Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Mat på juldagen

    Jag ska hemma en stor del av släkten på juldagen. Vi kommer ha ätit julbord så det räcker och är nu helt ställd inför vad jag ska bjuda på.
    Det enda säkra kortet är fruktsallad.

    Jag vill bara ha idéer, som jag kan fundera på.
    Det kommer röra sig om 8 eller 12 personer (vet inte hur fyra av dom kommer göra).
    Inte lutfisk (det gillar jag och mamma, men ingen annan). Inga baljväxter (än som tillbehör).
    Inte superdyrt (dvs inte oxfilé eller hummer).
    Gärna tips på förrätt också.

  • Svar på tråden Mat på juldagen
  • sextiotalist

    Noterar kalkon som ett alternativ, är lite rädd för att jag kan få den lite för torr.

  • sextiotalist
    mammatill6 skrev 2018-12-14 11:22:38 följande:

    Här blir det bara rester på juldagen.


    Eftersom vi inte har julen i år, så blir det inga rester och inget som man vill bjuda folk på när man väljer att bjuda in folk på middag.
    I vanliga fall så är det så
  • sextiotalist
    annabellelee skrev 2018-12-14 11:21:40 följande:

    Lutfisk var tydligen inte ok, men varför inte någon annan fisk? Lite lätt och annorlunda efter julmaten med tex torskfile!


    Det är nog mer vardagsmat hemma hos oss (och hos min syster), inget som jag vill göra mer än 4-5 portioner av.
  • sextiotalist
    No Logo skrev 2018-12-15 14:52:52 följande:

    Västerbottenpaj med gräddfil & löjrom (dyrt, men en tesked pp är nog för att skänka lite extra lyxglans till förrätten)

    Ugnsbakad laxsida under ett täcke av mandelmjöl, parmesan och örter. Lätt att göra till många. Serveras med potatis slungad i grönkålspesto samt sallad.


    Wow, men blir inte mandelmjöl lite sött?

    Potatis slungad i grönkålspesto låter supergott. Hur gör du?
  • sextiotalist
    Fliselisan skrev 2018-12-15 21:47:12 följande:

    Förrätt : en god soppa med små minipajer. Prova jordärtskockssoppa (med vitt vin i) och paj efter smak, kanske Västerbotten eller med lax i.

    Varmrätt: en god köttgryta, beuf bourgogne, gör på högrev, koka länge, ganska billigt o gott.

    Efterrätt: hallonpannacotta. Eller kladdkaka med pepparkakskryddor i. Eller kanske saffranspannacotta.

    Fördelen med den här maten är att allt kan du förbereda dagen innan, bara att värma på.


    Förbereda dagen innan, om det inte var julafton då :).
Svar på tråden Mat på juldagen