Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Förtjänar Greta Thunberg nobels fredspris?

    Flash Gordon skrev 2019-05-02 11:13:28 följande:
    Det enda jag sett är att hon en gång skänkt prispengar till någon organisation.

    Men värdet ligger ju i att senare, år efter år, kunna åka runt och ta betalt av allt från företag till stora konferenser till organisationer och politiska partier. Hur mycket tror du inte varumärkets värde höjdes när hon nominerades till Nobels fredspris?

    Hade hon bara velat jobba för klimatet finns det andra sätt, mer konkreta, än att sätta en autistisk 16-åring i medias blickfång.
    .

    Nu talade vi om "kritisera henne som person". Inte "spy ut hat".
    Men vad är det i hennes person som man ska kritisera? Och vad är syftet med att kritisera?
    Ska hon sluta brinna för vad hon tror på?
    Ska hon knipa?
    Ska hon säga till de som gillar henne att sluta gilla henne?
    Exakt vad gör hon för fel?
  • sextiotalist
    Flash Gordon skrev 2019-05-02 11:28:10 följande:
    Hon är ett barn med ett barns begreppsförmåga - på gott och ont. Hon har inte koll på området hon talar om. De enda svar hon lämnar är "vi måste lyssna på forskarna" coh "jorden går under". Ingenting konkret. Hon (eller snarare de bakom henne) utnyttjar det faktum att hon är ett baaaarn.

    Så nu har jag kritiserat henne som person.

    Syftet med att kritisera en MAKTHAVARE är bland annat att förnuftiga säger ifrån när MAKTHAVAREN gör något knasigt.

    .
    Men återigen. Det är inte så mycket Greta som industrin bakom som skaver.

    OCH det faktum att så många rakt av, utan att tänka efter, köper det hon säger.
    Det är inte nog så många som köper rakt av, de som gör det, köper nog rakt av, oavsett vad en person säger.
    Jag ser det mera, här är en ung person som är uppriktigt sagt oroad. Hon använder tonåringens vokabulär och känslor. Hon är en tonåring, vi kan inte förvänta oss att hon agerar och resonerar som en 30-åring.
    Och som jag sagt tidigare, har hon fått personer att tänka en gång till, innan man gör ett val, då har hon, utifrån det jag ser det, uppnått sitt syfte.

    Det är det jag gillar med tonåringar, de kan brinna så mycket för en sak. De tänker inte alltid hela vägen fram och ofta brukar de blir mer lugna när de blir äldre.
    Våra tonåringar ska skaka om oss vuxna, komma med jobbiga sanningar, och ifrågasätta våra val.  
    Och om folk köper rätt av vad hon säger, så är det ingen katastrof, det har funnits personer i historien som har haft större inflytande, men en agenda som inte varit så god om man så säger.
  • sextiotalist
    Bjoer skrev 2019-05-02 12:33:33 följande:

    På vilket sätt är hon ohederlig? Hon påstår inte att Sverige kan lösa det själv. Eller EU. Eller USA. Hon menar att hela världen måste samarbeta. Eller, hon menar inte, hon bara säger vad experter har sagt länge, men ingen brytt sig om.

    Hela den här kritiken är så  obefogad. Om man ska räkna på påverkan så behöver ingen göra något, för allas enskilda påverkan är för liten för att göra skillnad. Varje kines är också bara en person. Vad som behövs är att länder, stater och unioner ändrar sig. Vi kan ju inte sitta och vänta på att någon annan ska agera först. Vänta på att Kina ska göra något, då kommer det aldrig ske någon förändring.


    Jag tror det är få av kritikerna som lyssnat på vad hon säger.

    Hon säger bla att man ska lyssna på vetenskapsmännen och då är det en man som kritiserar henne för att hon ska lyssna på vetenskapsmännen istället t.ex.

    Och som du skriver, vi måste alla bidra och tänka på vad vi kan göra. Gör man en liten förändring, så är det ändå ett steg i rätt riktning
  • sextiotalist
    K Kalle skrev 2019-05-02 12:51:13 följande:
    Varför inte fokusera på den megamycket störe klimatpåverkan företag har? Som tex det jag skriver om onödiga förpackningar och onödigt stora förpackningar. Om man fick bukt med det NU skulle mycket vara värt.

    Själv har jag inte barn. Det är den åtgärd som ger mest positiv effekt på klimatet faktiskt. Slår allt övrigt med hästlängder!
    Absolut, jag blir tokig, då menar jag tokig, på dessa plastförpackningar. Igår var jag jättenöjd, då fisken inte hade flera emballage runt sig.
    Min egen lilla åtgärd är att inte slänga plasten i naturen, utan försöka sortera så mycket jag kan och se till att inte slänga skräp ute. Jag funderar en extra gång om jag verkligen behöver ta bilen och cykla istället. Det är ju bättre att jag väljer tåget än flyget, då jag har det valet, det har ju inte du t.ex.
    Jag behöver inte ta bilen för att handla alla gånger, men det kanske en som bor i glesbygden behöver.
    Jag tar egna kassar (som jag ändå har hemma) när jag handlar istället för att köpa ny, om jag har möjligheten.
    Sedan är jag också bekväm och väljer inte alltid den bästa lösningen för klimatet, absolut.
  • sextiotalist
    Padirac skrev 2019-05-02 15:17:51 följande:
    Odlingen av avokado är väl ingen höjdare egentligen..

    www.dn.se/webb-tv/klipp/nyheter/2000-liter-vatten-for-ett-kilo-avokado/

    Men bra att öka hållbarheten genom använda hela produkten i alla fall

    Hursomhelst är det för mycket resurser som används för ett hållbart samhälle
    Om vattnet är en del av det regn som naturligt faller ner, eller kommer från bra vattenkällor med god tillrinning, så är det ingen fara. Det är ju inte själva mängden vatten som är det som man bör oroa sig, utan att vattnet tas från fel ställen och skadar miljön.
  • sextiotalist
    Padirac skrev 2019-05-02 17:37:02 följande:

    Inget är så enkelt, rovdtiften på planeten fortsätter.

    kit.se/2016/10/19/63628/vart-sug-efter-avokado-har-ett-allvarligt-pris/


    Det är jag medveten om, men jag anser ändå att det är en skillnad varifrån vattnet kommer. Växer avokadon i ett område där det regnar 80 mm varje dygn så fungerar det, men är det ett torrt område där man tar av grundvattnet så är det illa.
  • sextiotalist
    Padirac skrev 2019-05-02 18:00:25 följande:

    Jag håller med, områden i Sydamerika ska visst vara opåverkade i frågan om vatten.

    Men som vanligt skövlas skogar för utbredda odlingar, skövlade skogar som leder till markerosion, landslides, översvämningar..

    Att odla avokado-kärnor för engångsbestick kan naturligtvis inte vara en hållbar framtid. Men som att ta tillvara på rester ur annan produktion är det ett bra initiativ.


    Och de stora skövlingarna av Amazonas :(. Att ta ner skog kräver både kunskap och varsam hand.
  • sextiotalist
    Padirac skrev 2019-05-02 18:14:18 följande:

    Ja, människan på klotet behöver inte fler engångsartiklar, vi behöver färre produkter och en bättre fördelning av de produkter som produceras.

    När svenska forskare nu arbetar med att framställa livsmedel ur det som inte är fisk och skaldjur i havet så kan man undra om det beror på att faunan i haven är så hårt beskattad att den inte räcker för oss längre..

    Ändå tillverkas mer livsmedel än hela jorden befolkning behöver... Och ändå ska vi ta ut mer ändå ur systemen...


    Äsch, vi är ju klimataktivitister och har fel. Jorden har oändliga resurser och vi kan fortsätta med att överkonsumera.
  • sextiotalist
    Flash Gordon skrev 2019-05-03 08:11:00 följande:
    Det är ärligt talat inte mycket att lyssna på.

    Hon drar några talepunkter med grova siffror kring miljöproblem som "man" anser stämmer för stunden (idag år 2019) och så säger hon att huset brinner och att det är panik för snart går jorden under - vilket den "snart har gjort" sedan åtminstone 60-70 år tillbaka.

    Enda skillnaden mellan henne och Al Gore år 2006 är att hon är 55 år yngre och ser så oskuldsfull ut i sina flätor.

    .
    Al Gore fick i och för sig Nobelpriset 2007 ihop med IPCC.
    Men det hon har lyckats med, det är att många har börjat tänka en gång till. Det gjorde även Al Gore.
    Jag tycker ändå att de ungdomar som brinner för en bra sak (att vara rädd om vår jord är ju ändå en bra sak) ska uppmuntras, inte näthatas.
    Jag har inte påstått att hon har lösningen, det jag reagerar för är hur vuxna personer är så hatiska och beter sig rent ut sagt förjävligt. Jag delar inte alla Gretas åsikter, men jag beundrar henne för att hon kämpar för en bra sak. Att hon använder sin asperger (ja, jag vet att det inte heter så längre, men tycker det säger mer om hennes funktionshinder än autism) och sin envishet till att kämpa för något hon tror på. Hon skadar ingen, hon hotar ingen, hon beter sig inte illa. Hon förstör inte för någon och ändå bemöts hon med så stort hat av vuxna personer.
    Är hon ett så stort hot?
    Sedan är Nobels fredspris för mig en ickefråga, får hon det, så kommer jag gratulera tyst för mig själv, får någon annan det, så kommer jag gratulera även denna person tyst för mig själv.

  • sextiotalist
    Flash Gordon skrev 2019-05-03 08:23:29 följande:
    Ja, i praktiken är hon ett slags hot eftersom hon används som symbol av krafter som är helt snett ute i den aktuella frågan.

    Precis som Al Gore ganska snart avslöjades sprida bluffsiffror och överdrifter så gör Greta detsamma. Och för det bör hon kritiseras.

    Då ÄR det ett problem om ansvariga blint lyssnar på vad hon säger.
    OK, jag ser större hot än denna unga kvinna. Problemet är inte konstruktiv kritik, utan hatet som hon får möta.


  • sextiotalist
    Flash Gordon skrev 2019-05-03 08:55:00 följande:
    STÖRRE hot finns, absolut. Det är trots allt fullt möjligt att vänta ut den här hypen och gå vidare. Men likväl är det ett problem. Med henne som det var med Al Gore.
    Jag såg varken Al Gore eller ser inte Greta som ett hot. Som jag skrivit tidigare, får de oss att tänka över vårt eget beteende, tänka en gång till innan man tar bilen eller beställer en flygresa, så har de nått långt.
    För du kan ändå inte förneka att vårt agerande påverkar klimatet (inte den enda faktorn, det finns fler faktorer) och att vi har ändliga resurser av våra råvaror. Så vi måste ändå tänka efter många gånger.
  • sextiotalist
    FDFMGA skrev 2019-05-07 14:12:18 följande:
    Jag bodde i Norrlands inland under många år av mitt vuxna liv, jag är väl medveten om hur det är att bo och leva i glesbygd - samt att de flesta som bor där är företagssamma och påhittiga på ett positivt sätt.

    Jag ser inte kolerikernas riksförbund som representativt för glesbygden.

    Min åsikt är att man inte skjuter inbrottstjuvar och lallar om att de får skylla sig själva om de dör.

    Det är mycket bättre om de som har så svårt att anpassa sig till svenska värderingar får leka krig med tennsoldater i en ombonad miljö.

    Vidare är det min åsikt att Greta Thunberg är en slags symbol som retar gallfeber på högerpopulister till viss del på grund av hennes budskap - men framförallt för att en ung tjej blir lyssnad på.

    Det var väl likadant när den här unga pakistanska kvinnan, Malala Yousafzai, fick fredpriset, då fick talibanerna tuppjuckSkrattande

    De hade ju redan skjtit henne en gång -  som vore hon en inbrottstjuv i deras värderingsskåp!
    Och hennes insats var ju att hon överlevde, nja inte riktigt. Hon gick ju ut hur viktigt det var att flickorna skulle ha samma rätt till skolgång som pojkar. Hon startade inte skolor, men hon riktade makthavares blickar på detta. På samma sätt som Greta får makthavare rikta blicken mot att vi är så nonchalanta mot den planet som ger oss förutsättningar att existerar.
    Dessutom har dessa unga personer (tack och lov) den frispråkigheten som unga personer brukar och bör ha.
Svar på tråden Förtjänar Greta Thunberg nobels fredspris?