Inlägg från: Mentat |Visa alla inlägg
  • Mentat

    Greta Thunberg är överskattad

    Johnnyorange skrev 2019-05-16 16:48:03 följande:

    Är så jävla trött på att höra allt tjat om henne. Jag har inget emot henne personligen. Men att strejka varje fredag med etablissemangets välsignelse är ingen stor bragd. Hon har blivit som någon sorts helig ko. "Hur kan man attackera ett barn" Var det någon kolumnist på Aftonbladet som skrev.

    Men man måste ju få ha rätt att kritisera även det barn och ungdomar gör. Så länge man håller sig saklig. Nej kan inte se varför hon förtjänar så här mycket uppmärksamhet.


    Det är hur enkelt som helst att attackera ett barn. Gör tankeexperimentet att Greta, eller någon annan för all del, hade strejkat varje fredag i protest mot aborter, eller "homosex"-propaganda under Pride eller något i den stilen.

    Hade media beskrivit det om och om igen i ständigt positiva termer? Glöm det. Då hade det blivit ett helt annat ljud i skällan. Greta själv är säkert uppriktig men hennes rörelse är de facto skapad av media.
  • Mentat
    KillBill skrev 2019-08-28 09:53:42 följande:
    Det är du som har att visa att Greta eller någon forskare hävdar att vi har 10-11 år på oss att vända utvecklingen annars leder utvecklingen till slutet för mänskligheten. 

    Jag har varken sett Greta eller någon etablerad forskare forskare påstå något sådant. 
    Johan Rockström framtälls i alla fall som en etablerad forskare: https://www.svd.se/laget-ar-akut--sa-har-maste-vi-stalla-om
  • Mentat
    KillBill skrev 2019-08-28 12:39:21 följande:
    Ja? Rockström har likväl inte sagt saker som vissa i tråden vill göra gällande. 
    Vad det handlade om var alltså att " forskare hävdar att vi har 10-11 år på oss att vända utvecklingen annars leder utvecklingen till slutet för mänskligheten. 

    Jag har varken sett Greta eller någon etablerad forskare forskare påstå något sådant. "

    Ur den länkade artikeln: "Läget är allvarligt. Det är akut, inte enbart på grund av riskerna, utan även för att tiden börjar rinna ut. Vi har bara 10 år på oss att vända skutan."

    Om inte det dög så förstår jag inte vad du begär. Jag är inte intresserad av hårklyverier.
  • Mentat
    IPCC:s rapporter är inte så svåra att hitta: www.ipcc.ch/reports/
    Vilken Expressen åsyftar är inte lika uppenbart, men eftersom de skriver att den presenterats i dagarna borde det vara "The Ocean and Cryosphere in a Changing Climate"
    Jag har inte läst den. De som debatterar den borde ju göra det.
  • Mentat
    FDFMGA skrev 2019-09-30 12:32:38 följande:
    Det kan man tycka att de som ifrågasätter klimatforskningen borde göra.

    Själv har jag vare sig kunskap att ifrågasätta IPCC eller för den delen de läkare som för närvarande behandlar en svårt sjuk släkting med ett nytt läkemedel de bedömer kunna ge önskad effekt.

    Men så pysslar jag inte med amatörforskning heller och påstår mig ha mer relevanta kunskaper än de experter jag förlitar mig på.

    Problemet med högerpopulister är ju att de alltid lyckas leta rätt på någon stofil som påstår det de vill höra  - och detta görs så gott som alltid utan någon som helst relevanskontroll eller källkritik.
    Din avslutande mening är något för lång. Jag rättar den: "Problemet med populister är ju att de alltid lyckas leta rätt på någon stofil som påstår det de vill höra  - och detta görs så gott som alltid utan någon som helst relevanskontroll eller källkritik."

    Javisst, jag håller med. Det är alltid nyttigt att gå till källan och kontrollera relevansen, oavsett vad saken gäller eller egen ståndpunkt.
  • Mentat
    Anonym (Kvackkvack) skrev 2019-11-04 15:11:05 följande:
    Har du bara segelbåtar och flygplan i din badbalja.

    Jag har vid sidan om min badanka även ett fraktfartyg och ett passagerarfartyg.

    Inget leksaksfartyg men ett riktigt fraktfartyg som ändå ska till Spanien är nog mer passande för en person som inte flyger.
    Hmmm, hur mycket CO2 släpper ett fartyg ut vid en resa över Atlanten och hur mycket släpper ett flygplan ut...?
  • Mentat
    klyban skrev 2019-11-04 16:36:49 följande:
    Samma där, fartyget åker oavsett.
    Ja, det gör ju flygplanet också. Jag har inte letat rätt på data men jag skulle ju bli ytterligt förvånad om inte fartyget släpper ut betydligt mer CO2 per förflyttad sträcka än vad flygplanet gör. Alltså vore i så fall alternativet att flyga bättre än alternativet att åka med ett motordrivet fartyg, men visst jag har inte kollat förutsättningarna.
    Det var just dem jag frågade efter.
  • Mentat
    klyban skrev 2019-11-04 17:12:46 följande:

    Bara om flygplanet inte är fullt, och sen får man räkna med mer bränsle.
    Fartyget är exakt det samma oavsett om Greta åker med eller inte.


    Anonym (Kvackkvack) skrev 2019-11-04 18:00:19 följande:
    Det har jag svårt att uppskatta, men det verkar som du tror att jag tycker att man ska chartra ett fraktfartyg för att köra Greta Thunberg till Spanien.

    Det var inte riktigt min tanke utan att man i stället låter hene resa med ett fartyg som ändå ska frakta gods från Amerika till Spanien övriga Europa.

    Hur mycket extra koldioxid som skulle förbrukas om man ligger till hennes vikt till ett fraktfartygs vikt när det är lastat. Låt mig svara så här: Brukar du känna dig nedtyngd om det kommer ett extra dammkorn som fastnar på din axel?
    Definitionsmässigt är planet inte fullt, annars hade hon inte fått plats. Jag har svårt att tänka mig att ni faktiskt inte förstår analogin så den troligaste slutsatsen är att ni helt enkelt inte vill förstå:
    Greta vägrar att flyga pga utsläppen av CO2. Må vara. Men att då föreslå att hon skall ta ett fraktfartyg över Atlanten, som rimligen släpper ut långt mer än ett flygplan är ju då inte särskilt lyckat, eller hur?

    Både båten och planet skall korsa Atlanten i vilket fall som helst, det är ingen skillnad så långt. Om nu Sara Skyttedals erbjudande om att köpa en biljett till henne var ett hån så är ju det här förslaget i så fall ett betydligt större hån.

  • Mentat
    Anonym (Kvackkvack) skrev 2019-11-04 19:10:50 följande:
    Har inga problem att vare sig följa ditt resonemang eller förstå varför du tänker fel.
    klyban skrev 2019-11-04 19:23:51 följande:

    Ett fartyg tar resan ändå, och kostar inget extra.
    Men på sikt så ska den trafiken bort, ja!


    Ett svart och vitt argumentation berättar bara du ingen diskussion vill ha.


    Det var ju bra att ni förstår analogin. Synd att det inte märks bara. Både planet och fartyget kommer att korsa Atlanten i vilket fall som helst. Fartyget släpper rimligtvis ut bra mycket mer CO2/km än planet gör.

    Exakt varför är det då ett hån mot Greta att föreslå att hon följer med ett av dessa plan men inte något hån att föreslå att hon följer med ett av fartygen? Resonemanget går inte ihop. (däremot är det förstås konsekvent att kräva att både flyg och motordriven båttrafik skall bort. Realismen kan diskuteras, liksom följderna bleve det verklighet, men det är konsekvent.)
  • Mentat
    Anonym (Kvackkvack) skrev 2019-11-05 09:18:42 följande:
    Blev så stum av beundrar inför din argumentaion att jag behövde en god natts sömn med den som huvudkudde.

    I fortsättningen kan ju alla som anser att flyget bidrar till klimatförändringen trösta sig med att de med gott samvete ändå kan köpa en biljett, planet skulle ju ändå ha flugit.

    Så här när julen snart är i antågande kan ditt argument finslipas i tomteverkstaden och man kan kanske snart förvänta sig att propåer kommer att utgå därifrån och riktas till Greta där hon uppmanas att vara mer miljöpolitiskt korrekt och sluta trilskas med att inte vilja flyga.
    Ja, jisses. Det där med analogier verkar vara ett okänt begrepp. Helt OK, Greta vill inte flyga eftersom planen släpper ut CO2. Men i så fall måste det ju vara exakt lika illa, eller snarare värre, att ta en båt över Atlanten eftersom den släpper ut ännu mer CO2, inte sant?
    klyban skrev 2019-11-05 10:28:26 följande:

    Som du förstår, fartygen åker ändå, som du förstår nyckeln är där och Greta som INTE vill släppa ut mer co2.


    Jag kommer till slutsatsen att man inte vill förstå, utan medveten förstör diskussionen och tanken.
    Vilket är helt enligt agendan som fossilindustrin gett er.


    Ja, fartygen far ändå. Det gör ju planen också. Att ta planet över Atlanten släpper rimligen ut betydligt mindre CO2/km än vad fartyget gör. Alltså är det ett rent hån mot Greta att uppmana henne att ta t.ex. en fraktbåt på resan hem.
    Däremot kan hon ju segla tillbaka. Det var dock inte det förslaget som jag reagerade mot gick ut på.

  • Mentat
    FDFMGA skrev 2019-11-06 22:13:15 följande:
    Hm, är det verkligen så svårt att förstå deras resonemang.

    Antalet flygplan och deras flygningar är avhängigt biljettförsäljningen. Ju fler som köper flygbiljetter desto fler flygninar kommer det att bli - och omvänt.

    Biljetter köps eller köps inte av enskilda personer. Om myror kunde resonera och resonerade som du gör skulle ingen myra dra sitt strå till stacken - som alltså aldrig skulle bli någon stack.

    För övrigt gick 11.000 miljöforskare ut i dag med en larmrapport om att klimatkrisen är akut.
    Nejdå, jag har inget problem med att förstå det resonemanget. Det jag kritiserade var förslaget om att hon kunde åka tillbaka över Atlanten med t.ex. en fraktbåt som ändå tar sig över havet. Men om nu flygbolagen bygger på biljettförsäljning så skulle förstås, i förlängningen, även båttrafik över Atlanten göra detsamma.

    Eller så säger man att detta är en engångshändelse som inte påverkar båttrafiken men i så fall är det sant för flygtrafiken också. Det jag efterlyser är litet konsekvens, något som hittills har uteblivit.
  • Mentat
    klyban skrev 2019-11-07 13:33:03 följande:

    Man tankar planen efter antalet passagerare, det gör aldrig ett lastfartyg.
    Vilket betyder utan Greta, mindre bränsle 0 co2 inga utsläpp som Greta tillför på planet.
    Men sätter hon sig på planet, så msåte man direkt anpassa sig.
    Som alltid med vikt.

    Lastfartyget åker oavsett, och kostar inget extra i co2.

    The End


    Hur mycket man tankar är ju irrelevant, det som räknas är hur mycket som går åt. Det går åt betydligt mer på ett lastfartyg / km. 
    klyban skrev 2019-11-07 13:34:20 följande:
    Vi kan åka tåg, dessa kan åka i par tusen km/h om man så önskar.
    Javisst. Det är ju klart. Över Atlanten....
    Suck.

    OK, vi kan alltså slå fast att hela idén om att föreslå för Greta att hon skulle åka lastångare tillbaka är ett betydligt större hån mot henne än att hon skulle flyga. Nu vill hon säkert inte göra någondera så diskussionen är egentligen meningslös men jag tycker ju att den som ursprungligen föreslog det gott kunde få tänka efter litet.
  • Mentat
    FDFMGA skrev 2019-11-07 18:47:12 följande:
    Bra.

    Då borde du väl heller inte ha några större problem med att förstå vad det skulle innebära för Greta Thunberg som opinionsbildare om hon tog flyget.
    Nejdå, det förstår jag mycket väl men det jag reagerade mot var enbart förslaget om att hon skulle åka fraktbåt i stället för att segla. Ur rent symbolisk och PR-mässig synvinkel hade det säkert fungerat, ur rationell och faktabaserad synvinkel vore det enbart korkat.
    Greta är ju framförallt ett mediafenomen så det är klart att hon vill vårda sin framtoning i media. Inget konstigt alls så långt.
  • Mentat

    Om man faktiskt vill göra en insats för klimatet, då är det t.ex. så här man åstadkommer resultat: www.nyteknik.se/innovation/artificiella-lovet-gor-om-koldioxiden-till-metanol-6978098

    Det återstår förstås att bevisa att man kan göra det här i stor, industriell, skala men principen är oerhört lovande. Lyckas man skala upp processen uppnår man ett antal viktiga mål:

    * Klimatneutralt bränsle - det kan _verkligen_ minska utsläppen
    * Vi behöver inte oroa oss för att oljan skall ta slut
    * Oljestaternas möjlighet att utöva utpressning på länder utan den tillgången försvinner

    ...för att bara nämna några. Likväl är detta något som över huvud taget inte uppmärksammas utanför facktidskrifter, inte mer än någon liten notis i alla fall. Jämför det med att Gretas eventuella sjösjuka är en stor nyhet i kvällspressen så tror jag att ni håller med om att proportionerna här är helt fel.

    Uppmuntra unga till att gå i skolan och satsa på en forskarkarriär i stället för att skolstrejka!

  • Mentat
    oOOo oOOo skrev 2019-11-23 16:37:21 följande:
    Som tur är bryr sig nog inte dessa forskare inte om så mycket annat än vad som står i dessa facktidskrifter Solig 
    Nej, forskarna är nog insatta. Allmänheten är det inte och det är det jag reagerar mot, att media grovt missköter sin uppgift att rapportera om klimatfrågan på ett objektivt sätt. Skolelever kunde dessutom behöva bättre inspiration än skolstrejker.
Svar på tråden Greta Thunberg är överskattad