Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    Förtjänar Greta Thunberg nobels fredspris?

    Padirac skrev 2019-05-02 11:26:08 följande:
    Vem menar du har puttat fram Greta för sina syften?
    Till att börja med var det flickans föräldrar som startade det hela via sina kontakter inom PR-branchen.

    .
    Därefter har större organisationer tagit över. One Foundation har jag för mig att den hetta.

    Nu reser hon runt med ett helt entourage från Klimatindustrin. Du vet, det finns folk som livnär sig på detta. 
  • Flash Gordon
    AndreaBD skrev 2019-05-02 11:28:11 följande:
    Hon var deprimerad och nu har hon något som hon är engagerad i, så hon är inte längre deprimerad. Jag förstår att föräldrarna tyckte att det skulle ge henne något positivt. Inte bara det, utan det skulle visa henne att hon kan något, när hon antagligen just tyckte att hon inte klarar något. Och när en tonåring väl har börjat bli intresserad av något  - skulle de stoppa henne då? Då hade hon verkligen sjunkit ner i depressionen igen. 

    Jag har varit i samma situation med min dotter. Även hon har diagnos och var deprimerad i tonåren. Då fick hon chansen att spela huvudrollen i en film. Och självklart tänker man då: Man kan inte säga nej till det. Kanske är det det som ger henne en sån lyft att hon mår mycket bättre snart. Och det var en roligt grej för henne, hon blev ingen kändis, då filmen inte gick så bra. 
    Jag kan också förstå att föräldrarna tyckte det var bra att hon hittade ett intresse men det intresset behöver ju inte manifesteras genom att ungen exponeras på det sätt hon gör nu.
  • Flash Gordon
    AndreaBD skrev 2019-05-02 11:33:41 följande:
    Men det är ju det man aldrig vet i förväg.
    Jag är helt övertygad om att Malena och hennes karl aldrig i sitt liv kunde tro att det skulle dra iväg på det här sättet när de kontaktade hennes PR-byrå för att lyfta fram flickans skolstrejk.

    Men hade det inte räckt med ett engagemang i Fältbiologerna eller nå't istället för en PR-kupp i media?
  • Flash Gordon
    sextiotalist skrev 2019-05-02 12:42:51 följande:
    Jag tror det är få av kritikerna som lyssnat på vad hon säger.
    Hon säger bla att man ska lyssna på vetenskapsmännen och då är det en man som kritiserar henne för att hon ska lyssna på vetenskapsmännen istället t.ex.
    Och som du skriver, vi måste alla bidra och tänka på vad vi kan göra. Gör man en liten förändring, så är det ändå ett steg i rätt riktning
    Det är ärligt talat inte mycket att lyssna på.

    Hon drar några talepunkter med grova siffror kring miljöproblem som "man" anser stämmer för stunden (idag år 2019) och så säger hon att huset brinner och att det är panik för snart går jorden under - vilket den "snart har gjort" sedan åtminstone 60-70 år tillbaka.

    Enda skillnaden mellan henne och Al Gore år 2006 är att hon är 55 år yngre och ser så oskuldsfull ut i sina flätor.

    .
    Al Gore fick i och för sig Nobelpriset 2007 ihop med IPCC.
  • Flash Gordon
    Bjoer skrev 2019-05-02 12:33:33 följande:
    På vilket sätt är hon ohederlig? 
    Jag skulle säga att det ohederliga är att bara köra lite allmänna siffror och talepunkter och sedan säga att det är "Panik!". Men hon är ett barn och förstår inte bättre. Så det är knappast cyniskt och medvetet från hennes sida.

    .
    Den dagen hon problematiserar till exempel Indiens utbyggnad av kolkraft mot den elektricitet och utveckling denna utbyggnad ger till 240 miljoner indier som idag inte har el - den dagen är det något annat.
  • Flash Gordon
    sextiotalist skrev 2019-05-03 08:18:30 följande:
    Men det hon har lyckats med, det är att många har börjat tänka en gång till. Det gjorde även Al Gore.
    Jag tycker ändå att de ungdomar som brinner för en bra sak (att vara rädd om vår jord är ju ändå en bra sak) ska uppmuntras, inte näthatas.
    Jag har inte påstått att hon har lösningen, det jag reagerar för är hur vuxna personer är så hatiska och beter sig rent ut sagt förjävligt. Jag delar inte alla Gretas åsikter, men jag beundrar henne för att hon kämpar för en bra sak. Att hon använder sin asperger (ja, jag vet att det inte heter så längre, men tycker det säger mer om hennes funktionshinder än autism) och sin envishet till att kämpa för något hon tror på. Hon skadar ingen, hon hotar ingen, hon beter sig inte illa. Hon förstör inte för någon och ändå bemöts hon med så stort hat av vuxna personer.
    Är hon ett så stort hot?
    Sedan är Nobels fredspris för mig en ickefråga, får hon det, så kommer jag gratulera tyst för mig själv, får någon annan det, så kommer jag gratulera även denna person tyst för mig själv.

    Ja, i praktiken är hon ett slags hot eftersom hon används som symbol av krafter som är helt snett ute i den aktuella frågan.

    Precis som Al Gore ganska snart avslöjades sprida bluffsiffror och överdrifter så gör Greta detsamma. Och för det bör hon kritiseras.

    Då ÄR det ett problem om ansvariga blint lyssnar på vad hon säger.
  • Flash Gordon
    sextiotalist skrev 2019-05-03 08:35:55 följande:
    OK, jag ser större hot än denna unga kvinna. Problemet är inte konstruktiv kritik, utan hatet som hon får möta.

    STÖRRE hot finns, absolut. Det är trots allt fullt möjligt att vänta ut den här hypen och gå vidare. Men likväl är det ett problem. Med henne som det var med Al Gore.
  • Flash Gordon
    Bjoer skrev 2019-05-03 08:55:39 följande:
    Vad är det ohederliga i det? Det ÄR panik. Hennes "uppgift" är inte att problematisera, det är att få folk, framför allt politiker, att ta frågan på allvar. Vilket de inte gör nu.
    Ja du ser.

    "Det ÄR panik" ...

    Hur många hundra miljoner indier ska vi offra för att "det ÄR panik"?

    Det har alltså varit panik så länga alla här på forumet har levt.
Svar på tråden Förtjänar Greta Thunberg nobels fredspris?