlands och själv började jag också leta - kanske tycker ni att det är för snabbt i mitt läge eller att jag är galen men jag kan inte låta bli :(

  • KajsaMia

    Hej och lycka till till alla som försöker detta år. Hoppas man får följa den här tråden även om man inte än är igång med äggdonation. Själv har jag extradåligt äggreserv samt historia med tidigare missfall och började nu med fertilitetsutredning. Då jag började läsa mycket här på forumet och på nätet, dök också upp en tanke att kanske äggdonation ska vara en lösning för mig. Därför vill jag gärna följa er resa och få veta mer om allt som går hand i hand med äggdonation. Jag ser att det är många som väljer kliniker utomlands och själv började jag också leta - kanske tycker ni att det är för snabbt i mitt läge eller att jag är galen men jag kan inte låta bli :(

  • KajsaMia
    UndrandeSökare skrev 2020-01-10 18:00:38 följande:

    Välkommen hit. Jo, det kan vara en bra plan att redan i förväg kolla upp vilka alternativ som är möjliga för dig/er.

    Varför man vänder sig utomlands?

    Några av orsakerna till att många ensamstående svenska kvinnor och svenska par, väljer att göra äggdonation eller embryodonation utomlands är att klinikerna (enligt de ländernas lagar) utomlands i många fall både har generösare åldersregler för äggdonation (maxåldern för den mottagande kvinnan), samt att embrydonation varit lagligt där i många år utomlands (men i Sverige var det olagligt t om januari 2019, och ingen svensk klinik har ännu i januari 2020 genomfört någon embryodonation alls).

    Dessutom kan möjligheterna att få tillgång till vissa hjälpande mediciner vara lättare att få utomlands.

    En anan stor fördel är att klinikerna utomlands oftast inte har några köer eller vänetider, utan man kan köra igång med sin behandling mycket snart istället för att kanske få köa under mycket lång tid i Sverige (vissa i flera års tid).

    Men det finns säkert ännu fler orsaker varför man vänder sig till kliniker uromlands.


    Tack för svaret! Fördelar med utlandet är många, såklart. Men hur ser det ut när det gäller logistik? Var gör man då alla prov, ultraljud osc, vem skriver ut mediciner, var köper man dem, hur många gånger måste man egentligen resa utomlands? Finns det några kliniker I Sverige som samarbetar med utländska kliniker ifråga äggdonation? Samt vilka mediciner är lättare att få tag i utomlands? Finns det kanske också annat som är tillåtet bara i andra länder och kan vara väsentligt för behandlingen i vissa fall? Ursäkta mig så många kanske dumma frågor men jag har kanske inte hunnit bli klok på allt detta än. För mig låter fortfarande allt detta lite problematiskt logistiskt och jag känner mig vilse, men jag hoppas att jag har fel!
  • KajsaMia
    UndrandeSökare skrev 2020-01-10 23:17:30 följande:
    Vi började med att maila kliniken och boka in ett besök, reste dit för semester och provtagning, samt köpte alla mediciner direkt på plats, jag gjorde vul hos dem och de satte nedregleringssprutan på mig i skinkan på kliniken. Andra personer här kan ha gjort på samma eller gjort på andra sätt.

    Börja med att kontakta olika kliniker och jämför vad de kan erbjuda er är mitt tips.

    Lycka till.
    Tack så hemskt mycket! Jag tror det är nog bäst att göra så, och angående mediciner, osv, så frågade jag mest därför att jag helt enkelt var nyfiken på hur det funkar, eftersom rent intuitivt verkade det vara lite svårt att ordna hela medicinering och processen när man kör i ett annat land. Men kanske det är jag som har ett begränsat tänkande just nu. Men det är ju därför jag är har, att breda ut horisonterna och få lite kunskap och läsa om era erfarenheter. 

    Det finns jättemånga kliniker utomlands vad jag har hört och jag delade dem upp i mitt huvud i två grupper när det gäller destinationer; dels finns dem i länder som låter bra som semesterorter (att du sade att ni reste för semester till platsen där ni valde klinik gjorde mig faktiskt tänka på detta och jag tänker mer på stater som Cypern eller Spanien nu, men visst kan man också ha semester i Ryssland!) och andra i östeuropeiska staterna. Är det något i detta? Eller är det bara framstående läkare som finns där och det var det? Jag har aldrig hört talas mycket om kliniker i Frankrike, Tyskland, Polen, Nederländerna... 

    Tack en gång till. Jag ska nog återkomma med frågor eller hänga lite mer här helt enkelt:) Men är jättetacksam för hjälp! 
  • KajsaMia
    Limarie skrev 2020-01-11 08:56:46 följande:

    Det bästa är att gå genom den gamla 2019 äggdonationstråden eller gå med i Facebook gruppen äggdonation. Över tid läser man sig sen fram. Du gör alldeles rätt att redan nu tittar på det. Det tar sin lilla tid. Från vår beslut tills vi nu är i gång tog det sex månader.

    Vi gör behandlingen i Finland. Vi var aldrig där innan utan tog samtalen via Skype. Kollade även innan med kliniker i Tjeckien och i Spanien via Skype. Kostar runt 100e för att ha ett samtal. Vi tyckte det var värt för att få ett intryck. Bestämde oss för sammanlagt 4 kliniker. Alla måste göra sin egen "lista" eller strategi. Vi gjorde faktiskt en excelfil.


    Tack för tips! Jag har redan kollat och läst lite igenom den 2019-tråden, men det kändes bättre att säga hej här, i början av året. Vad pratas det om under ett sådant samtal, diskuterar man bara ungefär sådana frågor som jag redan ställde och berättar om sin situation? 
  • KajsaMia
    UndrandeSökare skrev 2020-01-11 13:18:22 följande:

    Men om man avser att ansöka om pengar från Försäkringskassan för äggdonation utomlands (om man uppfyller Fkassans regler) så är det ENBART öppen donation (känd donator) som accepteras av Försäkringskassan. Då kan man alltså ej välja ett land där endast anonyma donationer finns. Mer info om detta kan man få genom Försäkringskassan.

    Så det är viktigt att kolla upp vilka regler som gäller i förväg innan ni väljer klinik !


    Att välja en öppen donator betyder att ens barn ska kunna få veta vem donatorn var när hen fyller 18? Eller fungerar det på ett annat sätt? 

    Jag undrade även hur val av donator kan se ut. Jag vet att det beror på kliniken, men hur stor frihet har föräldrarna i att välja en donator? Hur ser det ut oftast? Man får välja genom att titta på barndomsbilder av olika donatorer eller är det läkare som mindre eller mer bestämmer baserande på... Ja, baserande på vad? 
  • KajsaMia
    Limarie skrev 2020-01-11 13:56:34 följande:

    Norge gör enligt min kännedom inte äggdonation.

    Haha, trodde alltid att Finland tillhör Skandinavien. Hehe men jag är själv tyska så jag har inte så riktigt koll.

    Förresten i Tyskland är äggdonation förbjuden enligt embryoskyddslagen. Du får som läkare inte ens prata med din patient om detta. Då kan du bli straffad.

    Personligt hade jag inte valt landet efter om det kan vara trevligt som semesterort och som du skriver man kan göra en minisemester överallt. Det går dessutom inte på alla kliniker att planera perfekt. Erfarenheten är att planerna ändras med kort varsel osv. Så det gäller att kanske välja ett land också där det är lätt att ta sig dit osv. Då tycker jag själv att Prag, Riga, Köpenhamn, St Petersburg och större städer i Spanien är bra.

    @Kajsa har ni redan utnjuttat alla tre landstingsförsök?


    Nu kände jag mig dubbeldum! Först att jag inte visste om lagen i Tyskland därifrpn en del av min familj kommer och massa andra saker du nämnde senare. Tack! För det andra därför att jag nyss påbörjat fertilitetsutredningen så jag vet inte än om jag ska göra IVF med ÄD. . Det var ju därför jag skrev ni skulle tycka att jag är galen med att redan nu leta efter svar på mina frågor, kliniker och annan information kring ÄD. Det var några som sa, och jag läste, att jag kanske borde bli intresserad av ämnet pga dålig äggreserv som jag har, till exempel. 
  • KajsaMia
    UndrandeSökare skrev 2020-01-12 20:36:53 följande:

    På vissa kliniker kan man få se babybilder på donatorn (aldrig bilder på hur donatorn ser ut idag). På andra kliniker får man endast veta hårfärg, ögonfärg, längd, vikt etc. På vissa kliniker fyller mottagaren i hur önskemålen om donatorn ser ut, man brukar också få scanna in bilder på sig själv och maila in. Sen matchar kliniken allt detta mot sin donatorsdatabas och man får ett antal kandidater att välja på. Man måste också ta en rad med blodprover (infektionsprover som tex hiv, syfilis, etc etc blodgrupp och resisfaktor samt spermaprov med morfologi och skicka resultatet på papper till kliniken innan man får välja donator.

    Det är vanligt att kliniken matchar donatorer och mottagare så man endast får förslag på donatorer med samma blodgrupp som man själv har. Många (men inte alla kliniker) matchar blodgrupper. Detta för att barnet inte av misstag ska kunna få reda på av misstag, att man omöjligt kan vara mottagarnas barn genom ett blodgrupperingsprov (i de fall föräldrarna inte velat berätta för barnet, att barnet blev till tack vare en donator).


    Så, kort och gott, den vanligaste metoden är att kliniken presenterar för en ett urval av kandidater som de förberedde själva? Jag tycker det låter ganska vettigt ifall jag förstod det korrekt. Brukar blivande föräldrar dock lockas av möjligheten att bestämma över fler faktorer/ bläddra igenom nästan valfria donatorer? Undrar vad tendensen är av ren nyfikenhet.

    Alla dessa extra blodprover innan donatorval är också extra betalda inte sant?
  • KajsaMia
    Limarie skrev 2020-01-13 09:34:06 följande:

    Det är bara bra att vara nyfiken så började min resa t.ex. Men som "tur" hamnar många ändå inte där utan lyckas med IVF trots låg äggreserv.

    Det är dock bra att kunna lite mer också om systemet. För några kan det vara intressant att inte "slösa" bort alla tre landstingsförsök med IVF utan kanske göra två IVF och 1 ÄD med skattemedel Men allt detta är så individuellt.

    Sedan är det mycket bra att vi nu har skrivit några allmänna sammanfattningar här i tråden till alla de som kommer in i tråden och inte har så mycket bakgrund ännu.


    Limarie skrev 2020-01-13 09:34:06 följande:

    Det är bara bra att vara nyfiken så började min resa t.ex. Men som "tur" hamnar många ändå inte där utan lyckas med IVF trots låg äggreserv.

    Det är dock bra att kunna lite mer också om systemet. För några kan det vara intressant att inte "slösa" bort alla tre landstingsförsök med IVF utan kanske göra två IVF och 1 ÄD med skattemedel Men allt detta är så individuellt.

    Sedan är det mycket bra att vi nu har skrivit några allmänna sammanfattningar här i tråden till alla de som kommer in i tråden och inte har så mycket bakgrund ännu.


    Jag hoppas verkligen på det. Kanske därför pratade min läkare inte ens om det. Det var min nyfikenhet som ledde mig hit, kanske i onödan, men det är bra att vara förberedd. Går det att dela på landstingsförsök så här? Och om man inte får remiss (den måste man få eller?) till ÄD och förbrukar alla sina lanstingsfinansierade försök, så då finns det ingen möjlighet att ha ÄD (med)finansierad, eller hur går det?

    En gång till tack för alla svar, ni är fantastiska.
  • KajsaMia
    Limarie skrev 2020-01-13 17:36:55 följande:

    Precis det är läkaren som avgör tillsammans med er. I vissa fall som hos oss kunde vi ev har fortsatt med IVF. Vi valde att göra IVF privat. Nu Har vi tre landstingsförsök kvar och kan göra 3 ÄD. Men man kan göra 1 IVF och 2 ÄD osv. Du behöver alltid ha en remiss för ÄD. Men det måste inte komma från en läkare. Vi skrev våran själv. Men vi hade mycket som talade mot en till IVF så det gick genom . Blev godkände på 3 kliniker för ÄD i Sverige. Nu ska vi till Finland pga kortare väntetid.


    Har ni gjort också utredningen privat? Eller hur var det att ni bestämde oss för att göra IVF privat? Väntetider? För oss var det mest detta som gjorde att vi ordnade utredningen privat.
    Och angående ÄD i Finland, hur skiljer sig väntetider där och här? Har en känsla att man måste vänta i evighet på allt som ska ordnas via landstinget här i Sverige...
    Ännu en gång tack för information :)
Svar på tråden Vi som planerar äggdonation 2020