Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Förtjänar Greta Thunberg nobels fredspris?

    K Kalle skrev 2019-04-28 08:55:09 följande:

    Jag visserligen bara lite kränkt. Jag är en rörelsehindrad kvinna som inte FÅR åka tåg eftersom jag reser med elskoter, typ Permobil, och de är tillåtna på flyget men inte tåget. När jag flyger får all assistans jag behöver från start till mål. På tåget är det mer "rädde dig den som kan" som gäller. Men vad jag förstår agerar inte Greta på eget initiativ utan hon har s.a.s anlitats av nån. Det finns krafter bakom henne. Då är det väl de som ska få priset.


    Det har klargjorts gång på gång, nej Greta är INTE anlitad av någon. De som påstår detta har fortfarande inte kunnat redogöra för vem/vilka hon arbetar
  • sextiotalist
    K Kalle skrev 2019-04-29 10:18:25 följande:
    Fast Greta har ju anlitats av andra har jag fått veta, och agerar inte själv.
    Eftersom du VET detta, får du gärna tala om vilka som gjort detta. Detta har dock förnekats gång på gång och ingen har hittills berättat vilka hon arbetar för
  • sextiotalist
    felix le chat skrev 2019-04-30 13:17:00 följande:
    Seriöst, tror du på det där själv ens ?

    Om Josefin i Grums i Värmland med en pappa som jobbar på bruket och
    en mamma i vården skulle börjat strejka på fredagar hade hon fått höra att
    hon skulle veta hut och sluta skolka.

    Det är Gretas mamma som har sveriges bästa PR människor på sin kompislista som skapat fenomenet.  Aldrig någonsin skulle en vanlig 15 åring kunna vara
    där hon är idag.  Skrattretande ett du skriver att hennes föräldrar inte gjort något
    för att hon skall höras.

    Självklart är det lättare med föräldrar som stöttar en och självklart är det lättare med en som fått verktyg hemifrån. Det gäller ju allt. Men både hennes föräldrar och hon själv har ju berättat att det är hon, Greta, som påverkat hennes föräldrar i detta.

    Det jag är mest orolig för är att hon som ung, har fått ett större "ansvar" att bära än hon är mogen för.
    För hur som helst, hon har talets förmåga, hon brinner för en sak och till skillnad från andra influenser (barn till kändisar som startar en blogg och får massor av pengar för att sälja en produkt) så är det för en god sak.
    Det hon gör är att ifrågasätta det sätt vi lever på och det är jobbigt. Det är jobbigt när tonåringar talar om för vuxenvärlden att våra val inte alltid är så smarta. Och hon har ju rätt i mångt och mycket, vi slösar på resurserna, vi överanvänder allt utan att tänka. Vi kan göra bättre val, men många av oss är lite för bekväma för att vilja göra dessa val.
    Jag anser inte alltid att Greta har rätt. Men hon tror på det och nog sjutton är det bättre att hon lobbar för att vi ska tänka ett steg till.


    Fredspris, tja, det är ju inget vetenskapligt pris, så det är nog inga vetenskapsmän som brukar få det priset. Huruvida hon är värld det, det är nog den norska kommitén som avgör. Hon är dock nominerad.

  • sextiotalist
    Iasse kongo skrev 2019-04-30 17:03:48 följande:

    För varje Greta Thunberg, för varje rödgrön vänsterfjant som berättar för mej vad som är rätt så köper jag hundra liter diesel och bränner upp det, hundra liter tillf och häller ut det i havet, hundra liter till och tankar min gamla Volvo från 1973. Hon har inte rätt, rödgrönvänsterna är fienden och ska krossas. med alla medel.

    Fortsätt ni att tro att ni bestämmer, ni ska förlora om världen så ska gå under på kuppen.


    Fortfarande i trotsåldern ?
  • sextiotalist
    Postman skrev 2019-05-01 00:05:53 följande:

    Hon har ju egentligen inte gjort något märkvärdigt, hon har blivit blivit medias kelgris så pass mycket så ve den i ledande position som inte ställer sig positiv till henne. Ve den som kritiserar henne, ja då skyndar media till hennes försvar.

    Frågan kvarstår fortfarande, vad för stor miljöförbättrande åtgärd har Gretas rykte/insats lett till så att hon kan nomineras gång efter gång till allehanda pris eller priser. Vad har hon gjort för världsomspännande insatser för att förtjäna denna massmediala hyllning och att få resa jorden runt, varv efter varv för att ta i hand med allehanda ledare?


    Varför ska man kritisera HENNE?

    Det är nog därför folk ställer sig bakom henne. Det finns ingen orsak att kritisera henne för att hon brinner för en sak och får folk engagerade i dessa frågor.

    Hon har inte alltid rätt, men hon har mer rätt än flera av de vuxna som tycks hata henne.
  • sextiotalist
    Postman skrev 2019-05-01 11:58:49 följande:

    Varför skulle man INTE få kritisera HENNE?


    För hon gör inget fel. Hon brinner för något. Jag delar inte alltid hennes åsikter, men jag anser att hon har rätten framföra dessa.

    Kritisera hennes åsikter, men som person. Nej
  • sextiotalist
    Postman skrev 2019-05-01 12:45:11 följande:

    Klart hon har rätten att framföra sina åsikter men framför man dessa offentligt så får man också ta att man kan bli kritiserad, inget konstigt alls.

    Varför skulle man inte få kritisera henne som person? Varför skulle just hon vara undantagen när alla andra i offentligheten kritiseras för sin person idag?


    Jag anser att man ska vara ytterst restriktiv när man kritiserar någon som person, visst det gör vi alla, men man kan fundera på varför man gör det, speciellt offentligt och även när man, som det numera görs i allt högre grad, direkt till dom.

    Men vad är det som person hon är så fel?

    Allt detta hat som folk vräker ut sig, över folk de inte ens känner, som inte påverkar ens vardagliga liv, folk som lägger så mycket energi på att hata en 16-åring. Jag förstår det inte.
  • sextiotalist
    Flash Gordon skrev 2019-05-02 09:06:21 följande:
    För att hon är ett baaaaarn.

    Det bästa tricket i boken. Putta fram ett baaaarn och ingen får säga emot.

    .
    Trump däremot, han är en vit, (övre) medelålders man. Då går det bra att referera till hans person som någon med en orange hudfärg och ful frisyr.
    Att ha en konstruktiv diskussion om hennes uttalande är väl ingen som säger något om alls.
    Men däremot kritisera hennes person och att hon ger uppmärksamhet åt de klimatförändringar som ändå pågår.
    Denna unga kvinna väcker trots allt något. Hon blir lyssnad på. Om hon får ett antal personer att tänka en gång till innan de gör ett val, så har hon faktiskt nått långt.
    Och oavsett om man är klimathysteriker eller klimatförnekare (eller någonstans däremellan) så går det inte att undvika att vår jord har ändliga resurser av mycket det vi använder idag.
    Självklart påverkar våra val klimatet (tillsammans med andra faktorer också), även en liten fjäril påverkar klimatet i någon riktning.

  • sextiotalist
    Flash Gordon skrev 2019-05-02 10:26:38 följande:
    Antingen är det fel att kritisera person både när det gäller Trump OCH Greta, eller så är det OK.

    Man kan inte få det ena utan att behöva ta det andra.
    Nu har ju Trump blivit kritiserad bl.a för sina handlingar och uttalande. Men jag tycker det inte är OK att driva med hans utseende.

    Men jag tycker det finns en signifikant skillnad. Greta har faktiskt aldrig varit oförskämd, varit elak och det är en skillnad att (även om jag inte gillar det oavsett vem man ironiserar över) kritisera en vuxen person som själv är duktig på att mangla andra, än en ung person som inte är elak någonstans.
    Utöver detta så anser jag att man ska vara än mer återhållsam med kritik mot unga personer och endast påpeka det som är direkt olämpligt och om det behövs för att de ska göra bättre val.
  • sextiotalist
    Flash Gordon skrev 2019-05-02 11:01:11 följande:
    Ja, och Greta blir kritiserad för sina handlingar och uttalanden. De är trots allt mer än lovligt korkade och tomma mellan varven.
    -

    Trump är vuxen och han är hård. Han spelar spelet tillbaka som han bemöts.

    Greta är skörare. Hon är ett barn med en diagnos. Desto större skäl då kan man tycka att hennes föräldrar skyddar henne från uppmärksamheten. Istället gör de tvärtom.

    Man måste förstå att om de spelar Gretas kort rätt så är hon snart ekonomiskt oberoende för resten av livet. Den publicitet hennes team skapar kring henne nu generar miljoner i intäkter till henne och familjen. Greta kan ägna de närmaste tio åren åt att bara åka runt och hålla föredrag för 100000 kr styck och sedan behöver hon inte göra ett dugg till i hela sitt liv.

    .
    Det sista du skriver beskriver exakt vad det handlar om: "Utöver detta så anser jag att man ska vara än mer återhållsam med kritik mot unga personer"

    Skicka fram ett baaarn och "man måste var mer återhållsam".

    Så, alltså kan ingen vinna över ett barn för ingen får kritisera vad barnet gör, eller snarare i detta fall, används till. Världens bästa trick!
    Du vet väl om att de inte behåller några pengar, utan allt överskott går till olika organisationer.

    Alltså, jag håller med om att föräldrarna borde skydda Greta. Men det finns inget försvar för de personerna som spyr ut sitt hat över henne.

Svar på tråden Förtjänar Greta Thunberg nobels fredspris?