KajsaMia skrev 2020-01-11 09:58:10 följande:
Tack så hemskt mycket! Jag tror det är nog bäst att göra så, och angående mediciner, osv, så frågade jag mest därför att jag helt enkelt var nyfiken på hur det funkar, eftersom rent intuitivt verkade det vara lite svårt att ordna hela medicinering och processen när man kör i ett annat land. Men kanske det är jag som har ett begränsat tänkande just nu. Men det är ju därför jag är har, att breda ut horisonterna och få lite kunskap och läsa om era erfarenheter.
Det finns jättemånga kliniker utomlands vad jag har hört och jag delade dem upp i mitt huvud i två grupper när det gäller destinationer; dels finns dem i länder som låter bra som semesterorter (att du sade att ni reste för semester till platsen där ni valde klinik gjorde mig faktiskt tänka på detta och jag tänker mer på stater som Cypern eller Spanien nu, men visst kan man också ha semester i Ryssland!) och andra i östeuropeiska staterna. Är det något i detta? Eller är det bara framstående läkare som finns där och det var det? Jag har aldrig hört talas mycket om kliniker i Frankrike, Tyskland, Polen, Nederländerna...
Tack en gång till. Jag ska nog återkomma med frågor eller hänga lite mer här helt enkelt:) Men är jättetacksam för hjälp!
Varsågod, ja läs gärna regelbundet i denna tråd och ÄD-2019 tråden. Det finns även gamla icke aktiva trådar för äldre årtal längre bak om man söker runt på Familjeliv. ISamt specifika trådar för vissa länder och ibland också för vissa kliniker. Kolla gärna de ställen som Limarie tipsade dig om också.
När det gäller olika länder att välja på så finns det gott om dem, några länder jag hört om som folk valt är bland annat Danmark, Finland, island, Estland, Lettland, Ryssland, Polen, Tjeckien, Spanien, italien, Grekland, Cypern, Österrike, Georgien (surrogatmödraskap), USA, etc så det finns gott om alternativ att välja på.
När det gäller mediciner så finns det olika alternativ.
1. Man kan resa till kliniken och köpa på plats
2. Vissa kliniker KAN gå med på att skicka mediciner med post mot betalning och fraktkostnad.
3. Vissa kliniker (som är med i EU) KAN skicka EU-recept till en befintlig patient i Sverige. EU-recept kan lösas ut på svenskt Apotek OBS Utanför högkostnadsskyddet, så man måste betala 100% av kostnaden.
4. Om man har tur kanske man hittar någon villig gyn i Sverige som vill översätta EU-recepten till svenska recept (man måste då visa upp EU-recepten på papper först). Man kan få betala extra avgifter till gyn för översättning. Vissa gyn i Sverige vägrar tyvärr att hjälpa till alls med recept om det gäller behandling utomlands.
Samma sak med vul i Sverige inför behandling utomlands så tar många gyn privat avgift (1500kr/vul).
Om man tex väljer att göra behandling i vissa länder i södra Europa så säljs alla mediciner receptfritt på Apoteken där, så det kan också vara en möjlighet.