Inlägg från: K Kalle |Visa alla inlägg
  • K Kalle

    Förtjänar Greta Thunberg nobels fredspris?

    Lånehajen skrev 2019-05-01 11:21:37 följande:

    Nej, jag anser inte att hennes aktivism faller inom ramarna för vad som bör kvalificiera en person för att tilldelas nobelpriset. Att hänvisa till möjliga framtida konflikter som eventuellt kan undvikas som ett resultat av att klimatet förbättras är väldigt långsökt och i min mening inte särskilt relevant.

    Dessutom tycker jag att man, för att tilldelas den typen av pris, bör ha arbetat med diplomatiska frågor under en längre tid samt uppnått faktiska resultat. Greta har under den korta tid hon varit känd engagerat människor och är för sin ålder ovanligt klok men det finns många som uträttat betydligt mer rent praktiskt för såväl klimatet som freden.


    Det finns garanterat flera sådana, som arbetat med dessa frågor under lång tid - och utan att synas i media. Det finns många trotjänare som över huvud taget inte vill synas i media. Dessa ska väl också uppmärksammas med priser när de förtjänar det?! Det är väl inte "den som syns och hörs mest" som ska få pris utan den som gjort mest nytta?!
  • K Kalle

    Den som ställer sig upp och främst kritiserar FÖRETAG som bidrar negativt till klimatet skulle vara en verklig hjälte (fast fortfarande ingen kandidat för fredspriset).

    Att kritisera vanliga människor som gör så gott de kan och försöker få livet att gå ihop är väl inte svårt. Varför är det ingen som kritiserar företag som reser i onödan (det är alltid låg- och lägre medelklassens Thailandsresor som tas upp) eller detta utbredda ofog med onödiga förpackningar och onödigt stora förpackningar som endast finns för att kunna lura konsumenterna? Det krävs lite mer att våga stå upp mot dessa starka ekonomiska intressen. Lättare att kritisera familjefadern i Skellefteå som måste ta bilen till jobbet för att det är alldeles för kallt och för långt för att cykla och ingen buss finns.

  • K Kalle
    Flash Gordon skrev 2019-05-02 09:01:23 följande:

    Den norska nobelkommittén har nog bättre förstånd och smak än att ge henne Fredspriset. Det är trots allt ett lite nyktrare land än Sverige.


    Ändå var de nära att ge Hitler Nobels fredspris - precis innan andra världskriget. Tur de hann ändra sig.
  • K Kalle
    sextiotalist skrev 2019-05-02 12:42:51 följande:
    Jag tror det är få av kritikerna som lyssnat på vad hon säger.

    Hon säger bla att man ska lyssna på vetenskapsmännen och då är det en man som kritiserar henne för att hon ska lyssna på vetenskapsmännen istället t.ex.

    Och som du skriver, vi måste alla bidra och tänka på vad vi kan göra. Gör man en liten förändring, så är det ändå ett steg i rätt riktning
    Varför inte fokusera på den megamycket störe klimatpåverkan företag har? Som tex det jag skriver om onödiga förpackningar och onödigt stora förpackningar. Om man fick bukt med det NU skulle mycket vara värt.

    Själv har jag inte barn. Det är den åtgärd som ger mest positiv effekt på klimatet faktiskt. Slår allt övrigt med hästlängder!
  • K Kalle
    Flash Gordon skrev 2019-05-07 14:49:50 följande:
    På tal om innerstads-pajas från dumvänstern.

    Familjen Ernman/Thunberg åker elbil från bostaden på Fleminggatan (Kungsholmen) till London för att dottern ska få gå på en speciell konsert. Känner sig efteråt miljömedvetna och duktiga.

    .
    Inte ett resonemang kring att en elbil kostar en halv miljon att köpa - inget problem för en familj som är god för tiotals miljoner.

    Inte ett resonemang om att bilen laddas med kolkraftsel när de laddar i Tyskland, Nederländerna, Frankrike, UK. 

    Inte ett resonemang om att det är en lyx att ha tiden fri att kunna ta elbilen på en tre-fyradagars resa (enkel väg) hipp som happ.

    Bara det symboliskt ser bra ut så. Ta elbilen till London.

    .
    Däremot den barnfamilj som precis skrapar ihop till biljetter på Ryan Air för att kunna visa SINA barn London. De är klimatbovar.
    Precis! Det är det här klassföraktet jag avskyr! De som vill poängtera det dåliga med flygresor tar ofta upp Thailandsresor. Säkert för att det inte längre är hippt att åka dit utan för att det mest är arbetarklass och lägre medelklass som åker. Det är liksom ofarligt att sparka nedåt. De flesta människor kämpar för att få vardagen att gå ihop. Man kanske skulle vilja handla ekologiskt men måste man vända på slantarna har man inte råd. Inte nog med att man har svårt att få ekonomin att gå ihop, man ska känna sig som miljöbov samtidigt.

    Bättre att ge sig på stora multinationella företag, men det vågar man inte.
  • K Kalle
    nihka skrev 2019-05-07 23:25:30 följande:
    Vilket klassförakt? Tror det sitter mest i det egna huvudet. Man tar upp Thailandsresor som ett exempel på semesterresor för att de är så vanliga och är långa flygresor.
    Hela retoriken andas klassförakt. De tänker säkert inte på det själva och gör det inte medvetet.
  • K Kalle
    Bananböjaren skrev 2019-05-08 08:04:06 följande:
    Hela miljöhhysterin bygger på ett massivt klassförakt. Det är frågan om den rikaste tio procenten som ser ner på arbetarna och inte riktigt kan acceptera deras "thailandsresa". Pöbeln ska inte ha råd att resa, inte heller ha råd att äga sitt eget boende, inte ha råd med egen bil utan tvingas åka kollektivt.

    När de smutsiga och lössbärande tredjeklassmänniskorna numera har råd med förstaklassbiljetten på Titanic så svider det för dom välbeställda. Dom vill helst vara ifred ifrån de smittobärande knegarna som borde stannat hemma och skött maskinerna.

    All miljöpolitik bygger på att man vill sänka levnadsstandarden för fotfolket, märkligt att så lite människor ser detta.
    Såg senast igår på nyheterna att fartygstrafiken släpper ut mycket mer än flygtrafiken. Kryssningsfartyg och andra passagerarfartyg som ligger för hamn i exv Stockholm spyr ut massor med miljöfarliga och hälsofarliga ämnen hela tiden. Motorerna går på tomgång för att butikerna och restaurangerna ombord ska få el. Jag har inte hört en enda klaga på kryssningsresenärer. Inte en enda gång faktiskt. Däremot hörde jag en på jobbet säga att man borde åka båt till USA istället för att flyga.
  • K Kalle
    Flash Gordon skrev 2019-05-08 12:26:09 följande:
    ÄN.

    Redan har hashtaggen #båtskam börjat synas.
    Kanske får vi snart också #elbilsskam eller #batteriskam - för de som har batterier med kobolt från gruva i Kongo. Gruvdriften där orsakar stort lidande.
  • K Kalle
    Flash Gordon skrev 2019-05-08 16:57:32 följande:
    Ja, Indien satsar på många olika projekt men så är det i alal länder under utveckling. Sverige lade motsvarande 15 miljarder på att bygga en kanal tvärs över landet (Göta Kanal, invigd 1832) samtidigt som landet i stort var ett fattigt bondesamhälle.

    En viss grundnivå anser jag att alla människor har rätt att uppnå. Mat, vatten, el, avlopp, skola, sjukvård ... I det här fallet även om det innebär att Indien bygger kolkraftverk motsvarande 100 svenska kärnkraftverk.

    Vi har inte den moraliska rätten att kräva att 240 miljoner indier ska vara kvar i mörkret (bokstavligt) bara för att Greta har panik. 

    Och exemplet med 240 miljoner indier är förstås just ett exempel. Samma typ av konflikt ser vi över hela världen.

    Snabb och enkel energi lyfter samhällen och människor men kostar i miljöskador.
    Grejen är att vi är för många helt enkelt. Jorden räcker inte till för att alla ska leva som vi gör i den rika delen av världen. Om vi varit några miljarder färre hade det gått bra, men dit kan vi inte komma på något enkelt sätt. Man kan ju sluta ge extra bidrag till människor som får fler än två barn. En bra start. Kanske en liten extra dusör till barnlösa istället. Den allra största klimatboven är nämligen att skaffa barn. Ju fler desto värre.

    #barnskam
  • K Kalle

    ...men givetvis är det förmätet att neka Indien, Kina mfl länder den standard vi själva har. Lösningen på allt har inte jag såklart.

  • K Kalle
    felix le chat skrev 2019-05-08 16:58:36 följande:
    Det verkar förekomma en del okunniga komentarer kring barnarbete i kongolesiska
    gruvor som bryter mineraler som behövs i elbilarnas batterier.

    Källa:

    www.theguardian.com/global-development/2018/oct/12/phone-misery-children-congo-cobalt-mines-drc

    edition.cnn.com/interactive/2018/05/africa/congo-cobalt-dirty-energy-intl/
    Barnarbete plus att det underblåser och förvärrar stridigheterna i Kongo.
  • K Kalle
    felix le chat skrev 2019-05-08 16:14:52 följande:
    Men nu är du ju ( förmodligen ) inte Indier ?
    Indierna själva lägger hellre 2 miljarder dollar om året på sitt rymdprogram
    än att ge barnen en lampa för att läsa läxor på kvällarna.
    Varför skall vi i EU prioritera att lyfta 240 miljoner fattiga i Indien när
    Indierna själva struntar i det.
    Det ska vi inte. Det finns flera väldigt rika indier. De skulle kunna dela med sig av sitt överflöd men väljer att vältra sig i lyx istället.
  • K Kalle
    nihka skrev 2019-05-10 11:38:15 följande:
    Du tillskriver människor en massa åsikter de inte har uttryckt. Så här skriver Marlena Erman om elbilen:

    "Elbilen - som fortfarande är i sitt utvecklingsstadie - är den enda bilen som på sikt kan bli hållbar och den nämns alltid av ledande klimatforskare..."

    Varken flygresor eller bilresor TILLFÖR naturen något positivt, så det är inte frågan om vad som är miljövänligt utan vad som är minst miljöovänligt och där förlorar flyget.
    Visst, och var ska elen till alla elbilar komma ifrån? Kärnkraft? Och hur många är intresserade av gruvdrift på deras bakgård för att få fram metaller till elbilarnas batterier? Var ska elen till tågen komma ifrån? Varför köper man inte in tåg som är tillgängliga även för handikappade? Dessa är av nöd hänvisade till flyget. Utan flyg blir det kommunarrest.

    Jag gillar elbilar, men kan inte låta bli att problematisera lite.
  • K Kalle
    Anton Chigurh skrev 2019-05-11 17:10:41 följande:
    Verkligen....!

    Jag misstänker att bränsleceller/vätgas kommer bli oerhört konkurrenskraftigt framledes. Batterihelvetet till personbilar, och framför allt, till lastbilar. Kommer vara för jävla tunga. Och ändå viktigare.....råvarorna till batterierna är REDAN en bristvara.
    Plus att gruvbrytningen orsakar skador på miljön den också samtidigt som den är orsak till politiska konflikter och krig.
  • K Kalle
    nihka skrev 2019-05-13 10:51:07 följande:
    Lägg märke till formuleringar som " utvecklingstadie", "enda bilen" och "på sikt".
    Men handikappade förväntas redan idag sitta hemma istället för att ta flyget till Umeå eller Göteborg eller vart de nu behöver ta sig.
  • K Kalle
    nihka skrev 2019-05-13 11:22:59 följande:
    Tycker du att Chernobyl är något slags bevis för det?
    Jag tror att Bjoer menar att förre har dött av kärnkraft än av fossila bränslen.
Svar på tråden Förtjänar Greta Thunberg nobels fredspris?