Avstånd till skolskjuts/hållplats
Bor på landet och kommunen har upphandlad skolskjuts (alltså en extra buss) som tar barnen till en hållplats där de kan åka med reguljära linjetrafiken in till studieorten. Detta gäller högstadiet.
I år har kommunen beslutat att flytta hållplatsen så att mina barn som tidigare kunde gå på bussen ute vid landsvägen nu ska gå mellan 3 och 4 km till en skapad hållplats (där inga barn bor). Kommunen tänker att det inte ska vara några stopp utan bussen kör till ett ställe och alla barn få gå dit och gå på, åka 3-4 km för att sedan byta till linjebuss.
Min undran är om någon har erfarenhet av detta, hur långt ett barn ska gå till "upphandlad buss". Jag hittar inget i skollagen Kap. 10, mer än att bussen ska vara " i anslutning till hemmet" och vad som menas i anslutning till är oklar. Varje kommun sätter sina egna riktlinjer och det är de jag efterlyser från dig!
Finns det specificerat hur långt man ska gå till upphandlad buss? Har du erfarenhet av överklaganden hos din kommun? känner du till ärenden som har varit upp i förvaltningsrätten? Jag vill gärna veta så att jag kan samla information och bilda mig en uppfattning.
Har också tagit del av Skolskjutshandboken från SKL.
Tack på förhand!