Vilken FETTHALT har mjölken ni dricker?
Jag känner till att den hypotesen tidigare framförts och var på väg att ta med det i mitt inlägg men tänkte att debatten kring detta nog dött ut. Uppenbarligen har den inte det.
Det finns inga belägg för att det skulle vara någon skillnad mellan naturliga och industriellt framställda transfetter när det gäller riskerna med transfetter hos människor. Vår kunskap kring mekanismerna bakom hjärt-kärlsjukdom och cancer är dock begränsad och därmed kan man naturligtvis inte säga varken det ena eller det andra med hundraprocentig säkerhet.
Själv hoppas jag naturligtvis att naturliga transfetter är ofarliga, eftersom jag som jag tidigare uppgav äter för mycket feta mjölkprodukter. Men dessvärre är hälsopåståenden som saknar vetenskapligt stöd oftare osanna än sanna.
Men när det kommer till fett och mättat fett så finns det ingen forskning som tyder på att det skulle vara skadligt för oss. Däremot så har forskningen påvisat att intag av mer omättat fett har hälsofördelar. Men fettdebatten som helhet har varit väldigt felaktig under flera decennier och i USA lever fettskräcken fortfarande kvar.
Forskningen har även på senare tid påvisat allt större samband mellan metabola sjukdomar och socker och andra snabba kolhydrater.
När det kommer till transfetter så är man ganska säker på att de är sjukdomsalstrande för oss dock bara de artificiella. De naturliga som bl.a. finns i små mängder i animaliskt fett har man inte kunnat påvisat samma samband.
Kostforskning är väldigt svårt, dels för att det måste göras under en längre tid samt att du måste titta på fler parametrar än bara kosten i sig.
Men en sak är nog ganska säkert, margarin borde inte få kallas för livsmedel!