Inlägg från: FDFMGA |Visa alla inlägg
  • FDFMGA

    Förtjänar Greta Thunberg nobels fredspris?

    nihka skrev 2019-06-18 10:43:10 följande:
    Ja, tänka sig att man har skrivit A och B på två språk
    Haha.

    Rentav retarderat och med kopplingar till Sandviken 
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2019-06-18 11:47:19 följande:
    Jag tycker inte att han skriver bra. 

    Angående slumpen så ogillar jag den om eller när den ställer till det för mig, annars inte. Jag accepterar alldeles oavsett att den finns. Jag tillmäter den däremot ringa eller ingen betydelse i just det sammahang och den kedja av händelser vi diskuterar i den här tråden. 

    Jag har aldrig vare sig påstått eller trott att skolans generositet handlade om att de själva ville få del av Thunbergeffekten. Det här gäller ett barn illa drabbat av grav psykisk ohälsa och funktionsnedsatthet. Generositeten är förstås riktad mot henne.

    Jag är helt övertygad om att föräldrarna använt sina kontakter och säkerligen också skapat nya för att få skjuts på Gretas initiativ. Det behöver de inte ha berättat för henne och det har de säkert heller inte gjort med tanke på att i princip vad som helst kunnat utlösa väldigt svåra anfall av panikångest och besvärliga tvångshandlingar/tankar. 

    Att Greta sedan klarade av att i hög grad bemästra sina svårigheter är förstås imponerande, men samma svårigheter och närmast såriga ångest är också vad som ligger till grund för en projektion som verkat mycket drabbande på många. 
    Aha, då får du kanske testa Siri Hustvedt i stället.

    Mitt perspektiv är egentligen reaktionerna på Thunbergs budskap och där är det så tydligt att åtskilliga av de negativa reaktionerna åtminstone delvis bottnar i personlig avund inför den mycket omfattande uppmärksamhet hon fått, i synnerhet eftersom det handlar om en flicka med ett flertal diagnoser som dessutom ser yngre ut än sina 16 år. För övrigt går det säkert att tillämpa samma förklaringsmekanism kring en del av de positiva reaktionerna.

    För mig är det väsentliga att jag till skillnad från dig bedömer att hon och hennes kampanj kan påverka beslutsfattare på ett för klimatet positivt sätt men visst kan jag se en risk att hon i stället delvis kan komma att fungera som ett alibi för att slippa göra något annat än att "sola sig i hennes glans".

    Jag tycker Croneman pekar på den risken:

    "Stackars Greta Thunberg, vem ska befria henne? Hon ser tyvärr ut att ha blivit elitens och etablissemangets gisslan på livstid. Jag ser fram emot hennes radikalisering. Må den komma snart.".

    https://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/johan-croneman-nar-kandisarna-kommer-till-stan-fjaskar-alla-och-glommer-sitt-uppdrag/

  • FDFMGA
    KlantSmurfen skrev 2019-06-18 12:40:59 följande:
    Hypotetisk situation: någon diskuterar i en tråd på FL och vill gärna framstå som en person med kunskap om det h*n diskuterar. Personen misslyckas med att förklara växthuseffekten (kastrull teorin) och gör sig väldigt rolig över en teori h*n tycker låter korkad. H*n kanske försöker försvara Greta i en OT diskussion där Greta själv är helt irrelevant.

    Kan det finnas en risk att vit tyst man kan uppfattas som någon som godhetsignalerar i onödan?
    Tja, men min ambition är inte att förklara växthuseffekten för dig på ett mer omfattande sätt att växthusgaser fungerar så att de får mindre värme att stråla bort från jorden.

    Man kan inte få allt serverat i fördigtuggade portioner, lite måste man trots allt göra själv.

    Detta menar jag är evolutionspsykologiskt korrekt ur ett salutogent perspektiv.

    Lycka till - förresten var väl den där Klunssmurfen mycket för det där med evolutionspsykologi som en förklaringsmodell för skillnader mellan könen och att hens egen uppfattning om hur dessa borde te sig var evolutionspsykologins heliga graal. 

    Jag tycker det är intressant att så många som ifrågasätter betydelsen av människans klimatpåverkan i så stor utsträckning delar åsikter även på andra områdenSkrattande
  • FDFMGA
    KlantSmurfen skrev 2019-06-18 14:16:40 följande:
    Det är inte första gången du vill att jag ska hålla föredrag, jag har diskuterat med dej förr och vet att när du vill att man ska förklara med egna ord vill du ha ett bevis på att man vet vad man pratar om. Jag vet också att om du tycker att fakta har fel åsikt saknar du förmågan att erkänna att du har fel så man har ju skrivit ett långt jävla inlägg helt i onödan.

    Det ska naturligtvis hycklas när du blir bedd att göra samma sak. Du är fullt medveten om att det är klimathotet och inte bara växthuseffekten du skulle förklara men du envisas med att svammla obegripligt om växthuseffekten som du inte verkar förstå.

    Jo, jag har försökt att förklara skillnader mellan könen några gånger men de gånger jag gjort det med evolutionspsykologi är nog väldigt sällsynt, du får gärna citera de inläggen så jag vet att du inte gör en klyban (ljuger i brist på argument)

    "Jag tycker det är intressant att så många som ifrågasätter betydelsen av människans klimatpåverkan i så stor utsträckning delar åsikter även på andra områden"

    Det är också intressant att några av de som gapar högst om miljön och tjatar om att man ska lysna på vetenskapen har en tendens att tycka att vetenskap är skit när det handlar om biologi och envisas med att skillnader mellan könen ska förklaras ovetenskapligt med genus"vetenskap" som känns mer politiskt korrekt.
    Det var väl bra att jag gav dig en ingång till förståelse av växthuseffekten. Jag anser att detta räcker - kunskap är inget man kan begära att andra ska proppa i en i färdigtuggade portioner. 

    Nåväl - Greta Thunberg tycks inte vara bortskämd på detta område utan beredd att kämpa för såväl betyg som för klimat.

    Nej, jag har inte förväntat mig att du med egna ord skulle kunna beskriva hur marknadsföring numer bedrivs utifrån ett evolutionspsykologiskt grepp. Men det är fint att du skriver att du försökt förklara skillnader mellan könen. Hoppas bara att du inte gör det för ofta. De flesta brukar se skillnaden direktDrömmer

    Apropå din och Påven Johannas språkkampanj så stavas svamla med ett m, inte två. Det kan jag ju tycka att du borde känna till mot bakgrund av din praktiska erfarenhet inom områdetSkrattande
  • FDFMGA
    KlantSmurfen skrev 2019-06-18 19:33:41 följande:
    du skrev något liknande i #652, i #664 skrev du "Hm, mitt svar gick visst upp i rök" jag citerade en del av inlägget i #657 "Kan du förklara med egna ord hur modern marknadsföring, godhetssignalering och politisk aktivism tillämpar evolutionspsykologiska teorier."

    Anmälde du ditt inlägg för att kunna förneka vad du skrivit?

    "Apropå din och Påven Johannas språkkampanj så stavas svamla med ett m, inte två. Det kan jag ju tycka att du borde känna till mot bakgrund av din praktiska erfarenhet inom området"

    Den som förklarar växthuseffekten med "Koka upp vatten i en kastrull...." ska nog inte svamla om svammel. Det måste vara ont om motargument när man börjar gnälla på stavning, jag kan ju alltid skylla på dyslexi vad är din ursäkt för svamlet om kokande vatten?
    Nej, jag anmäler sällan inlägg och har hittills aldrig anmält mina egna.Skrattande

    Kastrullresan var ett försök att få dig att förstå hur växthusgaser fungerar. Tanken var att du skulle koppla till analogin att växthusgaserna fungerar som ett lock såtillvida att de släpper igenom mindre värme.

    Testa så får du se. Skillnaden i kastrullen kan vara så stor att du med samma tidsåtgång kan få löskokta ägg när du prövar utan lock och lika hårdkokta som ett gossebarn kan tycka hen ter sig när hen leker könsroll ur ett evulutionsteoretiskt perspektivSkrattande

    Det där med förklaring av  innebörden i marknadsföring utifrån nya evolutionspsykologiska rön tycks bli en sandboxhanger av rangSolig
  • FDFMGA
    KlantSmurfen skrev 2019-06-19 00:32:03 följande:
    "Nej, jag anmäler sällan inlägg och har hittills aldrig anmält mina egna."
    Raderar moderatorerna inlägg som inte strider mot forumreglerna på långa vägar om man inte anmäler dem själv?

    "Kastrullresan var ett försök att få dig att förstå hur växthusgaser fungerar"
    Det är inte så växthusgaser fungerar men om du föreställer dig det uppenbara...ett växthus som släpper igenom solljus men inte infraröd strålning (värmestrålning) är det alltid en början.

    "Det där med förklaring av  innebörden i marknadsföring utifrån nya evolutionspsykologiska rön tycks bli en sandboxhanger av rang"
    menar du i samma rang som den mindre genomtänkta förklaringen av växthuseffekten eller den helt frånvarande förklaringen av klimathotet?

    Är något som är 20+ år nya rön?

    Applications of Evolutionary Psychology in Marketing
    citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download&rep=rep1&type=pdf
    The Role for Signaling Theory and Receiver Psychology in Marketing | SpringerLink
    link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-540-92784-6_9
    Aha, Youtubeklippet ska föreställa din egen förklaring av hur marknadsföring av idag tar hänsyn till evolutionspsykologiska teorier - till skillnad från gammal husmorsreklamTomte

    Apropå språkkultur så kan jag med egna ord berätta en stavningsregel som jag tror är så gott som absolut pålitlig. I svenskan blir det aldrig dubbelkonsonant för "m" när det finns en direkt efterföljande konsonant. Typ:

    Svamla, humla, mumla, hymla,dymla, hamla, ramla, famla. 

    Vad jag också med egna ord försöker berätta är att det i värsta fall kan te sig en aning löjeväckande om någon som hånar Klybans språkhantering inte lärt sig stava till svamla.

    Nåja, fenomenet med att kommunicera via ideologiskt eller religiöst korrekta semaforer är inte nytt - men har fått ett enormt uppsving i och med länkningsmöjligheten.

    Inte sällan kan man om man följer länkarna i en ideologiskt korrekt semaforsamling konstatera att vissa av länkarna sedan åratal leder rakt ut i tomma intet - och detta utan att någon av dem som byter semaforsamlingar med varandra upptäckt detta, det vill säga försökt läsa innehållet i semaforenSkrattande
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2019-06-19 11:59:08 följande:
    Jag skrev "svammel" - det stavas med två m. 
    FDFMGA skrev 2019-06-19 11:29:46 följande:
    Aha, Youtubeklippet ska föreställa din egen förklaring av hur marknadsföring av idag tar hänsyn till evolutionspsykologiska teorier - till skillnad från gammal husmorsreklamTomte

    Apropå språkkultur så kan jag med egna ord berätta en stavningsregel som jag tror är så gott som absolut pålitlig. I svenskan blir det aldrig dubbelkonsonant för "m" när det finns en direkt efterföljande konsonant. Typ:

    Svamla, humla, mumla, hymla,dymla, hamla, ramla, famla. 

    Vad jag också med egna ord försöker berätta är att det i värsta fall kan te sig en aning löjeväckande om någon som hånar Klybans språkhantering inte lärt sig stava till svamla.

    Nåja, fenomenet med att kommunicera via ideologiskt eller religiöst korrekta semaforer är inte nytt - men har fått ett enormt uppsving i och med länkningsmöjligheten.

    Inte sällan kan man om man följer länkarna i en ideologiskt korrekt semaforsamling konstatera att vissa av länkarna sedan åratal leder rakt ut i tomma intet - och detta utan att någon av dem som byter semaforsamlingar med varandra upptäckt detta, det vill säga försökt läsa innehållet i semaforenSkrattande
    Som sagt. 

    Jag kan förstås också stava fel och gör i hastigheten så ibland. Det är emellertid något helt annat än hur det står till med klybans förmåga att författa inlägg. 
    Javisst, ingen efterföljande konsonant där. E är en vokal.

    Det var heller inte du som skrev "svammla".

    Min tes är att om man har behov att håna andras språk så kan man åtminstone försöka lära sig enkla stavningsregler.

    Själv brukar jag för övrigt ha någon form av gränssättning nedåt när jag med roat löje betraktar somligas försök att kommunicera. 

    Hamnar man tre våningar under "källarnivå" blir det bara plågsamt och pinsamt. Så jag går aldrig lägre än två våningar under.
  • FDFMGA
    LenaL79 skrev 2019-06-19 12:19:33 följande:

    Lite intressant att se någon som verkar vara så högt road, kanske får sig ett gott skratt i sin alldeles egen lilla vrå, när personen strävar efter och verkar lyckas imponera så stort på sig själv.
    Det är väl härligt när människor blir glada, även i de fall man man bara lyckas göra sig själv glad. Kanske stämmer även i detta sammanhang att ett gott skratt förlänger livet?


    Tror inte alls att Greta Thunberg vill imponera eller att hon är särskilt road av all den uppmärtksamhet hon fått.

    Hon har ett budskap och för den sakens skull så kan hon nog hantera såväl positiv uppmärksamhet som gänget som är på väg att krevera av avund över att en liten flicksnärta kan få så mycket uppmärksamhet.

    Evolutionspsykologin talar sitt tydliga språkSkrattande
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2019-06-19 14:58:39 följande:
    Så varför var jag alls omnämnd i inlägget jag citerade då? 

    Om du på allvar uppfattar mig som en person som behöver påminnas om att E är en vokal så ser jag ingen som helst mening att fortsätta interagera med dig vare sig i den här tråden eller i någon annan. 
    Nej, det förstår jag.

    Jag uppfattar dig som en av de personer på FL som har lättast att förmedla sina tankar i ord på ett förståeligt och korrekt sätt - oavsett ämne.

    Min princip att avstå från att kommentera sådant som jag uppfattar som mer än två nivåer under källarplan i fråga om språkförmåga - omsatt i min syn på din språkhantering anser jag väl närmast att du inte behöver kommentera sådant som ligger under markplan.

    Och så finns det ju också annat som jag tycker att man av rena anständighetsskäl kan låta bli att kommentera, som t ex de dagliga inläggen i den här tråden.

    https://www.familjeliv.se/forum/thread/78187832-religosa-liv-efter-doden
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2019-06-19 17:54:00 följande:
    Sant. Jag håller med dig. Men alla har vi väl något/någon vi provoceras svårt av och för min del är det den självgode fragmentarikern.
    Jomenvisst.

    Själv har jag svårt för vissa former av plågsamma kommunikationsförsök i form av länkar och citat.
Svar på tråden Förtjänar Greta Thunberg nobels fredspris?