Inlägg från: Anonym (Tjänsteman) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Tjänsteman)

    Har ni hemförsäkring?

    Limeblad skrev 2019-12-07 22:41:14 följande:

    Hyresvärdens försäkring har en självrisk (ibland kan den vara på några hundratusen kronor). Hemförsäkringen innehåller en ansvarsförsäkring som täcker den självrisken.


    Nej, det stämmer inte alls! Bor du i hyresrätt försäkrar du det du äger och fastighetsägaren resten. Din ansvarsförsäkring har inget med självrisken att göra.
  • Anonym (Tjänsteman)
    Anonym (ja) skrev 2019-12-07 22:54:08 följande:

    Är det jag som måste stå för självrisken? Även om det inte är mitt hus? Antar det bara gäller om det är jag som är vållande. Ja tur man har hemförsäkring i så fall.


    Nej du står inte för fastighetsägarens självrisk. Däremot skulle dennes försäkringsbolag kunna driva regress (kräva dig på ersättning via ditt försäkringsbolag) om de anser att du varit vårdslös. Din hemförsäkring kan då täcka hela skadan via ansvarsdelen, normalt 10 mkr.
  • Anonym (Tjänsteman)
    Anonym (Alltid hemförsäkring) skrev 2019-12-08 03:55:42 följande:

    Jag menar som jag skrev, att har man ingen hemförsäkring som går in krävs hyresgästen på självrisken. Det var ett svar till den som skrev att hyresgästen inte krävs på självrisken.


    Hyresgästen krävs normalt inte specifikt på självrisken. Antingen så krävs hyresgästen för hela skadan eller inget alls. Anledningen till detta är att försäkringsbolagen naturligtvis vill att ett annat försäkringsbolag ska betala för skadan om det är möjligt. Om hyresgästen döms för vårdslöshet kan dennes ansvarsförsäkring (del av hemförsäkringen) gå in och täcka kostnaden (iaf upp till 10 mkr), saknas hemförsäkring får hyresgästen betala ur egen ficka.

    Med det sagt finns det några fall varje år där förlikning sker men det är inte normal praxis. I något av dessa fall sker förlikning just till självrisken.

    Så den som vågar leva sitt liv utan hemförsäkring är väldigt dumdristig. Om man inte vill ha försäkring för sitt lösöre bör man iaf teckna ansvars- och rättsskyddsförsäkring.
Svar på tråden Har ni hemförsäkring?