Inlägg från: Bjoer |Visa alla inlägg
  • Bjoer

    Förtjänar Greta Thunberg nobels fredspris?

    Flash Gordon skrev 2019-05-08 08:11:57 följande:
    Det är inte jag som är dålig på att formulera mig. Det är du som inte klara av att läsa det som faktiskt står utan att blanda in dina egna förutfattade meningar.

    Exakt ingenstans skriver jag att vi inte har ett "klimatproblem". Det jag ifrågasätter är din och Gretas känsla av att nu är det PANIK!
    Bjoer skrev 2019-05-07 15:57:32 följande:
    Så du menar att personer som kan resa miljövänligt inte ska göra det eftersom andra inte kan resa miljövänligt?
    Det är inte miljövänligt att resa med elbil till London. Men Malena TROR att det är det. Du också vad det verkar.

    När Malena laddar sin elbil med kolkraftsel i Tyskland så blir hennes bil en värre miljöbov än en vanlig dieselbil. Men så långt tänker inte Malena så hon flashar med sin Londonresa (för dotterns skull) i sin bok.

    Det enda miljövänliga hade förstås varit att låta bli resan helt och hållet.


    ---

    Och återigen undviker du att resonera kring mat till 250 miljoner afrikaner och el till 240 miljoner indier.
    Du hänvisar till rapporter om istid och ekologisk kollaps, rapporter som inte slår in, och jämför med dagens klimatproblem. Varför ska någon tro att du menar annat med dagens problem då? Att du inte skriver det explicit innebär ju inte att andemeningen i din text är att vi inte har klimatproblem. Så nog får du formulera dig annorlunda om du vill att folk ska förstå dig.

    Så hur bråttom tror du att det är?

    En elbil är bättre än en diesel oavsett hur du laddar den. Du är felinformerad. Dessutom är resan genom Tyskland inte speciellt lång när du kör till London, så totalt är det mycket bättre än om man kör på kolel hela vägen.

    Med tanke på hur stor påverkan Greta, förhoppningsvis, får så lär den resan tjäna in sig i utsläpp flera gånger om. Så om man ska diskutera de komplexa frågorna, som du verkar vilja, så var resan nog miljövänligare oavsett transportsätt, än att inte göra den. Men men..., resonerar man så kan man ju inte peka på massa irrelevanta fel hos någon som faktiskt försöker åstadkomma något.

    Jag har inte undvikit något, läs tråden. Allt handlar inte om dina inlägg.
  • Bjoer
    Flash Gordon skrev 2019-05-08 12:59:05 följande:
    Jag hänvisade till många olika rapporter och artiklar, som exempel på när det tidigare varit PANIK!.

    Men du var så fast i dina tankegångar så och kunde inte ta till dig vad som stod. Prova att läsa förutsättningslöst nästa gång någon argumenterar mot dig.

    I sak är det inte mer bråttom nu än att vi har tid att göra genomtänkta lösningar. Om bara politikerna VÅGAR ta jobbiga beslut och inte hemfaller åt Greta-populism.

    Vissa saker måste vi genomföra. Vi MÅSTE ge 240 miljoner indier el oavsett vad du tycker om det. Kol är den snabbaste och billigaste vägen dit. Vi MÅSTE se positivt på den ökade mängden grönska på jorden - en konsekvens av ökad mängd CO2, tror man.

    Å andra sidan måste vi i andra delar göra allt vi kan för att framförallt fasa ut kolet, oljan och gasen och då är inte svaret att subventionera vindkraft (eller elcyklar). Svaret är inte heller att förbjuda inrikesflyg mellan Stockholm och Göteborg. Och det finns inget som heter "biobränsle", på riktigt. Det är en bluff.

    ---
    Jag är nog inte riktigt så felinformerad som du tror.
    https://teknikensvarld.se/elbilar-kan-vara-samre-for-miljon-an-dieselbilar/

    Och då har man förstås inte lyft problemet med batteriernas tillverkning.

    Men du sitter alltså på fullt allvar och försöker rättfärdiga familjer Ernman/Thunbergs nöjesresa till London med att Greta får så mycket uppmärksamhet nu?!
    Skönt icke-svar på frågan om hur bråttom det är...

    Vi måste ge 240 miljoner Indier el, men vi kan inte göra det med kol-el. Lös problemet istället för att ignorera det.

    Läste du artikeln? "? Framför allt är det viktiga att ställa om, bort från fossila bränslen och fasa ut dem, och då är elektrifiering ett sätt att göra det, och det måste påbörjas redan i dag, säger han till Sveriges Radio."

    Förövrigt om Tysk el: https://www.nyteknik.se/energi/fornybara-energikallor-gar-om-kol-i-tyskland-6943727

    Jag ser inte ens varför jag ska behöva rättfärdiga nån resa. Även om de så flög överallt så gör det inte vad de påstår osant. Det hela är bara en stor tu quoque.

    Ärligt talat, grattis, noll poäng.
  • Bjoer
    Flash Gordon skrev 2019-05-08 14:41:04 följande:
    Det är inget känsloargument. Det är den faktiska avvägningen man måste göra.

    Kol är den snabbaste och billigaste vägen att ge 240 miljoner indier el. Antingen anser man att de skall få det och så snart som möjligt eller så säger man att de får vänta, kanske inte få det alls i värsta fall. En eller två generationer till utan el kanske inte är en så stor sak ändå?

    I sak har du rätt: vi måste ingenting.

    Men personligen väljer jag att prioritera att lyfta 240 miljoner ur fattigdom så fort som möjligt.
    Var är analysen att kol är det snabbaste och billigaste sättet att göra det? Jag menar, om vi nu inte ska göra saker i PANIK så lär du ju ha en bra grund för den slutsatsen, eller?
  • Bjoer
    Flash Gordon skrev 2019-05-08 14:48:00 följande:
    Det finns inget exakt svar på hur bråttom det är även om vissa tror det, tror att det är jättebråttom och att det är PANIK!

    Det enda vi vet är att precis alla förutsägelser hitintills har visat sig vara fel och även den här gången kommer extrem-scenariona som ger Greta panikkänslor visa sig inte hålla.

    du missar poängen. Elektrifiering KAN vara en lösning men allt hänger på varifrån elektriciteten kommer. Ernman tankar kol-el och känner sig duktig. Att avstå resan var förstås inte aktuellt.

    Jag vet inte heller varför du känner ett behov av att rättfärdiga Ernam/Tunbergs resa men av någon anledning gjorde du det.
    Det finns inget svar men du är säker på att det inte är panik? Kom igen, bättre än så kan du. Tummen och pekfingret?

    Precis alla förutsägelser hittils? Really? Kan du lista alla förutsägelser, eller hänvisa till en lista som visar att PRECIS ALLA har slagit fel? Eller kan det vara så att det här bara är, precis som vanligt, en extrem överdrift för dramatisk effekt och retorisk verkan?

    Tankar de kol-el? Really? Tyskland har 38% kol-el. Resan till London går mindre än hälften genom Tyskland. Men det är klart, de drog väl en förlängningssladd direkt från ett kolkraftverk till sitt hus så de kunde åka hela vägen på BARA tysk kol-el. He, dina påståenden är så världsfrånvända att det är svårt att svara på dem utan att glida in i sarkasm.

    Jag vet inte varför du känner ett behov av att kritisera deras resa eftersom det är helt irrelevant för sakfrågan, men av någon anledning gör du det. Drömmer
  • Bjoer
    Flash Gordon skrev 2019-05-08 15:10:27 följande:
    Var det där det bästa du kunde?
    Nej, men det var det bästa ditt inlägg förtjänade.
  • Bjoer
    Flash Gordon skrev 2019-05-10 07:34:01 följande:
    Jo, det brukar vara reaktionen när de svåra frågorna ställs. Sluta diskutera. Du är inte direkt den första ...

    Greta blir rent av arg när någon vetenskapsman säger till henne att det är komplicerat.
    Nu var det ju du som slutade diskutera, men men...
  • Bjoer
    Flash Gordon skrev 2019-05-10 08:33:54 följande:
    Nä, det var du som gav ett tramssvar på et tinlägg jag gjorde och då frågade jag om det var det bästa du kunde.
    Ah, det var ett "tramssvar"! Så klart! Lol...

    I själva verket synade jag bara, på ett något sarkastiskt sätt, alla dina överdrifter. När du återgår till en rimlig verklighetsbeskrivning kan vi fortsätta.
  • Bjoer
    Flash Gordon skrev 2019-05-10 08:54:29 följande:
    Nä, det kommer vi inte för du är bara ute efter att förstöra samtalet nu med en metadebatt om samtalet och det kan inte jag göra något åt.

    Du hade inlägget ingen att svara på. Om du ville. Du ville inte.

    Hade du velat hade du kunant kommentera el till 240 miljoner indier och mat til l250 miljoner afrikaner elel rnågot anant komplicerat. Men du ville inte.

    Synd att det så ofta slutar såhär när man talar med de som har PANIK!
    Jag är inte ute efter någon metadebatt men det är svårt att inte hamna där när man måste hantera någons överdrifter hela tiden. Som att Ernman skulle åka till London på tysk kol-el. Något som inte ens är i närheten av sant. Eller relevant. Men när man påpekar det så är det ett "tramssvar". Inser du inte hur oseriös du låter då?

    Dessutom har jag flera gånger kommenterat dina 240 milj. indier, men jag antar att det också är "tramssvar", eller?
  • Bjoer
    Flash Gordon skrev 2019-05-10 11:07:12 följande:
    Jo, det är precis det de gör men du tramsar om att "Vadå, har de en elkabel från kolverket va?" 

    Hälften av elen i tyskland kommer från kol/gas och familjen Ernman kan inte välja el i ladduttaget. De får den mix de får när de stopapr in sladden och kol-el får de garanterat. Samma sak i Belgien, Holland, Frankrike och UK. I Frankrike lär de ha laddat kärnkraftsel, för den delen.

    Det där är tekniska detaljer som du nog egentligen vet om. Eller så tror du på riktigt att om du köper "vindkraft" av elbolaget så får du bara vindkraftsel i uttagen hemma. Endera.

    Det här tycker alltså familjen Ernman-Thunberg är en miljövänlig resa. Du tyckte det också.

    Hyckleriet är stort men det största hyckleriet är att de inte tänker slopa resan helt - vilket är det enda ritkigt miljövänliga. DERAS dotter ska ju inte behöva lida.

    Men fan ta den familj som låter SINA barn få uppleva London - om de tar flyget.

    Ungefär som Malena skriver om hur de passivt, aggresivt sitter på avstånd och hånar en familj som är ute och åker skoter med sina barn på isen en vinterdag.

    Snacka om att flytta målstolparna. Tidigare har du sagt att de åkt på tysk kol-el. Det är det enda du har nämnt. När jag kritiserar det säger du att jag tramsar och när jag trycker på igen så ändrar du dig och säger nu att det är 50% tysk kol-el. Vilket iofs. också är fel. Du tjatar i inlägg efter inlägg om hur vi måste se det komplicerade i frågorna men när det kommer till deras resa, då jävlar är det svart-vitt utan nyanser. Och sen börjar du prata om hur de är hycklare?!

    Så, vad är de faktiska siffrorna då? Tyskland har 38% el från kol (enl. tidigare källa från mig). De har 40% el från förnyelsebara källor. Resan är 1909km lång (Stockholm - London) och 630km (33%) av dessa går genom tyskland. Det innebär att de kör på 12.54% tysk kol-el på sin resa till London om man avrundar till att de kör på varje lands elmix i respektive land. Men visst, beskriv det som att de reser till London på tysk kol-el, för det är en rimlig beskrivning från någon som vill ta hänsyn till att saker är komplicerade.

    Förövrigt spelar det ingen roll om de hycklar eller inte, sakfrågan är densamma.

  • Bjoer
    Flash Gordon skrev 2019-05-13 10:03:01 följande:

    Jag har från första början nämnt alla länder de passerat genom. Man måste vara bra bakom flötet för att ha missat det och verkligen tror att de BARA åker på tysk kol-el från Stockholm till London. De åker på belgisk och brittisk kol-el också. Till exempel, är väl bäst att tillägga i den här konversationen.


     


    Om det sedan är tysk, belgisk eller brittisk kol-el (och förmodligen alla tre) är ointressant för POÄNGEN (den som du missat helt och hållet) och sakfrågan ? de tycker de har gjort en miljöinsats värd att skryta över i en bok när de tar elbilen till London för att deras barn skall få gå på en konsert.


     


    Det finns givetvis inget miljövänligt över att ta elbilen till London. Det enda miljövänliga är att låta bli resan helt och hållet. Men familjen Ernman-Thunberg vill förstås inte neka SINA barn rätten att få uppleva London, få shoppa i   lyxbutikerna på Regent Street på dagen och gå på konsert på kvällen.


     


    Hela episoden är ganska talande för fenomenet Ernman-Thunberg och ger en insikt i nivån på deras engagemang. Ett engagemang som vissa nu tycker ska ge Greta Nobels fredspris.


    De har också åkt på tysk förnyelsebar el, belgisk förnyelsebar el, dansk förnyelsebar el osv. Men det nämner du inte, för det passa inte din retorik.

    Och? Det är irrelevant.

    Det är miljövänligare än flyget, med ca. 50% beräknat från respektive lands elmix, med lite överslag. Det miljövänligaste är givetvis att lägga sig ner och dö, om man nu vill argumentera så. Men generellt så säger jag mest, och?

    Och? Som jag sagt tidigare, det spelar ingen roll  ifall de är hycklare eller inte alltid tar den exakt bästa miljölösningen.

    Det här den här nitiska fokusen på person, istället för sakfrågan, som är så lustig.
Svar på tråden Förtjänar Greta Thunberg nobels fredspris?