Sasu skrev 2019-10-19 10:20:16 följande:
sen när är en hund ett vilt djur?
håller helt med att inte ha hund i lägenhet, särskilt om det är en hund med mycket vakt i sig, men en hund är inte ett vilt djur. '
Sen spelar det ingen roll om man har en hundgård, man måste ändå ge hunden närhet och tillsyn var 5e timme. valpar måste man ge tillsyn va 4e timme.
Det där stämmer inte riktigt.
Det finns ett antal ramkrav som är beskrivna i ganska generella ordalag som måste uppfyllas, på vilket sätt de uppfylls är sällan helt klart specificerat.
Om man tittar på vad som står lagstiftat så ska hundar ges tillsyn minst 2 gånger dagligen, unga, sjuka eller skadade hundar oftare. Någon tidsgräns finns egentligen inte satt (med undantag för valpar under 4 månader som endast får lämnas korta stunder, vad som är en kort stund finns ej specificerat). Förutsatt att man uppfyller alla andra krav, exempelvis kravet på att tillfredsställa hundens sociala behov, att hunden rastas minst var sjätte timme (valpar och äldre hundar med kortare mellanrum än så, ej specificerat. Enligt andra föreskrifter gäller det samma även sjuka djur).
Man kan med andra ord uppfylla kraven trots att hunden bor i hundgård, det finns helt enkelt olika möjligheter att leva upp till de olika kraven.
Personligen tycker jag att den som lämnar sin hund hemma utan mänsklig kontakt mer än 6 timmar per dygn, inte bör ha en ensam hund, en hundkompis är ett sätt att uppfylla kravet på social kontakt om man är rumsligt skild från hunden. Hundar som bor permanent i hundgård ska enligt lag rastas dagligen på annan plats, fri vistelse i hundgård uppfyller i övrigt kraven på regelbunden rastning (rekommendationen för en frisk vuxen hund är minst var sjätte timme). Med andra ord så kan man ha hund i hundgård så länge som den får sina grundläggande och sociala behov tillfredsställda, hundgården uppfyller kraven på bekvämlighet och storlek och den rastas utanför hundgården varje dag. Om hunden enbart bor i hundgård del av dagen (exempelvis när man jobbar) men i övrigt lever inne med ägaren så kan hundgård vara ett utmärkt alternativ. Som jag skrev ovan är dock min personliga åsikt att man bör ha 2 hundar om den ensamma tiden överstiger 6 timmar per dygn, men det finns inget egentligt lagstöd för det. Sen finns det en lång rad lämpliga rekommendationer från intresseorganisationer men de är inte lag.
Jordbruksverkets föreskrifter och almänna råd kring hållande av hund och katt är den mest specifika lagtexten i sammanhanget, 15 sidor lång men lättläst för den som vill fördjupa sig.
Jag har jobbat som djurskyddsinspektör och man möter ofta djutägare som menar på att de följt lagen på vissa punkter, men där omständligheterna ger att de misslyckats på andra sätt, väldigt sällan finns det en konkret punkt att trycka på utan man gör en samlad bedömning.
Vi kan jämföra 2 fall som exempel.
1. En hundägare blir anmäld av grannen för att hundarna rastas för sällan. Hundarna är hemma ensamma under dagen, ägaren jobbar 6 timmar, och har ca 5-10 minuter till och från jobbet. Hundarna rastas med andra ord ca var sjätte timme, visar inga tecken på sjukdom, är pigga och glada. Ingen åtgärd då en minimal avvikelse inte tycks påverka djurens välfärd.
2. En hundägare anmäls av sin veterinär. 3 av hundägarens hundar har inkommit vid upprepade tillfällen med urinvägsinfektioner och man har sett att deras urinblåsor förefaller vidgade. Misstanke om att hundarna inte rastas regelbundet. Vi finner att hundarna rastas minst var sjätte timme dagtid, med god regelbundenhet. Men med hänsyn till hundarnas hälsotillstånd räcker ju det inte för just dessa individer. Vi ställer krav på att hundarna, av hälsoskäl, ska rastas oftare än var sjätte timme. Hundägaren löser detta genom att ge hundarna fri tillgång genom hundlucka till en rastgård i anslutning till bostaden och fortsatta gå koppelpromenader som tidigare. Urinvägsproblemen har vid uppföljning inte återkommit. Vi är nöjda med lösningen.