Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Förtjänar Greta Thunberg nobels fredspris?

    Flash Gordon skrev 2019-05-02 11:01:11 följande:
    Greta är skörare. Hon är ett barn med en diagnos. Desto större skäl då kan man tycka att hennes föräldrar skyddar henne från uppmärksamheten. Istället gör de tvärtom.
    Hon var deprimerad och nu har hon något som hon är engagerad i, så hon är inte längre deprimerad. Jag förstår att föräldrarna tyckte att det skulle ge henne något positivt. Inte bara det, utan det skulle visa henne att hon kan något, när hon antagligen just tyckte att hon inte klarar något. Och när en tonåring väl har börjat bli intresserad av något  - skulle de stoppa henne då? Då hade hon verkligen sjunkit ner i depressionen igen. 

    Jag har varit i samma situation med min dotter. Även hon har diagnos och var deprimerad i tonåren. Då fick hon chansen att spela huvudrollen i en film. Och självklart tänker man då: Man kan inte säga nej till det. Kanske är det det som ger henne en sån lyft att hon mår mycket bättre snart. Och det var en roligt grej för henne, hon blev ingen kändis, då filmen inte gick så bra. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2019-05-02 11:32:32 följande:
    Jag kan också förstå att föräldrarna tyckte det var bra att hon hittade ett intresse men det intresset behöver ju inte manifesteras genom att ungen exponeras på det sätt hon gör nu.
    Men det är ju det man aldrig vet i förväg.
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2019-05-03 07:45:37 följande:
    Jag är helt övertygad om att Malena och hennes karl aldrig i sitt liv kunde tro att det skulle dra iväg på det här sättet när de kontaktade hennes PR-byrå för att lyfta fram flickans skolstrejk.

    Men hade det inte räckt med ett engagemang i Fältbiologerna eller nå't istället för en PR-kupp i media?
    Om man nu tycker att det är bråttom att rädda jorden - och hon har ju inte direkt fel när det gäller det - så väljer man väl något som kan tänkas bli tillräckligt publik för att det ska ge något? 

  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2019-05-03 09:30:55 följande:
    De gör förstås som de vill med sitt barn men nu tänkte jag på det faktum att hon är ett barn och att de placerar henne i en utsatt situation.

    Deras försvar har varit att hon är intresserad av miljö men ett miljöintresse kan man ju kanalisera på andra sätt.
    Som sagt, om hon var jätte-deppig och tyckte att hon inte dög till någonting - vilket inte är ovanligt för en tonåring på autism-spektrum - så kan ju föräldrarna ha tänkt att vad som helst är bättre än att hon är kvar i den situationen. 
  • AndreaBD

    Måste bara länka talet som jag råkade hitta. Det är så bra. Många kanske känner till det redan, med för de som inte gör:

    ">

  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2019-05-03 10:43:37 följande:
    Frågan är om det har tänkt alls när de startade cirkusen?
    Menar du att de INTE skulle ha tänkt: Det här kan lyfta vår dotter, visa henne att hon kan vara duktig på något!???
    Omöjligt! Det är väl det första man tänker på som förälder! 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2019-05-03 10:57:38 följande:
    Jag tror inte att de för en sekund räknade med att hon skulle hamna så i fokus (med alla medföljande negativa konsekvenser) som hon gjort när de anlitade Malenas PR-konsult för att skapa storyn..

    Men det är ju deras beslut.
    Nej, det tror jag inte heller att de räknade med. Det är det ena. Det andra är att man som förälder förstås nappar på saker som engagerar ett deprimerat barn med förhoppningen att det kommer att få barnet att må mycket bättre.
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2019-05-03 11:08:15 följande:
    Som redan skrivet: deras beslut hur det engagemanget skall manifesteras.
    Ah, okej. Grejen är att ett barn eller en ungdom med Asperger brukar inte vara så flexibla om du skulle säga till dem : "Det är ju bra att du engagerar dig för miljön, men du får inte göra si och så, utan gör så här istället...." Det skulle nog resultera i en så kallad autistisk meltdown, dvs. barnet får värsta utbrott och allt är skit. Eller så skulle barnet ge upp det hela genast och återfalla i depressionen. Och det vill ju inte föräldrarna heller förstås. Det är inte som med ett vanligt, genomsnittligt barn, utan det är mycket svårare att styra. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2019-05-03 13:03:19 följande:
    Så valet skulle alltså vara:

    - låta henne själv slänga sig framför vargflocken

    - tvinga henne att göra nåt annat av sitt intresse och hon blir deprimerad
    Japp, det är rätt uppfattad! 

    I alla fall om man ser det lite svart och vitt. I realiteten skulle man finnas omkring barnet hela tiden och försöka hitta alla fällor och alla möjliga tillfällen för att kanske kunna ingripa lite försiktigt ändå. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2019-05-03 13:40:26 följande:
    Som du märker finns det fler som inte är så flexibla utan är ganska ordentligt rigida, tror inte att du kommer att nå fram med sakliga argument.
    Hm. Så är det nog. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2019-05-04 12:52:04 följande:
    OK, du tror inte att det finns något mellanting då? Typ Fältbiologerna?

    Inte för att det betalar sig lika bra i PR och möjlighet att sälja böcker (de har alltså TRE böcker på gång nu) men det kanske är lugnare för barnet?
    Det är klart att det FINNS. Men om man vet något om autism och Asperger, så är det ju bland huvuddragen att personen är oflexibel. Personen lär helt enkelt vägra alla mellanting. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2019-05-05 13:06:19 följande:
    Hela påståendet från Malena är ju absurt. Dessutom verkar ingen ha korrekturläst boken:

    ?Greta tillhörde det lilla fåtal som kunde se våra koldioxider med blotta ögat. Hon såg hur växthusgaserna strömmade ut från våra skorstenar, svävade uppåt med vindarna och förvandlade atmosfären till en gigantisk osynlig soptipp.?

    "Våra koldioxider"?!
    Kanske har Greta synestesi? 

    https://hjarnan.ifokus.se/articles/56389cb58e0e743eae004a52-synestesi
  • AndreaBD
    KlantSmurfen skrev 2019-05-05 04:32:41 följande:
    Gretas föräldrar är miljöaktivister som tar klimathotet på stort allvar och flyger inte, kan det bli en autistisk meltdown för en 11-åring med OCD när hon inser att omvärlden bryr sig enligt den mall hon är van vid? Det Greta beskriver i klippet är ju hennes bild av hur folk borde reagera i en kris.
    Att de inte flyger - det kom EFTER Gretas stora engagemang. 

    Du menar att omvärlden INTE bryr sig enligt den mall hon är van vid? Så kan det vara. Säkert är det aldrig hur folk reagerar. 
  • AndreaBD
    pyssel skrev 2019-05-05 13:38:24 följande:
    Det skulle ju förutsätta att man normalt kan förnimma den med andra sinnen.
    Jo, ni har förstås rätt och jag tänkte också att det fattas något där. Är dock inte så insatt i synestesi, så jag tänkte om det kan vara någon variant på det, eftersom det väl ska vara vanligt bland folk med NPF också. Men ni har förstås båda rätt i att det borde finnas något sinnesintryck ändå. 
  • AndreaBD
    KlantSmurfen skrev 2019-05-05 14:54:45 följande:
    Nu vet jag ju inte hur Greta tänker men hon kan ha skapat bilder av hur det ska vara
    I THINK IN PICTURES. Words are like a second language to me. I translate both spoken and written words into full-color movies, complete with sound, which run like a VCR tape in my head. When somebody speaks to me, his words are instantly translated into pictures.
    THINKING IN PICTURES: Autism and Visual Thought
    www.grandin.com/inc/visual.thinking.html
    sv.wikipedia.org/wiki/Temple_Grandin

    Det kan vara därför autistiska personer ofta är perfektionister

    Greta tillhörde det lilla fåtal som kunde se våra koldioxider med blotta ögat.
    För att hon har förknippat ordet koldioxid med bilder av rök,skorstenar mm?
    Jag skulle också anta att hon TROR hon ser det. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2019-05-08 08:16:29 följande:
    Marie-Antoinette-syndromet: Mäh, kan de inte äta bakelser då?

    Malena och hennes familj svävar så högt över alla andra med sina miljoninkomster, sitt innerstadsboende och sitt kändisskap att de tappat all kontakt med vekligheten.

    De tror på allvar att ta elbilen till London är en lösning på ett miljöproblem. För inte tänker de beröva SINA ungar rätten att gå på konsert i London.
    Visserligen så anses det där citatet av Marie-Antoinette vara påhittad, numera.

    Och jag vet inte om de är så rika. De är ju inte jätte-kända. Jag hade aldrig hört talas om pappan tidigare.

    Och min dotter flög också till Irland för att se en konsert. Det var dock kompisens pappa som följde med tjejerna, jag tyckte också det var en aning överdrivet. Men vi är alltså inte alls rika. Kompisens pappa har väl ganska gott om pengar, men inte något extremt. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2019-05-08 12:41:06 följande:
    De är rika nog. 

    Deras bostadsrätt är gissningsvis värd runt 10+ miljoner.

    Ett av familjens bolag har nästan fem miljoner i eget kapital.

    Bara där har du 15 miljoner.

    De har råd att köpa en elbil för en halv miljon och sedan tycka att de är miljömedvetna när de tar den på en långtur genom Europa.
    De flesta  (medelålders-) familjer har råd att köpa en ny bil, om de sparar några år på det. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2019-05-08 13:02:20 följande:
    Förutsatt man är två till att börja med. Att man har två inkomster. Förutsatt att man kan spara överhuvudtaget. Och så vidare.

    Ernman/Thunberg behöver inte bekymra sig om sådan. De tar elbilen på tysk kol-el till London för att dottern vil gå på konsert. Så känner de sig miljöduktiga.
    Självklart. 

    Och vem vet om de inte har kombinerat den resan med besök på andra orter som ändå var tänkta? Eller som semester istället för annan semester. De reser ju mycket i sina jobb. 
Svar på tråden Förtjänar Greta Thunberg nobels fredspris?